Αυτά που από μπερδεμένο νεαρό θα σε κάνουν επιτυχημένο άντρα.


Τα χρόνια από την ηλικία των 20 έως αυτή των 30 είναι ενδεχομένως από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή ενός άντρα και σίγουρα η πιο διασκεδαστική. Είναι η καταλληλότερη για απολαυστικές στιγμές και εμπειρίες, χωρίς ουσιαστικά σοβαρές υποχρεώσεις και μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείς πάνω σε πολλά πράγματα. Δεν είναι πολλοί όμως εκείνοι που κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κάνουν ουσιαστικές κινήσεις που αποσκοπούν σε μελλοντική απόσβεση. Ορίστε λοιπόν κάποια πράγματα που αν λάβεις σοβαρά υπόψιν στα 20, θα ωφεληθείς μετά τα 30.
Βλέπε τη γενικότερη εικόνα

Ενώ είναι σημαντικό να ζεις στο τώρα, δεν θα ήταν όμως άσχημο να ρίχνεις και κάποιες ματιές στο μετά. Προσπάθησε να οραματιστείς τον εαυτό σου σε 5, 10 ή περισσότερα χρόνια, και σύμφωνα με αυτή την εικόνα, προσπάθησε να θέσεις κάποιους στόχους. Δε χρειάζεται να είναι εντελώς ακριβείς, αλλά περισσότερο να σου δώσουν μια κατεύθυνση.


Δημιούργησε ένα όραμα για τον εαυτό σου

Σκέψου τον εαυτό σου στο μέλλον. Πώς θα μοιάζεις, με τι θα ασχολείσαι, τι τύπος θα έχεις γίνει. Επικεντρώσου σε ποια γνωρίσματα, ικανότητες και χαρακτηριστικά μπορείς να βελτιωθείς. Και κυρίως ποια από όλα αυτά χρειάζεται να κρατήσεις.


Mη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Η σύγκριση με κάποιον άλλο, όσο επιτυχημένος και αν είναι αυτός, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Κι αυτό γιατί πράγματα που λειτούργησαν για άλλους, μπορεί να μην δουλέψουν ακριβώς έτσι και για σένα. Διαφορετικές συνθήκες, λιγότερη τύχη, κακό timing και δεν έχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι όμως, δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να χαράξει το δικό του μονοπάτι και να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.


Aφιέρωσε χρόνο και ενέργεια εκεί που πρέπει

Ο χρόνος και η ενέργειά σου δεν είναι ατελείωτα, γι αυτό φρόντισε να μην τα χαραμίζεις. Είτε σε μια κακή σχέση, είτε σε κάποιο project που δεν πιστεύεις, είτε ακόμη και στο να χαζολογάς στα social media. Ξεφορτώσου εκείνες τις συνήθειες που σε κρατούν πίσω και συγκεντρώσου σε αυτά που θα σε ωφελήσουν προσωπικά και επαγγελματικά.


Εστίασε σε ότι έχει πραγματική σημασία

Ζεις σε μια εποχή όπου οι περισπασμοί είναι εκατοντάδες, πράγμα που σημαίνεις πως μπορεί πιο εύκολα να μην μείνεις προσηλωμένος σε αυτά που πραγματικά θέλεις. Εστίασε την προσοχή σου σε όσα πιστεύεις πως έχουν σημασία ή/και σε εκείνα που σου δίνουν ευχαρίστηση.


Κάνε μερικά βήματα μακριά από τους στόχους σου αν χρειάζεται

Όταν είσαι 22 ετών έχεις ενέργεια, φιλοδοξία και δυνατότητα να κάνεις οτιδήποτε έχεις στο μυαλό σου. Είναι όμως και μια καλή ηλικιακά περίοδος για να καταλάβεις τι πραγματικά είναι καλό για σένα. Δεν είναι κακό όμως να δοκιμάσεις πράγματα όπως διαφορετικές δουλειές, να κάνεις ταξίδια και γενικότερα να εξερευνήσεις τους ορίζοντές σου.


Άδραξε τις ευκαιρίες

Σε μικρή ηλικία πιθανότατα να μη στενοχωριέσαι ή να μη σκέφτεσαι καν για μια ευκαιρία που ενώ βρισκόταν μπροστά σου, σου ξέφυγε. Μάθε λοιπόν, πως αυτή ενδεχομένως να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά, γι αυτό φρόντισε να αξιολογείς διεξοδικά και ορθά οποιαδήποτε σου παρουσιαστεί.



Ανέπτυξε το δίκτυο των επαφών σου

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου, το ποιον ξέρεις είναι εξίσου σημαντικό με το τι κάνεις, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται στα 20s. Έχοντας ένα αρκετά ευρύ δίκτυο γνωριμιών σημαίνει πως θα έχεις και αρκετές ευκαιρίες αργότερα, όσον αφορά την επαγγελματική αλλά και γενικότερη ανάπτυξή σου. Αυτό ισχύει και για την προσωπική σου ζωή.


Μάθε να χειρίζεσαι το χρήμα

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά έχεις εργαστεί για να το κερδίσεις, το χρήμα εξατμίζεται πολύ εύκολα. Eιδικά αν έχεις στο μυαλό σου να το ξοδεύεις σε μαλακίες. Όπως εγώ μέχρι τα 29 μου. Θα αποδειχτεί σωτήριο λοιπόν να μάθεις πώς να φέρεσαι στο χρήμα, ειδικά από τη στιγμή που θα αρχίσουν σοβαρά ποσά να μπαίνουν στο λογαριασμό σου.


Βρες μια επιπλέον πηγή εισοδήματος

Πολύ επιτυχημένοι τύποι σήμερα έχουν ακολουθήσει αυτή την τακτική. Αντί να επικεντρώνεσαι ολοκληρωτικά στη full-time εργασία σου, βρες ένα συμπληρωματικό project, το οποίο μπορεί να γίνει κερδοφόρο με τον χρόνο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από freelancing μέχρι μια startup εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις πάντοτε μια εναλλακτική καριέρα για να στραφείς. Πιθανόν και κάποια έξτρα χρήματα στο λογαριασμό σου.


Επένδυσε στη γνώση

Το να μαθαίνεις νέα πράγματα, ακόμη κι αυτό δεν απαιτείται από εσένα, είναι κάτι αρκετά χρήσιμο. Ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε πότε θα σου φανεί χρήσιμη μια ικανότητα ή μια πληροφορία. Κατανάλωσε λοιπόν γνώση για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να σε ενδιαφέρει, καθώς όσα πιο πολλά γνωρίζεις, τόσα περισσότερα θα αξίζεις αργότερα.


Κάνε κριτική

Το να απονείμεις εύσημα σε κάποιον σίγουρα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα, όπως και τον ίδιο. Αλλά το να ξέρεις να ασκείς κριτική όμως θα σε κάνει καλύτερο άντρα. Η εποικοδομητική κριτική ωστόσο συνεπάγεται πως δεν θα αφήσεις το «εγώ» σου να μπει στη μέση. Αν η κρίτική σου προέρχεται από φθόνο, τότε καλύτερα άστο. Θα καταλήξεις σαν τους μαλάκες που δεν τους αρέσει τίποτα.
Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας

Το ότι είχες μια άτυχη στιγμή ή απέτυχες σε κάτι δε σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσεις. Κάθε αποτυχία, αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση των λόγων της, μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, θα μάθεις να επενδύεις πάνω σε παλαιότερες ατυχείς εμπειρίες.



Πρόσεχε την υγεία σου

Είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις πως είσαι άτρωτος και θα ζεις για πάντα όταν είσαι νεαρός και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς το σώμα σου είναι σε τέλεια κατάσταση, ανεξαρτήτως τρόπου ζωής. Αυτό όμως δε θα συμβαίνει αιώνια. Φρόντισε λοιπόν να ασκείσαι συστηματικά και βάλε ένα μέτρο στις καταχρήσεις σου.

 
Top