Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και...παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. 

Το Πασχαλινό λαγουδάκι είναι σίγουρα μια από τις πιο γνωστές πασχαλινές, η προέλευση όμως αυτής της παράδοσης είναι άγνωστη.

Τόσο το αυγό και κουνέλια και λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας από τους αρχαίους χρόνους. Η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης μετά από ένα μακρύ σκληρό χειμώνα σε κτηνοτροφικές και γεωργικές κοινότητες σηματοδοτείται από την γέννηση (πασχαλινό αυγό).

Η προσέλευση μεταναστών έφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές παραδόσεις απο τα πάτρια εδαφη των μεταναστών(το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν μια απο αυτές).Απο ιστορίε ς Ολλανδών μεταναστών προέρχεται και το πασχαλινό λαγουδάκι (Osterhase), ή “Πάσχαλινος λαγός.” (Sinterklaas). σε αντιπαραβολή με τα χριστούγεννα ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει τα δώρα του Πάσχα και τα πασχαλινά αυγά στα παιδιά Μέχρι σήμερα, ορισμένα παιδιά αφήνουν ένα καρότα για τον λαγό του πάσχα.

Στην Αυστραλία, η εισαγωγή των κουνελιών – μη αυτόχθονα είδη – σχεδόν οδήγησε σε μια οικολογική καταστροφή της χλωρίδας της περιοχής.Οι Αυστραλοί έχουν προσπαθεί να αντικαταστήσουν το πασχαλινό λαγουδάκι με εγχώρια είδη, η γνωστή ως μαρσιποφόρος Bilby.

Μια άλλη ιστορία αποδίδει τον λαγό του πάσχα σε “αρχαίο” ειδωλολατρικό θρύλο. Σύμφωνα με αυτό το “μύθο”, η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα.

Για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο το μετέτρεψε σε ένα κουνέλι – αλλά η μετατροπή ήταν ελλιπής, διότι το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεάo eostre. Παράδοξων, δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτό το μύθο πριν απο το 1900, επομένως είναι αμφίβολο ότι αυτό συνιστά οποιουδήποτε είδους ιστορία της αρχαίας παράδοσης.


tro-ma-ktiko.
 
Top