Ξέχνα ό,τι ήξερες για το στιλιστικό «δέσιμό» τους.


Η «παράδοση» έχει παγιώσει πως το ταίριασμα της ζώνης με το παπούτσι πρέπει να γίνεται στην απλουστευμένη, συντηρητική λογική του ίδιο χρώμα - ίδιο δέρμα. Καφέ σκούρο παπούτσι; Καφέ σκούρα ζώνη. Μαύρο παπούτσι; Μαύρη ζώνη. 


Κάπως έτσι, δηλαδή.

Ό,τι κι αν προηγούνταν ή μεσολαβούσε ανάμεσά τους, ο κανόνας ήταν αυτός, ο οποίος, όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί πολλάκις ανέμπνευστος, περιοριστικός και οπωσδήποτε παρωχημένος.


Στο στυλ οι τάσεις πλέον ανανεώνονται με τακτική συχνότητα και ενίοτε τείνουν προς τη χαλαρότητα. Τι λέει, λοιπόν, η νέα εκδοχή του πιο διαχρονικού και ίσως πιο αυτονόητου ταιριάσματος στο ανδρικό ντύσιμο; Ότι ο κανόνας «σπάει», αρκεί αυτό να γίνεται προσεκτικά. Αντιπροσωπευτική είναι η πρώτη φωτογραφία: Συνδυασμός ταμπά ζώνης με παπούτσια σε σκούρο καφέ. Η χρωματική βάση παραμένει ίδια, αλλάζει δηλαδή η απόχρωση. Και στη μέση, η «ουδέτερη» λύση του τζην, το οποίο λειτουργεί ανάμεσά τους ως «γέφυρα».

Βασική προϋπόθεση παραμένει το ότι μιλάμε για δύο αντικείμενα που ανήκουν στην ίδια ποιοτική κλίμακα, ώστε η χρωματική αντίθεση να λειτουργεί τελικά υπέρ του στυλ. Αυτό, ωστόσο, που ίσχυε και θα εξακολουθήσει να θέτει τα όρια είναι πως το καφέ με το μαύρο δεν θα ταιριάξουν ποτέ στο ίδιο σύνολο, ειδικά όταν μιλάμε για παπούτσια και ζώνη.

 
Top