Αυτά είναι τα 12 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός άντρας για να κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη σύμφωνα με την επιστήμη.


Ποιο είναι το μυστικό για μια τέλεια σχέση; Η επιστήμη έχει ξοδέψει δεκαετίες -αν όχι αιώνες- αναζητώντας την απάντηση. Έχουν διεξαχθεί αμέτρητες μελέτες που προσπαθούν να προβλέψουν την σταθερότητα και την αντοχή μιας σχέσης και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα όταν προσπαθείς να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου είναι το άτομο με το οποίο θέλεις να περάσεις μαζί του το υπόλοιπο της ζωής σου.

Ορίστε λοιπόν τα 12 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ιδανικός άντρας για να κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη.


Θα πρέπει να είναι διακριτικός

Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα και το πρώτο που κοιτούν οι γυναίκες όταν συναντούν κάποιον. Υπάρχει όμως κάτι εξίσου καθοριστικό με το πώς μοιάζει ο άλλος και αυτό είναι η διακριτικότητά του. Το επιβεβαιώνουν και έρευνες που έγιναν στα πανεπιστήμια του Queensland και La Trobe στην Αυστραλία το 2014, με πειράματα που είχαν να κάνουν με ραντεβού- εξπρές.


Χρησιμοποιεί τη λέξη «εμείς»

Είναι αρκετά προτιμότερη από το να λες «εγώ κι εσύ» και μάλιστα μπορεί να λύσει πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε διαφωνία προκύπτει, σύμφωνα με μελέτες των UCLA, Bar-Ilan (πανεπιστήμιο του Ισραήλ) και College Hill το 2009, όταν είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε μέσης ηλικίας και μεγαλύτερα ζευγάρια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις φυσιολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων καθώς συνομιλούσαν -και κυρίως διαφωνούσαν- με τους συντρόφους τους για 15 λεπτά. Όσοι χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως «εμείς», «δικό μας» κ.α. ήταν πολύ πιο ήρεμοι.
Θέλει να ζήσει εμπειρίες μαζί σου

Ο Arthur Aron είναι ερευνητής του State University της Νέας Υόρκης υποστηρίζει πως οι άνθρωποι επιδιώκουν να αυτοβελτιώνονται σε κάθε φάση της ζωής τους αλλά οι πραγματικά ευτυχισμένοι αναπτύσσουν τις προοπτικές τους και βρίσκουν την πραγματική τους ταυτότητα όταν ζουν πράγματα μαζί με το ταίρι τους.


Δεν σκέφτεται μόνο την πάρτη του

«Ο αλτρουισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου και είναι μια σημαντική βάση για τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις» τονίζει ο Daniel Farrelly από το πανεπιστήμιο του Sunderland στο Journal of Social Psychology. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας από τους βασικούς πυλώνες σε μια σχέση είναι η ανιδιοτέλεια. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι γυναίκες θέλουν έναν σύντροφο που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Κάτι που πρόκειται να είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας καθώς προχωρά η ζωή μαζί του.


Είναι ειλικρινής

Είσαι ντόμπρος; Τότε όχι μόνο θα είσαι πιο δημοφιλής ανάμεσα σε άλλους άντρες αλλά θα ζήσεις και περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο Notre Dame. Σε αυτή συμμετείχαν 110 άτομα ηλικίας 18-71 ετών, που τους ζητήθηκε να μην πουν κανένα ψέμα -μικρό ή μεγάλο- για 10 εβδομάδες. Αυτοί που το κατάφεραν βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους και υπέφεραν λιγότερο από πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, ενώ οι πιο πολλοί ανέφεραν πως οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν.


Μπορεί να συζητά αρκετά μαζί σου

Οι γυναίκες λατρεύουν τους άντρες που μπορούν να πουν ιστορίες, όπως αναφέρει έρευνα του πανεπιστημίου της North Carolina. Σε αυτή, οι γυναίκες υποστήριξαν πως βρίσκουν πιο ελκυστικούς τους άντρες που μιλούν αρκετά και ιδανικότερους για μακροχρόνια σχέση.


Το χιούμορ κάνει καλό

Σε ποιον δεν είναι γοητευτική η καλή αίσθηση του χιούμορ; Κάτι που επιβεβαιώνει και η έρευνα του Westfield State από το 2006. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι ίδιοι οι άντρες εκτιμούν περισσότερο τη σύντροφό τους, όταν αυτή ξέρει να ξεχωρίζει την αστεία τους πλευρά. Όταν δηλαδή ο άντρας σε κάνει να χαμογελάς, έχει -και έχεις- κερδίσει το παιχνίδι.

Δέχεται τη σύντροφό του όπως ακριβώς είναι

Ο καθένας θέλει ο σύντροφός του να είναι τόσο ικανοποιημένος μέσα σε μια σχέση όσο και ο ίδιος. Το 2016 το πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας διενέργησε μια έρευνα σχετικά με το πόσο ευχαριστημένα είναι τα ζευγάρια που είναι μαζί από 7 χρόνια και πάνω. Το πιο σημαντικό της αποτέλεσμα ήταν πως μια γυναίκα δεν αρκεί να έχει στο πλευρό της έναν τέλειο σύντροφο αλλά κάποιον που θα την αποδεχτεί πραγματικά γι αυτό που είναι, και όχι για την ιδέα που έχει στο μυαλό του γι αυτήν.


Ο άντρας ο σωστός φροντίζει τον εαυτό του

Και αυτά είναι καλά νέα: Δεν χρειάζεται να είσαι μόνιμος κάτοικος γυμναστηρίου, απλά φρόντισε να διατηρείς μια καλή εμφάνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη μελέτη του UCLA το 2007, στην οποία το πιο δημοφιλές αποτέλεσμα δεν ήταν οι σούπερ γυμνασμένοι άντρες αλλά αυτοί που έχουν νορμάλ σώμα. Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή μάλιστα κατέληξαν πως οι πιο μακροχρόνιες σχέσεις τους ήταν με άντρες που δεν είχαν ακριβώς σώμα bodybuilderά αλλά πιο ανθρώπινο.


Η ιδανική αναλογία καλού - κακού

O ψυχολόγος John Gottman από το πανεπιστήμιο της Washington ανέπτυξε μια θεωρία στην οποία τονίζει πως η ιδανική αναλογία θετικών-αρνητικών αντιδράσεων είναι πέντε προς μία. Για κάθε μια κακή συμπεριφορά ή πράξη δηλαδή θα πρέπει να ακολουθούν πέντε αντιστρόφως ανάλογες, με θετικό πρόσημο. Έτσι θα έχεις μια πραγματικά ευτυχισμένη σχέση.


Δεν παραμελεί τους φίλους του για σένα

Η ερευνήτρια πάνω σε οικογενειακές σχέσεις Stephanie Cootz, με άρθρο της στους New York Times υποστηρίζει πως όλοι χρειάζονται χρόνο με άτομα εκτός της σχέσης τους όπως φίλους, συναδέλφους, συγγενικά πρόσωπα και γείτονες. Σύμφωνα με την Cootz το να παρατηρεί κάποιος πως λειτουργούν άλλες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την ζωή του και την επαφή με τη σύντροφό του.


Χρειάζεται να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού

Το 2016 έγινε μια μεγάλη έρευνα από το Pew Research Center, που έθεσε σε 35.000 συμμετέχοντες μια απλή ερώτηση: Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια ευτυχισμένη σχέση. Φυσικά υπήρχαν απαντήσεις όπως «να κάνει καλό σεξ» ή «να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα» αλλά η τρίτη πιο δημοφιλής -παραδόξως- ήταν να «κάνουμε μαζί δουλειές στο σπίτι». Αυτό δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστεί κάποιος πως μια υγιής αναλογία «δίνω-παίρνω» σε μια σχέση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

 
Top