Επιστημονικά, φυσικά, εναλλακτικά και τεχνολογικά κόλπα που θα σου διώξουν το άγχος ακαριαία.


Το άγχος θολώνει το μυαλό σου με αρνητικές σκέψεις, δημιουργεί χάος στο σώμα σου, διαλύει τα πάντα γύρω σου και μέσα σου. Μια ειδικός στην καταπολέμηση του έντονου στρες με πρακτικές μεθόδους, η Katherine Hall, ιδρύτρια του The Stress Institute στην Ατλάντα των ΗΠΑ και του χρηστικού ιστότοπου The Mindful Living Network, μπορεί να σου βρει λύσεις που θα σε κάνουν να χαλαρώνεις στο λεπτό.
Εξουσίασε τις σκέψεις σου

Σιγομουρμούρισε μια μικρή φράση, όπως «Δεν τρέχει τίποτα», «Είμαι ήρεμος» ή «Η ζωή είναι μικρή», ενώ αναπνέεις βαθιά και αργά επί 3 λεπτά. Αυτή η κίνηση ανακόπτει την παραγωγή ορμονών του στρες από τον εγκέφαλο.


Δράσε μηχανικά

Όταν οι ορμόνες του στρες παράγονται επί μεγάλο χρονικό διάστημα, καταργούν την ικανότητά σου να λειτουργείς με το ένστικτο. Μπορείς να ξεπεράσεις το εμπόδιο δρώντας μηχανικά: Καθάρισε το σπίτι, κλάδεψε τα φυτά στον κήπο ή πλύνε το αυτοκίνητό σου, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του άγχους σαν κινητήρια δύναμη για μια θετική δράση.


Κάνε αυτή την άσκηση αναπνοής

Βαθιά εισπνοή, κράτημα του αέρα μέσα σου μετρώντας μέχρι το 5, πλήρης εκπνοή μετρώντας ξανά μέχρι το 5. Οι ορμόνες του στρες παθαίνουν black out.


Αγαπημένη μουσική -κι ένα ζευγάρι ακουστικά

12 λεπτά. Αυτός είναι ο μάξιμουμ χρόνος, τον οποίο έχουν μετρήσει με ακρίβεια οι επιστήμονες, που οδηγεί σε υποχώρηση την παραγωγή κορτιζόλης και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Με ποια διαδικασία; Ακούγοντας στα ακουστικά σου τη μουσική που σου αρέσει περισσότερο από όλες.


Τα Funny videos

Το γέλιο αυξάνει τη διάμετρο των αρτηριών κατά 22%, ενώ αντίθετα, το άγχος τη μειώνει κατά 35%. Διαλέγεις και παίρνεις. Καλύτερη πηγή αυθόρμητου γέλιου δεν είναι άλλη από τα αστεία βίντεο ή gifs στο διαδίκτυο.


Μύρισε λεβάντα

Διατηρώντας ένα μπουκαλάκι με έλαιο λεβάντας στο συρτάρι του γραφείου ή δίπλα από το κομοδίνο του κρεβατιού σου, και μυρίζοντάς το κάθε φορά που νιώθεις ότι ο πανικός σε πολιορκεί, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η αρτηριακή πίεση πέφτει ραγδαία. Αυτό, οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση του εργασιακού στρες σας και της αϋπνίας.


Πες ένα ευχαριστώ

Μια γυναίκα έπλυνε τα σώβρακά σου, μια μάνα σηκώθηκε από τα χαράματα για να σου ετοιμάσει το αγαπημένο σου φαγητό για το γραφείο, ένας πατέρας εξόφλησε την υπερφορτωμένη κάρτα σου, ένας συνάδελφος σε έβγαλε από μια δύσκολη θέση. Η απόδοση ευγνωμοσύνης, έστω και με ένα απλό «ευχαριστώ» -από καρδιάς- έχει αποδειχθεί από έρευνες ως μια βαθιά θεραπευτική δύναμη, καθώς ενεργοποιεί πάνω από 1.000 χημικές ενώσεις στο σώμα, με κάποιες απ’ αυτές να αποτελούν εξολοθρευτές των ορμονών του στρες.


Βγες έξω!

Οι σύντομες βόλτες εκτός γραφείου μπορούν να βυθίσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και οι λόγοι είναι πολλοί, σύμφωνα με τους ειδικούς: ήλιος, καθαρός αέρας, κίνηση, διαφημίσεις του δρόμου, χρώματα και φάτσες περαστικών, διεγείρουν την περιέργεια, την παρατηρητικότητα και την οξύνοια, απομακρύνοντας τον εγκέφαλο από τα τετριμμένα της δουλειάς. Επίσης, επειδή στα πέλματα έχουν περισσότερες από 7.000 νευρικές απολήξεις, αυτή η σύντομη βόλτα επιδρά θετικά στο σύνολο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 
Top