«Να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Να μην αλλάξεις για κανέναν. Να υποστηρίζεις πάντα αυτό που σε εκφράζει και σε όποιον αρέσεις».

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακούγεται και τόσο άσχημο. Σε έναν κόσμο που κατακρίνει κάθε πράξη σου, μία τέτοιου είδους ελευθερία είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την ευτυχία. Όταν κάθε σημασία χαθεί στο μυαλό σου για τη γνώμη των άλλων, όλα γίνονται απλά και ξεκάθαρα.

Είσαι απλά εσύ κι οι στόχοι σου και κανενός η άποψη δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην πορεία σου. Δυστυχώς όμως, στον κόσμο στον οποίο ζούμε θα σε μισήσουν για το πόσο διαφορετικός κι αδιάφορος είσαι για το τι πιστεύουν για εσένα. Θα σταθούν εσκεμμένα στο δρόμο σου και θα σε βαφτίσουν παράδειγμα προς αποφυγή. Η αλήθεια είναι ότι είναι απαίσιο.

Όσο διαφορετικός κι αν είσαι, όσο και να αγνοείς τις πράξεις του περίγυρού σου, αυτοί ποτέ δε θα πάρουν τα μάτια τους από πάνω σου. Δε χρειάζεται να ξέρουν όλοι την αλήθεια, όσο και να αδιαφορείς για τη γνώμη τους. Δεν είναι αναγκαίο να δημοσιεύεις τα στοιχεία που σε εκφράζουν περισσότερο.

Σε κάθε πόλεμο οι πληροφορίες ήταν πάντα το πιο ακριβό πυρομαχικό κι εσύ το παρέχεις δωρεάν σε όλους όσους σε φθονούν και σε μισούν. Δεν υπάρχει αλήθεια που χρειάζεται να αποκαλύψεις στα άτομα που αγαπάς. Μείνε για αρκετό καιρό μαζί τους και θα την ανακαλύψουν από μόνοι τους.

Το παρελθόν σου, οι απόψεις σου, τα σχέδιά σου και τα όνειρά σου είναι όλα κομμάτι του εαυτού σου κι αν τα μάθει κάποιος χωρίς να του τα πεις σημαίνει ότι όντως ήταν κοντά σου όταν κάθε άλλος απουσίαζε. Οι σημαντικότεροι σύμμαχοι στη ζωή σου είναι τα άτομα που βρισκόντουσαν εκεί για ‘σένα απ’ την πρώτη μέρα που σε γνώρισαν.

Δε γνώριζαν ούτε τα ελαττώματά σου, ούτε τις απόψεις σου, ούτε τις πιο κρυφές επιθυμίες σου. Όπως σε γνώριζαν στην πορεία, κομμάτια του εαυτού σου αποκαλύπτονταν σε αυτούς όπως και τα δικά τους σε ‘σένα, και κανείς σας δεν αποχώρησε απ’ το πλευρό του άλλου.

Δεν είναι όλοι φίλοι σου όμως. Στα μάτια του κόσμου παρουσιάσου άτρωτος, αθάνατος και πάνω από άλλα ένα άλυτο μυστήριο. Κι η Αχίλλειος πτέρνα σου ας μείνει γνωστή σε αυτούς τους τρεις που κρίθηκαν από μόνοι τους κατάλληλοι να κατέχουν τέτοια γνώση.

Λένε πως κάθε άνθρωπος έχει τρία πρόσωπα. Ένα για τα μάτια του κόσμου, ένα για τους φίλους του κι ένα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δει στον καθρέφτη. Να είσαι πάντα ο εαυτός σου, αλλά μην το πεις ποτέ σε κανέναν.

Κάθε φορά που κάποιος κάνει λάθος μιλώντας για ‘σένα, κάθε φορά που μια λανθασμένη φήμη κυκλοφορεί ή κάθε φορά που νιώθεις πως κάποιος δε σε καταλαβαίνει, χαμογέλα! Διότι απέχουν πολύ απ’ την αλήθεια και το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μόνο για τα μάτια σου. Το δυνατότερο κι έσχατο όπλο σου είναι η χρήση αυτού του προσώπου. Κι όταν έρθει η μέρα που θα αναγκαστείς να το φανερώσεις, τότε κανείς τους δε θα έχει πέσει μέσα.

Όλοι έχουμε δαίμονες πους μας πνίγουν στον ύπνο μας, αδυναμίες που αν πέφτανε στα λάθος χέρια θα μας καθιστούσαν ευάλωτους. Όσο πιο πολύ μιλάς για αυτούς, τόσο πιο πολύ τους βυθίζεις στη σιγουριά σου. Μια μέρα όμως θα βρεθεί κάποιος που δε σε αγαπάει και θα θελήσει να τους σώσει πριν πνιγούν. Κι όταν αυτή η μέρα έρθει, καλύτερα να μην ξέρει ότι έχουν μάθει να κολυμπάνε. Γιατί θα τους σώσει και θα τους εξαπολύσει εναντίον σου.

Οπότε κράτα μια πλευρά του εαυτού σου βαθιά κρυμμένη μέσα σου. Φόρα το τρίτο πρόσωπο και σκέπασε το με εκατό μάσκες. Και τη μέρα που το χιόνι θα σκεπάσει τον τάφο σου, άσε το να παγώσει μαζί σου.

Πηγή
 
Top