Έκθεση εικαστικών στον ΟΗΕ για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων


Ο ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, συχνά διοργανώνει εκθέσεις για θέματα που είναι υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλλαγή του κλίματος, τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, η βία κατά των γυναικών.

Αυτή τη φορά, το θέμα είναι η ασφαλής κατανάλωση τροφίμων - στο πλαίσιο της διατροφικής ασφάλειας -, και μια ομάδα καλλιτεχνών εκθέτουν τα έργα τους στα γραφεία του Οργανισμού, από τις 28 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου.

Ένα από τα έργα του Κινέζου Liu Bonin φέρει τον τίτλο «Κρυβόμενος στην πόλη - λαχανικά». Ανήκει στη σειρά έργων του, «Κρυβόμενος στην πόλη» και παρουσιάζει ζωγραφισμένες αυτοπροσωπογραφίες, καμουφλαρισμένες σε φόντο ραφιών σουπερμάρκετ.

Τα «όμορφα» - έτσι διατείνεται - καλάθια που ετοίμασε ο Πέπε Λόπες αφιερώνονται στα Macdonalds, τα Starbucks, την PepsiCola, τα Dunkin Donats. Ο Βενεζουελάνος καλλιτέχνης θέλει με τα ζωγραφισμένα - με ακρυλικό - καλάθια του να υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφίμων που διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες ή εταιρείες.

«Η Βαλίσια λούεται, φορώντας τα κυριακάτικά της» και «Ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι στον ψηλό Τζέιμς» είναι κάποια από τα έργα του Βικ Μουνίζ. Είναι μέρος της σειράς έργων του Βραζιλιάνου εικαστικού με τίτλο «Παιδιά από ζάχαρη» (φωτογραφίες έργων ζωγραφικής - με υλικό τη ζάχαρη - παιδιών των οποίων οι γονείς και παπούδες τους δούλευαν σε φυτείες ζακαροκάλαμου).

Ο Αμερικανός φωτογράφος Edward Burtynsky παρουσιάζει τη σειρά φωτογραφιών του «Άνυδρες καλλιέργειες» (φωτογραφίες των σχεδόν ξερών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Μονέγρος, στην Ισπανία). Τέλος, το γουρούνι που απεικονίζεται σ’ αυτό που ετοίμασε ο Τζιμ Ντρέιπερ μας προσφέρεται ως «Δουλειά».

Η έκθεση οργανώνεται από τον Τζακ Μπριούερ, Πρέσβη για την Ειρήνη και τον Αθλητισμό για την Αμερικανική Ομοσπονδία για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τον ανεξάρτητο έφορο εκθέσεων Άαρον Λιβάι Γκάρβι και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), με τη στήριξη της μόνιμης αποστολής της Γρενάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

 
Top