Το να μεγαλώνεις μπορεί να είναι τελικά κάτι καλό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: Είσαι πιο έξυπνος (οι νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται περισσότερο μετά τα 30), γίνεσαι σοφότερος (ας είναι καλά όλα τα λάθη που έκανες νωρίτερα στη ζωή σου) και -αν έχεις εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που σου δόθηκαν- μάλλον λίγο περισσότερο ευκατάστατος οικονομικά.


Ένα όμως πράγμα δε μπορείς να αντιμετωπίσεις και έχει να κάνει με την επίδραση του χρόνου πάνω σου είναι η αλλαγή της εικόνας της εμφάνισής σου. Τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν και να αραιώνουν, το δέρμα να γίνεται όλο και πιο "ενήλικο" ενώ οι δυνάμεις σου γενικότερα δείχνουν να μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να επιβραδύνεις τη διαδικασία γήρανσης. Από το φαγητό μέχρι τον τρόπο που θα φτιάξεις τα μαλλιά, ορίστε ένας οδηγός που θα έκανε μέχρι και τον Μπέντζαμιν Μπάτον να ζηλέψει.
Διατήρησε τις καλές συνήθειες των 20s

Καμιά σειρά περιποίησης δεν πρόκειται να καλύψει τα λάθη των περασμένων χρόνων, ειδικά από τη στιγμή που έχεις ξεπεράσει τα 35. Θα μπορούσες όμως από μικρός να ξεκινήσεις αλλά και να διατηρήσεις κάποιες "καλές συνήθειες", που θα σου επιτρέψουν να διατηρήσεις ένα πολύ καλό επίπεδο εμφάνισης για το μέλλον. Το να κάνεις απολέπιση στο πρόσωπό σου από τα 21 σου είναι μια καλή αρχή, ενώ -ειδικά αν περνάς χρόνο έξω στον ήλιο- μια ενυδατική κρέμα ενδεχομένως να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της γήρανσης της επιδερμίδας.

Αυτά που πρέπει να κόψεις μαχαίρι

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή δεν παίζουν μόνο αυτά που κάνεις αλλά και αυτά που αποφεύγεις να κάνεις. Το κάπνισμα και η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (όπως ας πούμε τα τηγανητά ή το κόκκινο κρέας) μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματός σου. Καλό θα είναι λοιπόν να αποβάλλεις τις συνήθειες αυτές. Ακόμη, το να τρως μπρόκολο, ρόκα και σπανάκι μπορεί να σε βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, αυξάνοντας τα επίπεδα κολλαγόνου και κατ' επέκταση τη σφριγηλότητα του δέρματος. Και μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό -τουλάχιστον δυο λίτρα την ημέρα- για να δείχνεις πιο υγιής, πιο φρέσκος και κατ' επέκταση νεότερος.


"Τρίμαρε"

Ειδικά όσο μεγαλώνεις δεν θα πρέπει να υιοθετήσεις την άποψη ότι "Είμαι πολύ μεγάλος για να ασχοληθώ με αυτά πια". Το να τριμάρεις τις τρίχες σε αυτιά και μύτη όμως είναι μια συνήθεια που δεν θα σου πάρει πάνω από 5 λεπτά την εβδομάδα και θα έχει τουλάχιστον θετικά αποτελέσματα στην εμφάνισή σου. Δεν είναι άλλωστε και πολύ γοητευτικό το να πετάγονται τρίχες από παντού.


Κάνε τα δόντια σου να δείχνουν νεότερα

Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι αρκετά σημαντική σε κάθε ηλικία αλλά όσο τα χρόνια φεύγουν καλό θα είναι να δίνεις μεγαλύτερη σημασία. Μια έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει ότι τα πιο φωτεινά και λευκά χαμόγελα μπορούν να κάνουν κάποιον να μοιάζει έως και 5 χρόνια πιο νέος. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και χρήση προϊόντων όπως οδοντικό νήμα και λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.


 
Top