Σχεδόν κάθε άντρας εκεί έξω αρχίζει να αγχώνεται με το που εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αραίωσης στο κεφάλι του. Φοβάται ότι δε θα έχει για πολύ καιρό ακόμα τα μαλλιά στο κεφάλι του. Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση: αρχίζει να αγχώνεται και να φοβάται ότι το άγχος θα τον οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη φαλάκρα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι σοβαρό.

Κι όπως κάθε μείζον ζήτημα έτσι κι αραίωση ακολουθείται από πολλούς -και τελείως λανθασμένους- αστικούς μύθους. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να τελειώνουμε με κάποιες διαδόσεις;

Φταίει ο πατέρας της μητέρας σου

Παλιά έλεγαν ότι μία ματιά στον παππού σου (από την πλευρά της μητέρας σου) είναι αρκετή για να σου δείξει το μέλλον. Τελικά, αυτό είναι τελείως λάθος. Η κληρονομικότητα πηγαίνει πολύ πιο πίσω από μία γενιά.
Οι φαλακροί έχουν περισσότερη τεστοστερόνη

Κι επειδή εκκρίνουν περισσότερη τεστοστερόνη, καταλήγουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Όχι, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε και αυτόν τον μύθο. Οι ορμόνες όντως παίζουν ρόλο αλλά ο βασικός παράγοντας είναι η ευαισθησία που έχουν σε αυτές οι θύλακες της τρίχας. Όσο για το ποιος ορίζει αυτήν την ευαισθησία; Τα γονίδια.
Ο ήλιος προκαλεί αραίωση





Το καλοκαίρι είναι πιθανό να ακούσεις κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο ήλιος φέρνει αραίωση. Μην τους δώσεις σημασία, μην τους πιστέψεις. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο -πέρα από σοβαρές παθήσεις αν δεν χρησιμοποιείς αντιηλιακό- στα μαλλιά σου είναι να τα κάνει πιο λεπτά κι άρα πιο αδύναμα. Δεν υπάρχει φόβος όμως για αραίωση, απλά ανάγκη για κρέμα μαλλιών.

Καπέλο, αυτός ο εχθρός

Να φοράς καπέλο ή να μη φοράς; Ιδού η απορία. Κι όμως, όσο διαδεδομένος κι αν είναι ο φόβος ότι τα καπέλα-κράνη-σκουφιά σου προκαλούν φαλάκρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τον συμμερίζεσαι.
Το άγχος φέρνει αραίωση





Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι μήπως αγχωθείς και το άγχος προκαλέσει αραίωση. Όντως κάποιες τραυματικές εμπειρίες (όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αραίωση, όμως ακόμα κι έτσι συνήθως είναι προσωρινή. Σίγουρα πάντως το καθημερινό στρες για μικροπράγματα δεν θα σε κάνει φαλακρό. Σε κάνει όμως δυστυχισμένο αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

 
Top