Κι όμως, καμία σχέση δεν έχει η ηλικία με τις άσπρες τρίχες στο κεφάλι σου.


Υπάρχουν κάποιοι -άτυχοι- που αρχίζουν να γκριζάρουν από τα 20 και κάτι χρόνια τους, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι -τυχεράκηδες- που αν και έχουν πατήσει τα 40 άσπρη τρίχα στο κεφάλι τους δεν βρίσκεις.

Προτού αρχίσεις να καταριέσαι τα άτιμα τα γονίδιά σου για το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών σου, ρίξε μια ματιά στην ακόλουθη νέα επιστημονική μελέτη που ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα νομίζαμε ότι επισπεύδουν τη μεταμόρφωσή σου σε silver fox.


Η έρευνα

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο PLOS Biology, εκτός από την κληρονομικότητα, τα γονίδια δηλαδή που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να βάζει το χεράκι του στην εμφάνιση λευκών/γκρι τριχών πριν την ώρα τους.


«Είναι πιθανό σε ένα άτομο, που είναι απολύτως υγιές αλλά έχει γενετική προδιάθεση να εμφανίσει νωρίς άσπρες τρίχες, μια απλή λοίμωξη από ιό να αποβεί αρκετή ώστε να λιγοστέψουν τα μελανοκύτταρά του και τα βλαστικά μελανοκύτταρά του και να εμφανιστούν τελικά οι άσπρες τρίχες», σημειώνει η καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα του Μπέρμιγχαμ Melissa Harris, εκ των επικεφαλής της έρευνας.


Τα μελανοκύτταρα

«Το εργαστήριό μου αξιοποιεί ζωικά μοντέλα με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βλαστοκυττάρων και γήρανσης. Τα βλαστοκύτταρα που μελετάμε είναι βλαστικά μελανοκύτταρα που βρίσκονται στον θύλακα της τρίχας, δηλαδή τα βλαστοκύτταρα από τα οποία παράγονται τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες και καθορίζουν αν το φυσικό χρώμα της τρίχας θα είναι ξανθό, καστανό, κόκκινο ή μαύρο)» εξηγεί η Harris.

Συνεπώς, αν τα μελανοκύτταρα λόγω γήρανσης ή κάποιας σοβαρής πάθησης καταστραφούν, τότε οι νέες τρίχες που θα αναπτυχθούν στο κεφάλι σου θα έχουν χάσει το χρώμα τους, με αποτέλεσμα να είναι λευκές ή γκρίζες.


Η πρωτεΐνη MITF

Η melanogenesis-associated transcription factor, όπως είναι η πλήρης ονομασία της MITF, είναι η πρωτεΐνη που συμβάλλει στον έλεγχο της ποσότητας μελανίνης που παράγεται στον οργανισμό και στα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα της τρίχας.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι τα ποντίκια που ήταν γενετικά «προγραμματισμένα» να εμφανίσουν πρόωρα άσπρες τρίχες, παρουσίαζαν υπερβολικά μεγάλη παραγωγή της πρωτεΐνης MITF.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα όμως που διεξήχθη και πάλι σε πειραματόζωα ποντίκια, αποδείχτηκε ότι αυτό που κάνει ουσιαστικά η MITF είναι να απενεργοποιεί τα γονίδια που ελέγχουν μια αντι-ιική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιντερφερόνη. Όταν οι ερευνητές προκάλεσαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα ποντίκια, είδαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία τα επίπεδα της MITF ήταν χαμηλά έχασαν μελανοκύτταρα και έβγαλαν γκρίζο ή λευκό τρίχωμα.

Όπως και να 'χει πάντως, επειδή πρόκειται για ευρήματα σε ποντίκια, η Harris δεν μπορεί να σου πει με βεβαιότητα ότι πράγματι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στον άνθρωπο.

πηγη
 
Top