Η κλασική συνταγή

Υλικά
200 γρ. βούτυρο (μαργαρίνη)
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
300 γραμμάρια ζάχαρη
3 αυγά ολόκληρα
1 πορτοκάλια (ξύσμα)
Μαστίχα (2 κουταλάκια)
Μαχλέπι (3 κουταλιές), αλάτι (μια πρέζα)
1 κιλά αλεύρι σκληρό (δυνατό)
380 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. μαγιά

Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το νερό, τα αρώματα μας (μαστίχα-μαχλέπι-αλάτι-βανίλια) και τα βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθούν (χλιαρό προς ζεστό 40 με 45 βαθμούς). Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε πάνω τα αυγά, αφού τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα κάδο του μίξερ, τρίβουμε καλά και θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά, μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη, λίγο νερό και δύο χούφτες αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και αφήνουμε αυτό το χυλό να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, ρίχνουμε όλο το αλεύρι από πάνω και τα υγρά αρχικά υλικά μας, φροντίζοντας να είναι σε ζεστή θερμοκρασία (40 με 45 βαθμούς).
Τα χτυπάμε στο μίξερ, σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι λείο και ελαστικό.

Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μας, αφού το έχουμε τοποθετήσει σε μια λεκάνη. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του, φροντίζοντας να το έχουμε σε ζεστό περιβάλλον, σκεπασμένο με μια πετσέτα, ή μεμβράνη.
Κόβουμε σε μερίδες 500 γρ. ως 600 γρ., μοιράζοντας τις μετά σε τρία ισόπαχα μέρη, ώστε να φτιάξουμε την παραδοσιακή πλεξούδα.

Αφού έχουμε πλέξει την κοτσίδα μας, την τοποθετούμε σε ταψί, αφήνοντάς τη να φουσκώσει λίγο. Την περνάμε με λίγο αυγό και γάλα για ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα, την πασπαλίζουμε με αμύγδαλο λευκό (φιλέ).

Ψήνουμε στους 180 με 190 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.


 
Top