Αν σαρανταρίζεις ή νιώθεις πρόωρα γερασμένος, ήρθε η ώρα να κλέψεις μερικές από τις βασικές πρακτικές της Αγιουβέρδα και να σώσεις την παρτίδα.

Έχεις κόψει τα γλυκά, μαζί και τα αλμυρά. Ψήνεις τα φαγητά σου αντί να τα τηγανίζεις. Γυμνάζεις του μυς σου που και που, τρέχεις και κάνα δυο φορές τη βδομάδα, αλλά... η χοληστερίνη ανεβαίνει, οι ρυτίδες βαθαίνουν και εξαπλώνονται, το δέρμα σε όλο το πρόσωπο και το σώμα χαλαρώνει, οι ιώσεις σε πολιορκούν ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι αντοχές μειώνονται δραματικά.

Και κυρίως, δεν έχεις πια εκείνη την παλιά ζέση για επαγγελματικά ανοίγματα, δημιουργικές αναζητήσεις, ούτε καν για σεξ.

Φίλε, μαραζώνεις. Κι ας μην έχεις φτάσει ακόμη τα 40. Κι ας έχεις κόψει όλες τις παλιές, νεανικές συνήθειες. Θέλεις να γίνουν όλα όπως παλιά;


Υιοθέτησε αυτές τις παρακάτω 5 συμβουλές, βγαλμένες από το ινδικό θεραπευτικό σύστημα της Αγιουβέρδα, που αποδεδειγμένα, χαρίζει σωματική, πνευματική και σεξουαλική νιρβάνα.
Διαλογίσου καθημερινά

Η Αγιουρβέδα είναι ένα από τα πρώτα πανάρχαια ιατρικά συστήματα που συνέδεαν την υγεία του σώματος με την υγεία του νου. Οι αγιουβερδικοί θεραπευτές και οι ομοιοπαθητικοί γιατροί συνιστούν έναν 10λεπτο ημερήσιο διαλογισμό δυο φορές τη μέρα -με άδειο στομάχι και νηφάλιος- με πρώτο στόχο να εκμηδενίσεις τους τόνους στρες που εισπράττεις από τη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις και, απώτερο σκοπό, την αναγέννηση όλων των κυττάρων του οργανισμού σου (δέρμα, μυς, εσωτερικά όργανα). Καλύτερες ώρες; Μόλις ξυπνήσεις και με λίγο πριν πέσεις για ύπνο.
Βούρτσισε τη γλώσσα σου



Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που πρέπει να βουρτσίζεις τη γλώσσα σου κάθε πρωί: η αντιβακτηριδιακή προστασία. Η Αγιουβέρδα υποστηρίζει ότι το στόμα είναι μια ανοιχτή πύλη μικροβίων, τα οποία εγκαθίστανται αρχικά στη γλώσσα και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου εισχωρούν στο αναπνευστικό, την καρδιά και στο αίμα. Οι Ινδοί θεραπευτές και πρακτικοί γιατροί θεωρούν ότι το συχνό ξύσιμο/βούρτσισμα της γλώσσας θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιπλέον, βελτιώνει πολύ την αίσθηση της γεύσης.
Τρώγε κάθε μέρα μια από αυτές τις τροφές



Φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, αμύγδαλα, βούτυρο ghee (από τον αφρό του γάλακτος), κόλιαντρο, κόκκινα κρεμμύδια, κοτόπουλο, άγριος σολομός (τύπου Αλάσκας) και βατόμουρα -απ’ ό,τι αντιλαμβάνεσαι, η αγιουβερδική διατροφή δεν είναι καθόλου στερητική ή άνοστη. Πρωτίστως δίνει σημασία στους σωματικούς ιστούς, στα επίπεδα του νερού και αλατιού, στους ηλεκτρολύτες, στην ποιότητα της τροφής, στην ζωτικότητα, όπως και στην καλή αφομοίωση των τροφών από το σώμα. Μετάφραση: δύναμη, αντοχή, ευεξία, αδυνάτισμα.

Λαχανικά στο multi

Ένα τεράστιο πιάτο λαχανικών, κηπευτικών και φρούτων δυο φορές ημερησίως γίνεται χιλιάδες φορές ευκολότερο να τα καταναλώσεις αν το ρίξεις στο μπλέντερ και το πιεις σαν χυμό. Ωστόσο η Αγιουβέρδα αποφεύγει μελιτζάνες και ντομάτες εξαιτίας της δύσπεπτης φλούδας
-όλα τα άλλα, αποδεκτά. Βάλε στο multi φρούτα και λαχανικά εποχής συν μισή κούπα γάλα αμυγδάλου και κατανάλωσε αυτό το χορταστικό smoothie δυο φορές την ημέρα (μεσημέρι, αντί για κυρίως γεύμα και αργά το απόγευμα μετά την προπόνηση). Κέρδος; Ταχύτερο κάψιμο λίπους, αντιοξειδωτική θρέψη, πνευματική διαύγεια, μυϊκή αντοχή, σεξουαλική ανάταση, καλύτερος ύπνος.


Σώσε το συκώτι σου

Το ήπαρ φιλτράρει περισσότερο από 1,4 λίτρα αίματος το λεπτό και αποβάλλει βακτήρια, τοξίνες και άλλα ανεπιθύμητα συστατικά από το αίμα μέσα στην ημέρα. Εμπλέκεται επίσης στον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και στην αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων. Μιλάμε για το Νο1 όργανο καλής υγείας του σώματός σου. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες αποτοξινωτικές συμβουλές της αγιουβερδικής ιατρικής στηρίζονται σε δυο πράγματα, που μάλλον δεν μπορείς να ενστερνιστείς εύκολα: νηστεία από ζωικές, λιπαρές τροφές και αποχή από το αλκοόλ δια βίου. Πράγμα αδύνατον για τους περισσότερους από μας.

Ωστόσο, η αγιουβέρδα έχει ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο:
- 500 ml δροσερού, προ-βρασμένο νερού
- 6 φρέσκα λεμόνια
- Μια ρίζα τζίντζερ
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 φύλλα μέντας
- 3 κουταλιές της σούπας λινέλαιο
- Χυμός από τρία γκρέιπφρουτ
-Λίγο κύμινο σε σκόνη
Αυτός ο χυμός που θα χτυπήσεις στο μπλέντερ εγγυάται: διάλυση των πετρών στη χολή, μείωση του σπλαχνικού λίπους, μείωση χοληστερόλης, αποτοξίνωση από αλκοόλ και λίπος.

 
Top