Θεϊκό νηστίσιμο πιάτο με καλαμαράκια και σπανάκι και διάφορα χορταρικά.

Υλικά
1 κιλό καλαμάρια κατεψυγμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια αζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 κιλό χόρτα (ραδίκια, ζωχούς, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι κ.ά.) καθαρισμένα, πλυμένα, καλά στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
5 λεμόνια (χυμός)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, αφού το νερό πάρει καλή βράση, ρίχνουμε τα καλαμαράκια να βράσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 εκ. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Με την κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το νερό που έβρασαν τα καλαμάρια και τις ρίχνουμε στα χόρτα, ίσα να τα καλύψει και τα χόρτα να κολυμπάνε. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα. Προσθέτουμε και τα καλαμαράκια. Μόλις το υγρό ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμάρια και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τακτικά για άλλο 1 λεπτό πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.

More at: mamapeinao.gr
 
Top