Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου; Η απάντηση που έδωσαν οι πρόσφατες έρευνες μάλλον δεν θα σου αρέσει καθόλου.


Κατά τον Carl Jung, υπάρχουν δεκαέξι τύποι ανθρώπων. Κατά τους Ισπανούς, όμως, μόλις τέσσερις. Και δυστυχώς, αυτός που επικρατεί είναι αυτός που δεν θέλεις να βρεις μπροστά σου. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Σαραγόσα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πιο κοινός τύπος ανθρώπων είναι ο ζηλόφθων. Εκείνος που όχι μόνο διακατέχεται από ζήλια, αλλά κι από φθόνο. Όπως επίσης από έλλειψη εμπιστοσύνης. Συνδυασμός που σκοτώνει, δηλαδή.

Οι υπόλοιποι τρεις τύποι είναι ο αισιόδοξος, ο απαισιόδοξος και ο άξιος εμπιστοσύνης.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές χώρισαν 541 εθελοντές σε ζευγάρια και τους έβαλαν να παίξουν ένα παιχνίδι, ονόματι “Stag Hunt”, σε απλά ελληνικά το «Κυνήγι του Ελαφιού». Στο παιχνίδι αυτό, οι παίκτες κλήθηκαν να διαλέξουν αν θέλουν να κυνηγήσουν λαγό ή ελάφι, με το δεύτερο να πιάνει πιο πολλούς πόντους από το πρώτο. Ωστόσο, προϋπόθεση για να κυνηγήσουν το ελάφι ήταν να το επιλέξουν από κοινού ως ζευγάρι.


Όταν τελείωσε το παιχνίδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 50% των συμμετεχόντων ανήκε στην κατηγορία των ζηλόφθονων, εκείνων που προτίμησαν να κυνηγήσουν το λαγό, επειδή ακριβώς «δεν άντεχαν στην ιδέα ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από εκείνους, ακόμη κι αν αυτή η επιλογή τους ήταν λιγότερο επικερδής». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Yamir Moreno, «Οι ζηλόφθονες παίκτες προσπαθούσαν να εμποδίσουν το συμπαίκτη τους να λάβει περισσότερα χρήματα, παρά το γεγονός ότι αυτό ελαχιστοποιούσε και τις δικές τους πιθανότητες να ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα».

Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι (20%) πίστευαν ότι ο συμπαίκτης τους κάνει πάντα την καλύτερη επιλογή, οι απαισιόδοξοι (20%) κυνηγούσαν κυνηγήσουν βάσει της λογικής «το λιγότερο κακό από δύο κακά», οι άξιοι εμπιστοσύνης (20%) ήταν οι καλύτεροι στη συνεργασία και τέλος υπήρξε και ένα 10%, το οποίο δεν μπόρεσαν οι επιστήμονες να το εντάξουν σε κάποιον από τους τέσσερις τύπους.


Η έρευνα αυτή μάλλον αποδεικνύει κάτι που ίσως λίγο ή πολύ γνωρίζεις, αλλά δεν θέλεις να παραδεχθείς ότι είναι αλήθεια, είτε για τον εαυτό σου, είτε για τους γύρω σου. Πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι σύμφωνα με έρευνα του 2014, όσο πιο πολύ ζηλεύεις, τόσο πιο αδύναμο γίνεται το σπέρμα σου.

 
Top