Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις έναν τέτοιο άντρα, γύρνα το κεφάλι και δες τις γυναίκες της παρέας να τον αντικρίζουν με τον ίδιο θαυμασμό.

Ο έρωτας και ο βήχας, λένε, δεν κρύβονται. Και ίσως έχουν δίκιο αν το καλοσκεφτείς. Πόσες φορές αντίκρισες έναν άνθρωπο και μόνο από τη ματιά του συνειδητοποίησες πως είναι ερωτευμένος; Ακόμα κι αν δεν τον γνώριζες, το κατάλαβες. Τον πρόδιδαν τα μάτια του, το χαμόγελο του, η αύρα του. Γιατί ο έρωτας φωνάζει από μακριά. Και όχι μόνο φωνάζει, ζητωκραυγάζει. Και δύσκολα του κρύβεται κανείς. Τόση θετική ενέργεια πως να την τιθασεύσεις άλλωστε;
Και τι πιο όμορφο από έναν ερωτευμένο άνθρωπο; Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για άντρα. Απ` αυτούς που αφήνονται εσκεμμένα και το ζουν στο έπακρο. Από αυτούς που πάνε ενάντια στη φύση τους και σ` όσους τους θέλουν δυνατούς και άκαμπτους. Γιατί ο έρωτας στην αδυναμία φαίνεται. Ακόμη και οι πιο δυνατοί λυγίζουν.

Και πόσο, άραγε, ζηλεύεις την κοπέλα την οποία έχει εκείνος ερωτευτεί; Όχι, όχι με την αρνητική έννοια. Είναι εκείνη η ζήλια που φέρει μια δόση θλίψης μαζί, ενός παραπόνου. Τη θαυμάζεις κρυφά. Όπως άλλωστε και αυτόν για τον έρωτα του.

Εμ, δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο ο άντρας ο ερωτευμένος. Ιδιαίτερα αυτός που έχει σπάσει τις προκαταλήψεις κι έχει γίνει εκφραστικός. Συνήθως οι ερωτευμένοι άνδρες το κρατάνε γι`αυτούς ή μόνο για την κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένοι. Δύσκολα το εκφράζουν. Έτσι τους έχουν μάθει. Πέρα από το να φαίνονται δυνατοί να είναι και συγκρατημένοι.

Ο άντρας ο ερωτευμένος, που είναι συνάμα και εκφραστικός, είναι άλλη φάση. Είναι αυτός που την κοπέλα του θα την έχει ψηλά και αυτό θα το καταλάβεις από χιλιόμετρα μακριά. Μέσα απ` τον τρόπο που την κοιτάζει. Είναι αυτός που θα σε κάνει μέσα απ` τα λόγια του να την ερωτευτείς και εσύ. Και είναι αυτός που θα βάλεις σαν πρότυπο όταν θα ψάχνεις σύντροφο.

Γι` αυτό μην απορείς. Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις έναν τέτοιο άντρα, γύρνα το κεφάλι και δες τις γυναίκες της παρέας να τον αντικρίζουν με τον ίδιο θαυμασμό. Να κρέμονται από τα χείλη του και να περιμένουν πώς και πώς την επόμενη του λέξη. Από καμιά ξελιγωμένη και ασυγκράτητη ίσως ν` ακούσεις και κανέναν αναστεναγμό. Ναι, τόσο πολύ. Γιατί ένας άντρας ερωτευμένος είναι και ερωτεύσιμος. Και ο ίδιος ίσως να μην το καταλαβαίνει, αφού όντας ερωτευμένος είναι προσηλωμένος εκεί, σε κείνη.

Μέσα από αυτούς τους άντρες καταλαβαίνεις πως αυτό που αναζητάς είναι εφικτό. Πως αυτός ο αληθινός έρωτας για τον οποίο όλοι λένε, όντως υπάρχει. Και σε περιμένει και σένα να τον ζήσεις κάπου. Κάποτε.

Άλλωστε έναν τέτοιου είδους έρωτα δεν ψάχνουμε όλοι; Αυτόν που προορίζεται μόνο για εμάς, που φτιάχτηκε για εμάς. Και γι` αυτό το βλέμμα το οποίο, παρά τα όσα έρθουν, μας κοίτα με το συγκεκριμένο αυτόν τρόπο. Απ` την αρχή μέχρι το τέλος.

Αυτοί οι άντρες, λοιπόν, κατάφεραν να τον εξιδανικεύσουν. Να τελειοποιήσουν τη μορφή του. Και δεν έχει σημασία αν είναι όμορφοι ή άσχημοι. Αυτά είναι υποκειμενικά. Σημασία έχει τα συναισθήματα τα οποία εξωτερικεύουν να είναι αληθινά και να σε κάνουν να ταυτίζεσαι με την κατάσταση του. Αφού όλη η μαγεία της ζωής κρύβεται στα συναισθήματα.

Και αν μέσα σε αυτά τα συναισθήματα πετύχεις και τον έρωτα; Θεώρησε τον εαυτό σου πολύ τυχερό και πιες μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Άντε και κάτι παραπάνω για εμάς τους υπόλοιπους.

Της Μαρίας Διακουράκη

Πηγη
 
Top