Όποιος από εσάς έχει instagram -μιας και στο facebook δεν είναι πλέον τόσο συχνό φαινόμενο- θα έχει ασφαλώς παρατηρήσει ή ακόμα και έχει ποστάρει ο ίδιος εικόνες από τη γυμναστική του. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έρευνες μας δείχνουν όχι μόνο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και τι αποτελέσματα έχει στους ακόλουθους που βλέπουν την εικόνα.
Συνήθως, όσοι ποστάρουν ανάλογες εικόνες είναι όσοι θέλουν να βρουν σύντροφο διαφημίζοντας την καλή φυσική τους κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν πως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να το καταφέρουν.




Πράγματι, έρευνες έδειξαν πως όσοι ανεβάζουν εικόνες στις οποίες γυμνάζονται, οι ακόλουθοί τους θεωρούνται γενικά πιο υγιείς και σε καλύτερη φυσική κατάσταση από άλλα άτομα που δεν έχουν παρόμοιες φωτογραφίες στον λογαριασμό τους. Είναι όμως αυτό αρκετό για να βρεις κάποιον σύντροφο που θα εντυπωσιαστεί από αυτό που παρουσιάζεις;

Μια έρευνα που διεξήχθη με 106 προπτυχιακούς φοιτητές μπορεί να μας διαφωτίσει αρκετά. Στο πρώτο στάδιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το κατά πόσο πιστεύουν πως είναι ικανοί να προσελκύσουν κάποιον σύντροφο. Ύστερα, χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έπρεπε να γράψουν για ένα περιστατικό που τους προκάλεσε ερωτική διέγερση, ενώ εκείνοι της δεύτερης ομάδας έπρεπε να γράψουν για κάτι που τους έκανε χαρούμενους. Μετά από αυτό, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τον βαθμό ελκυστικότητας διαφόρων ατόμων σε φωτογραφίες.



Όλως περιέργως, τα άτομα όπου γυμνάζονταν δεν θεωρήθηκαν περισσότερο ελκυστικά απ’ ότι άτομα σε άλλες πόζες ή καταστάσεις. Με άλλα λόγια, η απεικόνιση της εκγύμνασης στις φωτογραφίες μας κάνει να φαινόμαστε πιο υγιείς, αλλά δεν αυξάνει τις πιθανότητες να φανούμε γενικά ελκυστικοί.



Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το τι είδους φωτογραφίες θα τους άρεσε εκείνη τη στιγμή να ανεβάσουν στα social media, συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούσαν τη γυμναστική. Κυρίως όμως ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θα ήθελαν να προσέξουν αυτές τις φωτογραφίες άτομα που εκείνοι θεωρούσαν ελκυστικά, άρα και πιθανοί σύντροφοι.


Τα αποτελέσματα έδειξαν πως άτομα που στην έρευνα είχαν περιγράψει γραπτώς ένα περιστατικό που τους προκάλεσε ερωτική διέγερση ήθελαν περισσότερο να προσέξουν τις φωτογραφίες που γυμνάζονται, τα άτομα που εκείνοι θεωρούσαν ελκυστικά. Επιπλέον, η έλλειψη πίστης στον εαυτό τους ότι θα βρουν σύντροφο τους έκανε να θέλουν περισσότερο να ανεβάσουν τέτοιες φωτογραφίες, ελπίζοντας υποσυνείδητα ότι η καλή φυσική τους κατάσταση θα εντυπωσιάσει.
Συνεπώς, βλέπουμε πως άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους ως λιγότερο πιθανό να βρει σύντροφο αλλά και που θέλουν περισσότερο να βρουν, είναι πολύ πιο πιθανό να ανεβάσουν φωτογραφίες όπου γυμνάζονται.



Από την άλλη, βλέπουμε τελικά πως το να πλασάρουμε τον εαυτό μας με τέτοιο τρόπο δεν δουλεύει. Αντίθετα, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Ίσως φανούμε μάλιστα επιδεικτικοί και αλαζόνες, επειδή η γραμμή που διαχωρίζει το «δείχνω τα θετικά μου σημεία» από το «καυχιέμαι και κοκορεύομαι» είναι πολύ λεπτή.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στο instagram, παρατηρήστε ποιος έχει τη συνήθεια να ανεβάζει τέτοιες φωτογραφίες. Ίσως να είστε κι εσείς. Ίσως να πείτε πως το κάνετε επειδή έτσι γουστάρετε, ή επειδή έτσι κάνουν όλοι. Για σκεφτείτε το όμως λίγο περισσότερο, πριν το επόμενο upload!

 
Top