Το αλκοόλ είναι μία ανταμοιβή για το τέλος της μέρας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από μία παγωμένη μπύρα για να αποχαιρετήσεις τον ήλιο και να υποδεχθείς τη νύχτα. Ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε κάποια παραλία κι ακόμα καλύτερα αν μπορείς να γιορτάσεις τη στιγμή μαζί με φίλους. Ναι, δεν υπάρχουν πολλά πιο ωραία πράγματα στη ζωή από το ηλιοβασίλεμα σε συνδυασμό με λίγο αλκοόλ.


Κάπου εδώ, όμως, έρχεται κι ένας διαδεδομένος μύθος σχετικά με αυτό: Ότι μας δροσίζει το καλοκαίρι και μας ζεσταίνει το χειμώνα. Τι συμβαίνει και όταν καταναλώνουμε αλκοόλ (ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες) το καλοκαίρι και γιατί η δυσφορία που νιώθουμε είναι τεράστια; Στην αρχή μας δροσίζει, γρήγορα όμως νιώθουμε ασφυκτικά. Τα αγγεία διαστέλλονται μεταφέροντας τη θερμότητα από τα εσωτερικά σημεία του σώματος προς τα εξωτερικά με αποτέλεσμα να ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο.






Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τον χειμώνα, αφού όμως περάσει η αρχική αίσθηση ζεστασιάς, τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα παραμένουν διασταλμένα απορροφώντας πιο γρήγορα το εξωτερικό κρύο. Σε πιο απλά λόγια το αλκοόλ λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός εντείνοντας την αίσθηση του εξωτερικού περιβάλλοντος -κάνοντας, μάλιστα, το καλοκαίρι την υπερβολική κατανάλωσή του απαγορευτική, εκτός κι αν δεν σε πειράζει το φριχτό hangover που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.

Γιατί, λοιπόν, μία μπύρα στο ηλιοβασίλεμα αποτελεί ιδανική λύση; Καταρχάς μία-δύο μπύρες αποτελούν ιδανική ανταμοιβή, δεύτερον είναι μικρή ποσότητα οπότε δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία, τρίτον εκείνη την ώρα της μέρας η ζέστη συνήθως μειώνεται δίνοντας την κατάλληλη ευκαιρία και, τέλος, γιατί εκτός από τους σωματικούς παράγοντες υπάρχουν και οι σωματικοί. Τι θα ήταν η ζωή μας αν δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε μία μπύρα με την παρέα μας χαζεύοντας τον ήλιο που βουτά στη θάλασσα.

Από: Esquire IT
 
Top