Πόσες φορές έχεις μετανιώσει για μια αγορά σου; Έχεις ζευγάρια παπουτσιών που είναι «απάτητα» γιατί σε στενεύουν τόσο που δεν έχεις το κουράγιο να τα «ανοίξεις»; Έχεις εκείνο το φόρεμα που είναι τόσο ανοιχτό στο στήθος και ποτέ δεν αγοράζεις το ειδικό σουτιέν για να τα συνδυάσεις; 

Μήπως φέτος αγόρασες πολλά φουλάρια και δεν κατάφερες να τα φορέσεις πάνω από μια φορά; Αν η απάντηση είναι ναι έστω και σε μια από αυτές τις ερωτήσεις τότε κάτι κάνεις λάθος και εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να το διορθώσεις.

Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τις αγορές σου σαν επενδύσεις… όσο πιο ακριβές τόσο περισσότερη σκέψη απαιτούν. Τα καταστήματα είναι επιχειρήσεις και έχουν σκεφτεί τα πάντα για να σε πείσουν ότι χρειάζεσαι όλη τους το εμπόρευμα, από την μουσική που σου φτιάχνει την διάθεση μέσα στο κατάστημα, μέχρι το ύψος των ραφιών των πιο ακριβών αξεσουάρ. Το σίγουρα είναι πως θα θες να υποκύψεις για αυτό πρέπει να φανείς δυνατή και να έχεις κάνει την προεργασία σου. Τουλάχιστον πρέπει αν δεν θες να φτάσεις στα όρια του το πορτοφόλι και την platinum κάρτα σου.

1.Πόσο συχνά πιστεύεις ότι θα το φοράς;
Ακόμα και αν σου περισσεύουν τα χρήματα είναι κρίμα να πάρεις κάτι που θα φορέσεις μια φορά τον χρόνο – και αν. Δεν είναι καλύτερο αν μπορείς να το ενσωματώσεις στην γκαρνταρόμπα σου τιμώντας το σε διαφορετικές περιστάσεις; Ίσως με διαφορετικά αξεσουάρ αλλάξει τελείως ύφος. Αλλά σου αφήνει αυτό το περιθώριο;



2.Διάβασες τα «ψιλά γράμματα»;

Δεν έχουν μόνο τα συμβόλαια «ψιλά γράμματα». Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα ρούχο καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στην ετικέτα. Οι πληροφορίες είναι πάντα χρήσιμες και ειδικά σε αυτή την περίπτωση απαραίτητες. Από το πού έχει κατασκευαστεί αν θες να έχεις κοινωνική συνείδηση μέχρι πιο πρακτικά πράγματα όπως οι οδηγίες συντήρησης. Αν το φόρεμα χρειάζεται καθαριστήριο κάθε φορά που το φοράς, πρώτον στην ουσία αυξάνει το κόστος του και δεύτερον θα το κάνεις ή θα μείνει στην ντουλάπα μέχρι να θυμηθείς να στο στείλεις καθαριστήριο μετά από 2 χρόνια;



3.Ταιριάζει με τα ρούχα που έχεις;

Μπορεί να μοιάζει με την φούστα των ονείρων σου, δεν θα το αμφισβητήσουμε. Αλλά ταιριάζει με τα ρούχα που έχεις ήδη; Με τι θα το συνδυάσεις; Μήπως τελικά πρέπει να αγοράσεις και μερικά μπλουζάκια για να μπορείς να την φορέσεις; Και αξίζει να κάνεις το έξοδο ή θα μείνει στην ντουλάπα να την ζαχαρώνεις αλλά ποτέ να μην την επιλέγεις; Τόσες πολλές ερωτήσεις που ζητούν προσωπικές απαντήσεις…



4.Μπορείς να υποστηρίξεις το κόστος;
Ξέρουμε ότι «πεθαίνεις» για αυτά τα παπούτσια και αυτή την τσάντα αλλά είναι απλό. Μπορείς να τα πληρώσεις χωρίς να έχεις πρόβλημα ρευστότητας; Αν χρειαστεί να μείνεις νηστική και χωρίς φως για δύο μήνες μήπως η αγορά αυτή κάπου σε ξεπερνάει; Υπάρχουν επιλογές όπως επώνυμα κομμάτια από δεύτερο χέρι ή αν μπορείς να περιμένεις και να τα αγοράσεις μια ή δύο σεζόν αργότερα. Το προϊόν μένει το ίδιο αλά το κόστος είναι κάτω από τα μισά.



5.Μπορείς να το βρεις σε καλύτερη τιμή;
Για αυτό υπάρχουν οι εκπτώσεις και τα ειδικά events. Ακόμα και αν χρειαστεί να «εκμεταλλευτείς» την έκπτωση της πωλήτριας που είναι συμφοιτήτρια του φίλου σου. Υπολόγισε τον παράγοντα internet. Πολλές φορές οι αγορές από site συμφέρουν αρκεί να προσέξεις αν έχουν θετικές κριτικές και αν τα προϊόντα τους είναι αυθεντικά. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και φρόντισε να είσαι στην λίστα του κόσμου που θα ενημερωθεί πρώτος όταν προκύψει μια «ευκαιρία».



6.Το θες πραγματικά;
Πριν βιαστείς να απαντήσεις ναι. Σκέψου ΓΙΑΤΙ το θες; Αν η απάντηση είναι επειδή είναι της μόδας και το έχουν όλοι, ίσως θες να το ξανασκεφτείς. Μήπως αυτό θα σε αποτρέψει από το να το φορέσεις τελικά; Αν σου αρέσει αλλά ακόμα δεν είσαι πολύ σίγουρη, κάνε το παλιό καλό κόλπο. Άστο και αν συνεχίσεις να το σκέφτεσαι μετά από μια δυο μέρες, επιστρέφεις για την αγορά του.



7.Μήπως πρέπει να «κεράσεις» τον εαυτό σου;
Παίρνεις το πτυχίο σου ή τον πρώτο σου μισθό και θες να το γιορτάσεις με κάτι που θα σου μείνει. Ή μπορεί να πήρες προαγωγή και η γκαρνταρόμπα σου να χρειάζεται αναβάθμιση. Κάνε το χατίρι στον εαυτό σου και αγόρασε αυτό που θέλει. Αν εφαρμόσεις και τις παραπάνω ερωτήσεις τότε ακόμα καλύτερα αλλά αυτή την φορά αξίζεις να ψωνίσεις και λίγο επιπόλαια!


 
Top