Ένας χρηστικός και χρήσιμος οδηγός για να κάνεις με τον πλέον στιλάτο τρόπο το πιο κομψό «πάντρεμα» ρούχου με αξεσουάρ.

Το παράδοξο με τις επιλογές είναι το εξής: όταν έχεις μόνο μία, εκνευρίζεσαι και όταν έχεις πολλές, πάλι εκνευρίζεσαι, γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις ποια απ' όλες να διαλέξεις. Κουράζεσαι, σπας το κεφάλι σου και συνήθως καταλήγεις στο να κάνεις τη χειρότερη επιλογή όλων.

Αυτό ακριβώς το τελευταίο θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι συμβαίνει κάθε φορά που ανοίγεις τη ντουλάπα σου. Τόσα πολλά ρούχα, τόσες πολλές επιλογές, τόσοι πολλοί πιθανοί συνδυασμοί. Ποιοι είναι όμως οι σωστοί; Εκείνοι που θα σε διαφοροποιήσουν από το σύνολο, θα καταφέρουν να προσελκύσουν όλα τα βλέμματα πάνω σου, θα αναβαθμίσουν το στυλ και τη συνολική σου εικόνα;

Εδώ, λοιπόν, θα εξετάσουμε πώς θα κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς πουκαμίσου – γραβάτας, του πιο κομψού δηλαδή «παντρέματος» ρούχου με αξεσουάρ, βάσει χρώματος, σχεδίου και υφάσματος. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις θα βρεις στον χρηστικό και χρήσιμο οδηγό που ακολουθεί, για να ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φορέσεις στο γραφείο. Βαρετό ντύσιμο, no more.


Ο τροχός των χρωμάτων

Η αλήθεια είναι πως τα χρώματα και ο συνδυασμός τους αποτελούν δύσκολη υπόθεση. Επικίνδυνη αποστολή ακόμη και για τους πιο μυημένους στον κόσμο της μόδας και του στυλ. Ωστόσο, οφείλεις να την φέρεις εις πέρας με επιτυχία αν δεν θέλεις το look σου να είναι αδιάφορο και μουντό.

Ο παρακάτω τροχός των χρωμάτων λοιπόν είναι μια οπτική αναπαράσταση κάθε απόχρωσης και το σημαντικότερο; Σου αποκαλύπτει ποια χρώματα μοιάζουν, ποια συμπληρώνουν το ένα το άλλο και ποια είναι η μέρα με τη νύχτα.

Τα όμοια χρώματα: Είναι εκείνα που βρίσκονται δίπλα – δίπλα και τα οποία συνδυάζονται εύκολα.

Τα συμπληρωματικά χρώματα: Είναι εκείνα που βρίσκονται αντικριστά και συνδυάζονται δύσκολα, μιας και ενέχουν τον κίνδυνο αν δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις να σε κάνουν να μοιάζεις με κλόουν.

Τα αντίθετα χρώματα: Είναι εκείνα που ανάμεσά τους παρεμβάλλονται τρία χρώματα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα συνδυάσεις είναι να έχεις υπόψιν σου πάντα το ένα από τα δύο χρώματα να είναι πιο σκούρο. Για παράδειγμα, το μπλε (primary blue) με το κόκκινο (primary red).


Οδηγίες για τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων

Όταν πρόκειται να συνδυάσεις πουκάμισο με γραβάτα, θα έχεις διαπιστώσει από την εμπειρία σου ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ταιριάξεις τα αντίθετα χρώματα, συγκριτικά με τα συμπληρωματικά. Παράδειγμα: ένα σκούρο θαλασσί πουκάμισο με μία κόκκινη βουργουνδίας γραβάτα και ένα navy κοστούμι είναι ο συνδυασμός που κάθε άντρας μπορεί να κάνει, είτε έχει, είτε δεν έχει ιδέα από μόδα.

Το κλειδί για να δουλέψεις σωστά τα συμπληρωματικά χρώματα είναι να υπάρχει ποικιλία αποχρώσεων. Και εξηγούμαστε: ένα γαλάζιο πουκάμισο με μία γραβάτα σε σκούρο πορτοκαλί. Ευκολάκι; Φυσικά, αν αναλογιστείς ότι ο κανόνας θέλει την γραβάτα να είναι πάντα πιο σκούρα από το πουκάμισο.

Βέβαια, ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι να συνδυάσεις μια μονόχρωμη ή εμπριμέ γραβάτα με ένα λευκό πουκάμισο, αλλά πού βρίσκεις το ενδιαφέρον σ΄ αυτόν το «πάντρεμα»; Πειραματίσου με τα χρώματα και θα καταφέρεις σύντομα να αντιλαμβάνεσαι ποιες αποχρώσεις δένουν και ποιες χτυπάνε άσχημα στο μάτι.

Γύρισε σελίδα για να σου αποκαλυφθούν οι συνδυασμοί πουκαμίσου γραβάτας, βάσει χρώματος, υφάσματος και σχεδίου.
Η ποικιλία της γραβάτας

Στον ενδυματολογικό αυτό γάμο (πουκαμίσου – γραβάτας), όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη νύφη, κι αυτή δεν είναι άλλη από τη γραβάτα. Είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ο άλλος στην εμφάνισή σου, με το πουκάμισο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, η γραβάτα δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα αξεσουάρ που «μιλά» για το γούστο αυτού που το φορά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Όχι κατ' ανάγκη ακριβή, αλλά το ύφασμά της να δείχνει καλό και προσεγμένο.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι το μέγεθός της. Γενικά, το πλάτος της γραβάτας πρέπει να είναι παρόμοιο με το πλάτος του γιακά του σακακιού και ο κόμπος της, τόσο λεπτός ή χοντρός που να ταιριάζει με το πρόσωπό σου και το κολάρο του πουκαμίσου σου.


Ένα ακόμη σημείο που καλείσαι να λάβεις υπόψιν είναι το ύφασμα. Οι μεταξωτές γραβάτες είναι ιδανικές για επίσημες εκδηλώσεις, ενώ οι πλεκτές ή οι μάλλινες για πιο casual smart εμφανίσεις.
Πώς να συνδυάσεις μονόχρωμο πουκάμισο με γραβάτα

Τα απλά, μονόχρωμα και βαμβακερά πουκάμισα αποτελούν το Α και το Ω για την αντρική γκαρνταρόμπα. Κάθε άντρας οφείλει να έχει τα εξής τρία χρώματα στη ντουλάπα του: λευκό, γαλάζιο και ροζ.
Το πασπατρού λευκό

Σου προσφέρει ευελιξία κινήσεων και επιλογών, καθώς δεν υπάρχει χρώμα και σχέδιο γραβάτας που να μην του ταιριάζει.
Το all time classic γαλάζιο

Ταιριάζει ιδανικά με μία σκούρα πορτοκαλί γραβάτα, όπως επίσης με μία σε απόχρωση κόκκινου της βουργουνδίας, ροζ, μουσταρδί και βαθύ πράσινο (κυπαρισσί). Απόφυγε το κίτρινο και το κόκκινο, που κάνουν έντονη αντίθεση.
Το παρεξηγημένο ροζ

Αποτελεί εκείνο το χρώμα που μπορεί να «ζωντανέψει» κάθε σου εμφάνιση, αν φυσικά ξέρεις πώς να το φορέσεις για να μην σε φορέσει. Εκείνο που πρωταγωνιστεί στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές κολεξιόν των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Αναρωτιέσαι με ποιες αποχρώσεις «δένει» αρμονικά και κομψά;

Ασυζητητί με το σκούρο μοβ, με το μπλε που είναι το αντίθετό του, αλλά και με το πράσινο που είναι το συμπληρωματικό του στον τροχό των χρωμάτων. Προτίμησε το τελευταίο σε χακί τόνους για πιο όμορφο αποτέλεσμα.
 
Top