Υλικά

Καλαμαράκια 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα

Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
Ντοματάκι 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα
Ντοματοπολτός 3 κουταλιές της σούπας
Μοσχοκάρυδο 2 κόκκους
Δάφνη 1 φύλλο
Αλάτι -πιπέρι
Κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Νερό 4 φλυτζάνια του τσαγιού
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
Κριθαράκι μέτριο 500 γρ

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια τα πλένουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πλένουνε και τα ψιλοκόβουμε. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, να κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια,τον ντοματοπολτό,αλάτι,πιπέρι το μοσχοκάρυδο,το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και τέλος τα καλαμαράκια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου για 30 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αφήνουμε να κάψει, προσθέτουμε την γλυκιά πάπρικα , αλάτι και το κριθαράκι, το σοτάρουμε περίπου 3-4 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. Σε ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το κριθαράκι,προσθέτουμε τα καλαμαράκια με την σάλτσα τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τον φούρνο και το διατηρούμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδεύεται ωραία με ταραμοσαλάτα.


Προετοιμασία: 15-20 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Πηγή: chefoulis.gr
 
Top