Δεν ήταν η Βραζιλία, δεν ήταν η Ισπανία, δεν ήταν ούτε καν η Αγγλία όπως όλοι μάθαμε να πιστεύουμε. Αν κάποιος αναζητήσει τις πραγματικές ρίζες του ποδοσφαίρου θα τις βρει στο πλέον απίθανο μέρος. Σε μία περιοχή που όχι μόνο δεν φημίζεται για τη λατρεία της προς την στρογγυλή θεά αλλά αντίθετα μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν παντελώς άσχετη με αυτήν. Κι όμως, στην Κίνα το ποδόσφαιρο έχει μία ιστορία δύο χιλιάδων ετών, πολύ πριν κλοτσήσουν για πρώτη φορά μπάλα οι Βρετανοί.

Στην πραγματικότητα, το cuju ή Ts'u Chü ξεκίνησε ως στρατιωτική εκπαίδευση και άσκηση πειθαρχίας, αν και ήταν τόσο επιτυχημένο που πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές σε όλη την επικράτεια της Κίνας. Μην φανταστείς κάποια μπάλα ποδοσφαίρου με τα χαρακτηριστικά μαύρα κι άσπρα πεντάγωνα αλλά ένα δερμάτινο τόπι γεμισμένο με φτερά. Ποιος ήταν ο μοναδικός κανόνας του παιχνιδιού; Οι ομάδες έπρεπε να σκοράρουν στο τέρμα του αντιπάλου χωρίς, όμως, ποτέ να αγγίξουν την μπάλα με τα χέρια.


Σύμφωνα με καταγραφές που έχουν βρεθεί, τα "τέρματα" ήταν δύο τρύπες, μία σε κάθε πλευρά του γηπέδου, σε μεταξένια σεντόνια που κρέμονταν από δύο αντικριστά δοκάρια φτιαγμένα από μπαμπού. Οι ιστορικοί θεωρούν τον 5ο αιώνα π.Χ. την εποχή που παίχτηκε για πρώτη φορά cuju στην Κίνα.

Φυσικά, ακόμα κι οι Κινέζοι κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν την πρωτιά, αφού υπάρχουν κάποιοι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι το marngrook (ένα παιχνίδι που παίζουν οι Αβορίγινες της Νότιας Αυστραλίας χωρισμένοι σε ομάδες των 50 ατόμων, όπου η φτιαγμένη από δέρμα μικρού μαρσιποφόρου μπάλα δεν πρέπει ποτέ να αγγίξει το έδαφος) ήταν ο αληθινός πρόγονος του ποδοσφαίρου.

Από: Esquire ES
 
Top