Ο αμφιλεγόμενος συνδυασμός που θέλει τα αθλητικά παπούτσια να ταιριάξουν με τα κοστούμια, δίνουν μια ακόμη διάσταση στο business casual.


Sneakers με τζην, sneakers με φόρμα, sneakers με κοστούμι. Με όλα. Αυτή είναι η επικρατούσα στιλιστική τάση. Ειδικά τα λευκά παπούτσια αυτού του είδους έχουν αιχμαλωτίσει τα πόδια μας για τα καλά. Οι σχεδιαστές μόδας που εμπιστευόμαστε περισσότερο, επηρεασμένοι από αυτή την έντονα αθλητική αύρα του κινήθηκαν κατά το αναμενόμενο, λανσάροντας ως ναυαρχίδα των κολεξιόν τους για την άνοιξη και το καλοκαίρι που έρχεται τα πιο ποιοτικά μεν casual ιδιοσυγκρασίας δε κοστούμια τους. Τελικά όμως πόσο καινούρια είναι αυτή η μόδα; Είναι η πρώτη φορά που το αθλητικό στυλ επιδρά τόσο πάνω στην γενικότερη ενδυματολογική κουλτούρα;

Προφανώς όχι. Πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 90' δεν υπήρχε σταρ/fashion icon που να μην είχε στη ντουλάπα του τουλάχιστον ένα ζευγάρι λευκά αθλητικά παπούτσια και ένα baggy κοστούμι. Όλα τα «κακά παιδιά» της μουσικής, του ποδοσφαίρου και του κινηματογράφου κυκλοφορούσαν με Stan Smith, όπως περίπου συμβαίνει και τώρα.


Τα κυρίαρχα μουσικά ρεύματα της τότε εποχής και ακόμα πιο πίσω, από τη Brit pop, τη grunge μέχρι τη hip hop ενθάρρυναν ιδιαίτερα τη στροφή στο «χύμα» αθλητικό λουκ, σα να είχαν βγει μόλις από το σπίτι τους για να πάνε να πάρουν τσιγάρα από το περίπτερο. Τύποι όπως ο Robbie Williams και ο Liam Gallagher το έκαναν εντελώς απροσποίητα. Η άνεση είχε επικρατήσει προ πολλού έναντι της πολυτέλειας.



Το 2ο στάδιο, το ενδιάμεσο δηλαδή ανάμεσα στο απόλυτα αθλητικό στυλ των 90's και το smart casual που κυριαρχεί σήμερα εντοπίζεται στις αρχές των 00's, όταν ντυμένοι χαλαρά, αρχίσαμε να φλερτάρουμε και πάλι με τους πιο κλασικούς κανόνες ντυσίματος. Τα Tom Ford κοστούμια του Daniel Craig στο «Casino Royale», το passepartout στυλ του David Beckham αλλά και η υπενθύμιση από πλευράς «Mad Men» ότι ο άντρας οφείλει να είναι υπέρκομψος 24 ώρες το 24ωρο επαναπροσδιόρισαν και κυρίως «στένεψαν» τις φόρμες των ρούχων. Τώρα πλέον το αθλητικό δεν είναι απαραίτητα το φαρδύ στυλ που δεν κολακεύει, αρκεί να είναι άνετο.



Η επιρροή του street style μετατόπισε την προσοχή από τις αυστηρές πασαρέλες στους δρόμους γύρω από αυτές, αναγκάζοντας τις πρώτες να ακολουθήσουν το ρεύμα. Το κομψό ταυτίστηκε με τον έξυπνο συνδυασμό, ένας εκ των οποίων είναι το πιο καλό ρούχο με ένα ζευγάρι καλοφτιαγμένα sneakers που κοστίζουν λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο ενός καθημερινού παπουτσιού, αλλά σε βγάζουν ασπροπρόσωπο ακόμα και σε περιστάσεις πιο απαιτητικές, για τις οποίες υποτίθεται πως πιο παλιά θα έπρεπε να επενδύσεις σ' ένα ζευγάρι ακριβά δερμάτινα brogues. Τα chinos παντελόνια έγιναν η μέση λύση κλέβοντας λίγη από τη δόξα του τζην και τα σακάκια σταμάτησαν να δείχνουν τόσο αυστηρά. Το blazer απέκτησε δύναμη και τα καλά υφάσματα έγιναν πλέον πρώτη ύλη για τα πιο casual ρούχα μας.



Για κάποιους μια από τις καλές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν η επικράτηση του ανεπιτήδευτου. Το απλό έχει γίνει πλέον το ζητούμενο. Η μόδα το επιβεβαιώνει και μια εμφάνιση με λευκά sneakers και χαλαρό κοστούμι αποτελεί την ίσως πιο επιφανειακή, αλλά ειλικρινή αντανάκλαση αυτού που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

 
Top