Μιλώντας στο περιοδικό The Atlantic ο καθηγητής Ραγκουνατάν εξήγησε πως η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν οι άνθρωποι είναι η τάση να γίνουν οι καλύτεροι στον τομέα τους.

Το πρόβλημα με αυτήν την τάση, σύμφωνα με τον Ραγκουνατάν, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο κανείς να γίνει, για παράδειγμα, ο καλύτερος καθηγητής στον κόσμο.

«Αυτό που προτείνω είναι μία εναλλακτική προσέγγιση, η οποία είναι να αντιληφθούμε σε τι είμαστε πραγματικά καλοί και τι μας αρέσει να κάνουμε. Όταν δεν χρειάζεται να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, τότε “βλέπεις” τα πράγματα που ενστικτωδώς σου αρέσει να κάνεις και στα οποία είσαι καλός και αν εστιάσεις σε αυτά για αρκετό καιρό, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σημειώσεις πρόοδο, να αποκτήσεις φήμη, χρήματα και δύναμη», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο δρόμος για την ευτυχία, μάλιστα, είναι πιο απλός, σύμφωνα με τον Ραγκουνατάν, καθώς το μόνο που απαιτείται από τους ανθρώπους είναι να απασχολούνται με κάτι που να έχει νόημα ώστε να «χάνονται» σε καθημερινή βάση.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής επισήμανε πως μπορεί τα αρνητικά γεγονότα να μας αποθαρρύνουν και να μας οδηγούν σε δυσάρεστες σκέψεις, όμως, στην ουσία αποτελούν κομβικά στοιχεία για την ωρίμανσή μας.

«Αν σκεφτείς τον χωρισμό σου ή ότι έσπασες το χέρι σου και βρίσκεται στο νοσοκομείο, μπορεί να πεις: “Θεέ μου, ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψω από αυτό”. Όμως, τελικά αποδεικνύεται ότι είμαστε πολύ καλοί στο να ξεπερνάμε τις στιγμές αυτές, και όχι μόνο, αυτά τα γεγονότα που νομίζαμε ότι ήταν εξαιρετικά αρνητικά, τελικά είναι καίριας σημασίας καθώς μέσω αυτών ωριμάζουμε και μαθαίνουμε», είπε ο Ραγκουνατάν.

Όσο για την πεποίθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί, αρκεί να αλλάξει κανείς τρόπο σκέψης για να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και καλές στιγμές στη ζωή.

«Αν πιστεύεις ότι η ζωή είναι καλή, τότε θα δεις πολλά στοιχεία (που το αποδεικνύουν). Αν νομίζεις ότι η ζωή είναι κακή, τότε θα δεις επίσης πολλά στοιχεία για αυτό», συμπλήρωσε ο ειδικός καλώντας τον κόσμο να αναζητεί τις θετικές πτυχές της ζωής εγκαταλείποντας τοξικές συνήθειες που τον κρατούν καθηλωμένο σε ένα κυνήγι της ευτυχίας χωρίς επιτυχία.

protothema.gr
 
Top