Η αυτοπεποίθηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα απαραίτητο προσόν για τον άνθρωπο. Ειδικότερα στην εποχή μας, όπου ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικά, προσωπικά κ.ά.) είναι ιδιαίτερα αυξημένος, η αυτοπεποίθηση φαντάζει ως ένα από τα βασικότερα εργαλεία σου.

Βλέπεις, ένα «πλούσιο» βιογραφικό θα σε φέρει σίγουρα μέχρι την πόρτα των συνεντεύξεων για μία δουλειά, αλλά δεν θα σου εγγυηθεί τίποτα παραπάνω. Εκεί είναι που η αυτοπεποίθηση μπαίνει στο «παιχνίδι». Ένας άνθρωπος που δείχνει σίγουρος για τις ικανότητές του, και παράλληλα φέρει τις κατάλληλες γνώσεις για την εκάστοτε δουλειά, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη.

Σημαντικές συμβουλές για να «τονώσεις» την αυτοπεποίθησή σου!

Ομοίως, στον προσωπικό τομέα η αυτοπεποίθηση μπορεί να σε «εξυψώσει» ή να σε «χαντακώσει». Οι γυναίκες γοητεύονται από τους άντρες που δείχνουν άνετοι και εκπέμπουν μία «φυσικότητα» στη συμπεριφορά τους. Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά ουσιαστικά τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία της αυτοπεποίθησης. Προσοχή όμως! Μην κάνεις το λάθος και μπερδέψεις την έννοια της αυτοπεποίθησης με αυτήν της ωραιοπάθειας ή της υπεροψίας, γιατί τότε κινδυνεύεις να προκαλέσεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.


Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η αυτοπεποίθηση αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας σου σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής σου. Όμως, πώς πραγματικά μπορείς να «χτίσεις», ή αν προτιμάς να αυξήσεις, την αυτοπεποίθησή σου; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια μυστική «συνταγή» για την αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, εσύ από την πλευρά σου, μπορείς να εισάγεις μερικές απλές δραστηριότητες στην καθημερινή σου ρουτίνα, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να τονώσεις την εικόνα του «εγώ» σου και θα σε κάνουν να νιώσεις πιο άνετα.

Πάμε λοιπόν να δούμε 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς τη «χαμένη» αυτοπεποίθησή σου!


Κάνε γυμναστική


Η γυμναστική πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που φέρει για την υγεία σου, αποτελεί μία πολύ καλή λύση για την τόνωση της αυτοπεποίθησής σου. Όπως υποστηρίζεται από πολλές έρευνες οι άνθρωποι που γυμνάζονται τείνουν να νιώθουν πιο καλά με τον εαυτό τους.Η απόκτηση ενός ωραίο σώματος, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων με τους υπόλοιπους αθλούμενους, καθώς και η έκκριση ενδορφινών κατά τη διάρκεια της άσκησης αποτελούν μερικούς από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τείνουμε να νιώθουμε ωραία μετά από μία προπόνηση.

Αν τώρα θεωρείς τον εαυτό σου «τεμπέλη» και όχι τόσο δραστήριο, μπορείς να δοκιμάσεις να γυμναστείς μαζί με κάποιον φίλο σου ή να απευθυνθείς σε κάποιον personal trainer, προκειμένου να έχεις ένα επιπλέον κίνητρο. Θυμήσου πως για να είναι επιτυχής μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, πρέπει εσύ από τη μεριά σου να τρως σωστά και να ενυδατώνεσαι επαρκώς, ειδάλλως οι δυνάμεις σου θα σε εγκαταλείψουν και το ίδιο θα συμβεί και στα κίνητρά σου.

Το πιο δύσκολο-κατά γενική ομολογία-είναι να κάνεις την αρχή. Μόλις ξεκινήσεις και δεις τα πρώτα αποτελέσματα, η αλήθεια είναι ότι μετά δεν θα θες να σταματήσεις. Αν νιώθεις καλά με το σώμα σου, τότε σίγουρα θα αρχίσεις να νιώθεις καλά και με τον εαυτό σου!



Πέρνα λίγο ποιοτικό χρόνο μόνος


Το να περνάς χρόνο μόνος σου, από μόνο του δεν λέει κάτι. Το να περνάς χρόνο μόνος σου, αλλά να σου αρέσει, λέει πολλά. Πολλοί από εμάς φοβούνται να μείνουν μόνοι τους έστω και για λίγο στην ημέρα. Βέβαια, για αυτήν την αντίδραση μεγάλο ρόλο παίζει η εποχή στην οποία ζούμε, όπου η προβολή της «καλοπέρασης» και της «πολυτελούς» ζωής μας κάνει να θεωρούμε πως οι δικές μας ζωές είναι άθλιες και μίζερες.

Αντί, λοιπόν, να κάθεσαι στο σπίτι μόνος «χαζεύοντας» στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτίμησε μία βόλτα στο πάρκο ή μία ταινία στο σινεμά. Μία εξίσου καλή ιδέα είναι να επισκεφθείς κάποιο μέρος που θέλεις εδώ και καιρό να πας (π.χ. σε ένα εστιατόριο που σε ενδιαφέρει). Γιατί, πώς να το κάνουμε; Μπορεί οι φίλοι σου να μην είναι διαθέσιμοι ή πρόθυμοι να πάνε εκεί που θες.

Το να κάνεις πράγματα που θέλεις, και μάλιστα μόνος, θα σε βοηθήσει διπλά. Πρώτον, θα ξεπεράσεις τον φόβο του να βγεις μόνος και να τραβήξεις όλοι την προσοχή πάνω σου (είναι ένα πρώτο βήμα για την «αύξηση» της αυτοπεποίθησής σου). Δεύτερον, περνώντας χρόνο με τον εαυτό σου θα βελτιώσεις και τις ικανότητές σου αναφορικά με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Όταν είσαι μόνος, σκέφτεσαι αυτό που πραγματικά θέλεις χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος παρέμβασης διαφορετικών απόψεων που μπορεί να σε αποπροσανατολίσουν (γιατί μόνο όταν κάνεις αυτό που θες νιώθεις καλά με τον εαυτό σου).


Δοκίμασε κάτι που φοβάσαι



Μην αγχώνεσαι από τον τίτλο. Δεν θα σε βάλουμε να πέσεις και από καμία γέφυρα. Το να ξεφεύγεις πού και πού από τη «ζώνη» της άνεσής σου μπορεί να γίνει με αργά και σταθερά βήματα. Βλέποντας πως μπορείς να επιτύχεις πράγματα που παλαιότερα φοβόσουν, θα σε κάνει σίγουρα να νιώσεις καλύτερα και να εκτιμήσεις παραπάνω τις δυνατότητές σου. Και κάπως έτσι «χτίζεις» την αυτοπεποίθησή σου.

Για παράδειγμα, αν νιώθεις πως δεν είσαι καλός στον χορό εξαιτίας του κακού συντονισμού που διαθέτεις, μπορείς να δοκιμάσεις την επίσκεψη σε κάποια σχολή χορού (έτσι θα επιτυχείς και το παραπάνω που λέγαμε, σχετικά με τον ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου). Η αντιμετώπιση του φόβου σου (χορός) και η μετέπειτα επιτυχία σου σε αυτόν τον τομέα θα αυξήσουν κατακόρυφα την αυτοπεποίθησή σου.


Απόκτησε μία νέα δεξιότητα



Η απόκτηση μίας νέας δεξιότητας αποτελεί ακόμη ένα μέσο για να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Πειραματίσου και καλλιέργησε μία δεξιότητα, η οποία ενδέχεται να βοηθήσει και τους τριγύρω σου. Για παράδειγμα μπορείς να αρχίσεις να εξασκείσαι στην κηπουρική ή στον τομέα των μικροεπισκευών του σπιτιού ή σε οτιδήποτε άλλο θεωρείς εσύ χρήσιμο (εννοείται πως μιλάμε σε ερασιτεχνικό επίπεδο).

Η ικανότητά σου να σκεφτείς πρακτικά, και κυρίως διαφορετικά από την πεπατημένη-κοινή λογική- θα εντυπωσιάσει αλλά και θα βοηθήσει τους τριγύρω σου. Η αίσθηση που θα αποκομίσεις από την παροχή βοήθειας στους άλλους σίγουρα θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και θα σε κάνεις να αισθανθείς πέρα από χρήσιμος, όμορφα.


Στο τέλος είμαστε όλοι άνθρωποι

Η τελευταία συμβουλή-πρόταση που αφήσαμε για το άρθρο μας, θεωρώ πως είναι και η πιο ουσιαστική. Ένα πράγμα αξίζει να θυμάσαι συνεχώς, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε-ως συνέπεια-τις αδυναμίες μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αξίζουμε κάτι ή δεν είμαστε σημαντικοί. Εσύ, όπως και καθένας τριγύρω μας αξίζει να είναι χαρούμενος .

«Να νοιάζεσαι για τους συνανθρώπους σου, αλλά όχι και για τις απόψεις τους για εσένα.»


 
Top