Δεν είναι θέμα γούστου. Δεν είναι θέμα στυλ. Είναι νόμος.

Κάποιοι θα σου πουν ότι τα πάντα στη μόδα είναι θέμα καλού γούστου. Είτε το 'χεις, είτε δεν το 'χεις και δύσκολα -μάλλον ακατόρθωτα- θα το αποκτήσεις. Κάποιοι άλλοι πάλι -μέσα κι εμείς- θα σου τονίσουμε τη σημασία του στιλάτος και κομψός άντρας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι, όταν σέβεσαι την καλαισθησία και τους κανόνες της.

Εδώ θα βρεις οκτώ κανόνες του αντρικού στυλ, που οφείλεις να ακολουθείς με ευλάβεια στην προσπάθειά σου να γίνεις καλύτερος.
Δεν κουμπώνεις το τελευταίο κουμπί του σακακιού

Ο σωστός τρόπος για να φορέσεις ένα κοστούμι δεν εξαντλείται στο να διαλέξεις ένα πουκάμισο και μια γραβάτα που να ταιριάζουν στιλιστικά. Οφείλεις να δώσεις την πρέπουσα σημασία και στο πώς θα κουμπώσεις το σακάκι. Αν είναι δίκουμπο, κουμπώνεις μόνο το πρώτο -το πάνω δηλαδή-, ενώ αν είναι τρίκουμπο, το πρώτο και το δεύτερο. Με λίγα λόγια, έχεις πάντα κατά νου να αφήνεις το τελευταίο κουμπί ανοιχτό.

Φύλαγε τα ρούχα σου, για να τα 'χεις όλα

Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Ωστόσο, όλα τα ρούχα δεν πλένονται με τον ίδιο τρόπο, ούτε με την ίδια συχνότητα. Για παράδειγμα, ένα πουλόβερ και ένα t-shirt μπορούν να μπαίνουν στο πλυντήριο μία φορά την εβδομάδα, εν αντιθέσει με τα τζην παντελόνια που δεν απαιτούν συχνό καθάρισμα, εκτός κι αν προκύψει κάποιο ατύχημα. Από την άλλη, ένα κοστούμι για να διατηρηθεί για πάντα σαν καινούργιο πρέπει να του συμπεριφέρεσαι πρώτα εσύ σωστά και μετά, οι υπάλληλοι του καθαριστηρίου.


Λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται, το στεγνό καθάρισμα περιορίζει σημαντικά το «προσδόκιμο ζωής» του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένο το κοστούμι σου. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, καλό θα ήταν να το στέλνεις στο καθαριστήριο όσο πιο σπάνια γίνεται. Ιδανικά, μόνο στην περίπτωση που κάποια μυρωδιά ή λεκές επιμένει.
Δεν φοριούνται όλα τα πουκάμισα μέσα από παντελόνι


Καταρχάς, όλα τα πουκάμισα δεν είναι φτιαγμένα για τον ίδιο σκοπό. Συνεπώς, δεν μπορείς να τα ζώνεις όλα μέσα από το παντελόνι και να απαιτείς να «στρώνουν» σωστά πάνω σου. Για παράδειγμα, τα dress πουκάμισα ζώνονται μια χαρά, όχι όμως το ίδιο και τα τζην ή τα φανελένια. Στην περίπτωση τώρα, που είσαι λάτρης του smart casual look και αρέσκεσαι στο να συνδυάζεις polo μπλουζάκι ή t-shirt με σακάκι και chino ή κοστούμι, τότε η ζώνη είναι απαραίτητη.


Φροντίζεις τα παπούτσια πριν τα φορέσεις

Το πουκάμισό προσέχεις να είναι καλοσιδερωμένο, πριν το φορέσεις. Γιατί λοιπόν δεν δείχνεις τον ίδιο σεβασμό και στα παπούτσια σου και δη σε εκείνα τα all time classic δερμάτινα που συνηθίζεις να φοράς στη δουλειά, αν αυτή φυσικά περιλαμβάνει γραφείο. Την επόμενη φορά, πρόσεξε να είναι καλογυαλισμένα. Εκτός του ότι θα δείχνεις απαράδεκτος αν δεν τα γυαλίζεις, θα καταστρέψεις και το δέρμα τους.


Η εφαρμογή είναι το παν σε ένα κοστούμι

Δεν αρκεί ένα κοστούμι για να αναβαθμίσει το στυλ σου. Πρέπει το κομμάτι που έχεις επιλέξει να είναι αναδεικνύει το σώμα σου και να βγάζει προς τα έξω τον πιο γοητευτικό και κομψό εαυτό σου. Πώς θα πετύχεις αυτό ακριβώς; Δίνοντας μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή. Βρες λοιπόν έναν ράφτη που αξίζει και άφησέ τον να ξεδιπλώσει το ταλέντο και τη γνώση του όχι μόνο πάνω στο κοστούμι σου αλλά σε κάθε κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου που κρίνεις ότι χρήζει της φροντίδας του.


Συνδυάζεις πάντα κοστούμι με χαρτοφύλακα

Πρακτικό και μοντέρνο το backpack, ωστόσο όταν έρχεται η στιγμή να φορέσεις «τα καλά σου», μην κάνεις το λάθος και δεν προσέξεις τις λεπτομέρειες που κάνουν πάντα -μα πάντα όμως- τη διαφορά. Φυσικά και αναφερόμαστε στα αξεσουάρ και δη στην τσάντα που θα κρατήσεις. Η πιο φινετσάτη και ασφαλής επιλογή είναι να επενδύσεις σε ένα χαρτοφύλακα, καμωμένο από δέρμα και βαμμένο σε κλασικό χρώμα, καφέ ή μαύρο.


Πειραματίζεσαι, αλλά με μέτρο

Όταν άπαντες -από τους οίκους μόδας, τους σχεδιαστές και τους στιλίστες, μέχρι τα πιο καλοντυμένα αρσενικά της διεθνούς σόουμπιζ- συμφωνούν ότι το πιο απλό είναι και το πιο στιλάτο, καταλαβαίνεις ότι οι υπερβολές στους ενδυματολογικούς συνδυασμούς για να πετύχεις μια hype εμφάνιση το πιο πιθανό είναι να σου γυρίσουν μπούμπερανγκ. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις ένα προσεγμένο, κομψό σύνολο που να μιλάει στην εποχή του είναι να πειραματιστείς με μέτρο, επιλέγοντας πάντα ένα εκκεντρικό κομμάτι, που θα πλαισιώσεις με all time classic ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ.


Καλό είναι να ταιριάζεις χρωματικά δέρμα με δέρμα

Όπως οι γυναίκες «παντρεύουν» την τσάντα με το παπούτσι, παρομοίως οι άντρες ταιριάζουν τη ζώνη με το παπούτσι, ιδίως όταν και τα δύο είναι δερμάτινα. Καφέ σκούρο δερμάτινο παπούτσι; Καφέ σκούρα δερμάτινη ζώνη. Μαύρο δερμάτινο παπούτσι; Μαύρη δερμάτινη ζώνη. Όσο παλιομοδίτικος και συντηρητικός κι αν σου φαίνεται ο συγκεκριμένος συνδυασμός (ίδιο χρώμα – ίδιο δέρμα), είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην καταστρέψεις μια κοστουμάτη εμφάνιση, ειδικά όταν η περίσταση απαιτεί να είσαι στην πένα.

 
Top