Με τη φράση ότι «το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέφερε την απογοήτευση και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς, όπως τονίζει «εκβιαστικά μάς ανάγκασαν να πουλήσουμε σε τιμή 5 ευρώ το κιλό, ενώ η υψηλότερη διαμορφώθηκε στα 5,5 ευρώ το κιλό».

Έτσι, μπορεί φέτος να καταγράφηκε μικρότερη, σε ποσοστό ίσως και άνω του 30%, η ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων σε σχέση με πέρυσι, αλλά «δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός. Το 2017 λοιπόν δεν θα υπάρξουν καθόλου ελληνικά κρέατα» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις «ελληνοποιήσεις» ελλείψει, όπως υποστηρίζουν, αυστηρών ελέγχων στην αγορά. Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μετά από ελέγχους οι υπηρεσίες του εντόπισαν 5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης και προορισμού.

«Για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» επανέλαβε ο κ. Μόσχος, προσθέτοντας ότι «αφανίζεται ο κλάδος».
πηγη
 
Top