Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σύμφωνα με την παράδοση βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας. Το άγχος όμως κάθε νοικοκυράς είναι πώς πρέπει να βράσει περίπου τριάντα αυγά χωρίς να σπάσουν.

Κάναμε μια μίνι έρευνα στην οποία συμμετείχαν μαμάδες, γιαγιάδες και θείες και σας παρουσιάζουμε τα κόλπα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης.

  • Αφήστε τα αυγά να έρθουν πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά προχωρήστε στο βράσιμο. Αυτό επειδή μπορεί να σπάσουν λόγω της απότομης διαφοράς της θερμοκρασίας.
  • Στρώστε μέσα στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αυγά μια πετσέτα κουζίνας.
  • Βράστε μια στρώση αυγών τη φορά. 
  • Συμπληρώστε λίγο αλάτι και μερικές σταγόνες ξύδι στο νερό που θα βράσετε τα αυγά.
  • Βράστε σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία για περίπου 12 λεπτά.
  • Φτιάξτε τη δική σας φυσική βαφή



Στο μεταξύ όσο αφήνετε τα αυγά να κρυώσουν γιατί να μη φτιάξετε τις δικές σας φυσικές βαφές;

Γεμίστε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με φλούδες κρεμμυδιού (για το πορτοκαλί χρώμα), κουρκούμη (για κίτρινο), ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο (για μπλε), καφέ (για καφέ), και ψιλοκομμένο παντζάρι (για ροζ – κόκκινο χρώμα) μαζί με αρκετό νερό. Αφήστε να βράσουν για 30 λεπτά, σουρώστε το βαμμένο νερό, πετάξτε τα στερεά υλικά και αφήστε τα χρώματα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.



Προσθέστε λίγο λευκό ξίδι σε κάθε χρώμα. Στη συνέχεια βυθίστε προσεκτικά τα αυγά στο μπολ. Βεβαιωθείτε ότι είναι επικαλυμμένα. Αφήστε τα αυγά στην βαφή έως και οκτώ ώρες.

Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά τα αυγά από τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετε τα σε μια σχάρα με χαρτί κουζίνας κάτω για να προλάβετε τυχόν σταλάγματα. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς.

Θαυμάστε τα μικρά αριστουργήματα: το κίτρινο αυγό έγινε με κουρκούμη, το ροζ αυγό με παντζάρι, το μπλε αυγό με λάχανο, το καφετί αυγό με καφέ και το πορτοκαλί αυγό με φλούδες κρεμμυδιού.


Το τέλειο βάψιμο με βαφή εμπορίου



Αφού κρυώσουν εντελώς τα αυγά σας, τοποθετήστε τα στην κατσαρόλα με την βαφή ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία .

Βγάλτε ένα ένα τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Όταν στεγνώσουν γυαλίστε τα με το λάδι χρησιμοποιώντας πάλι χαρτί κουζίνας.

 
Top