Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφήνοντας πίσω τις ωραίες αναμνήσεις. Η λύση του αυτοκινήτου για τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι η πιο εύκολη και άμεση. Όπως οι περισσότεροι από εμάς φαντάζομαι και εσύ το χρησιμοποίησες τους καλοκαιρινούς μήνες για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις. Επειδή όμως το αυτοκίνητο ζητάει την προσοχή μας υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να ελέγξεις επιστρέφοντας.

Φυσικά εδώ να τονίσω ότι ο προσωπικός έλεγχος δεν αντικαθιστά το προγραμματισμένο service αλλά μπορεί να μας προειδοποιήσει και να προλάβουμε μια απρόβλεπτη ζημιά ή ανεπιθύμητη κατάσταση. Για να παραμείνει το όχημα μας ασφαλές για εμάς και τους συνεπιβάτες μας θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην συντήρηση του. Εξάλλου η χώρα μας προσφέρεται για μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές καθώς τα τοπία που μας προσφέρει είναι αμέτρητα και μαγευτικά.


Τι μπορούμε να ελέγξουμε στο αυτοκίνητο

Λάδια μηχανής



Τα λάδια αυτοκινήτου είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα. Συνήθως στα προγραμματισμένα service γίνεται ολική αλλάφή λαδιών και φίλτρο. Παρόλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας ο έλεγχος από εσένα ειδικά ύστερα από ορισμένα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει ιδίως αν το αυτοκίνητο έχει ταλαιπωρηθεί λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Ο έλεγχος των λαδιών είναι αρκετά απλός αρκεί να έχεις σταθμεύσει σε επίπεδο έδαφος. Αφαιρούμε τον δείκτη λαδιού και το σκουπίζουμε με ένα πανί μέχρι να είναι εμφανείς οι ενδείξεις min και max. Επανατοποθετούμε τον δείκτη και αφαιρώντας ελέγχουμε αν η στάθμη βρίσκεται μεταξύ των δυο αυτών ενδείξεων. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λάδι. Μπορείς να ρωτήσεις στο συνεργείο σου ώστε να σε ενημερώσουν για το κατάλληλο για τον κινητήρα σου.



Υγρά αυτοκινήτου



Εκτός από το δοχείο του λαδιού στο χώρο του κινητήρα θα παρατηρήσεις ότι υπάρχουν και άλλα δοχεία υγρών όπως το υγρό των φρένων, των υαλοκαθαριστήρων και το αντιψυκτικό του κινητήρα. Αν και είναι λίγο πιο σύνθετα καλό είναι να κάνεις και πάλι ένα οπτικό έλεγχο καθώς όλα τα δοχεία έχουν ενδείξεις min και max.


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσεις στο υγρό φρένων το οποίο και να δεν βρίσκεται στην ενδεδειγμένη ποσότητα ίσως μαρτυρά φθορά των φρένων. Το συγκεκριμένο υγρό δεν το συμπληρώνουμε μόνοι μας, αλλά καλό θα ήταν να απευθυνθούμε κατευθείαν στον μηχανικό μας ώστε να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.


Ελαστικά



Στα ελαστικά του αυτοκινήτου υπάρχουν δυο πράγματα που μπορείς άμεσα να διαπιστώσεις μόνος σου. Αρχικά θα πρέπει να ελέγξεις την πίεση των ελαστικών που μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε πρατήριο καυσίμων. Αν δεν έχουν την κατάλληλη πίεση φθείρονται ανομοιόμορφα και δεν έχουν την απαραίτητη επαφή με την άσφαλτο.

Επίσης η έλλειψη πίεσης στα ελαστικά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την κατανάλωση καύσιμου. Στη συνέχεια κάτι που μπορείς να εντοπίσεις εύκολα οπτικά είναι ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν στα αυλάκια και πιθανώς να προκαλέσουν κάποιο σκίσιμο. Αν εντοπίσεις τέτοια σώματα θα σου πρότεινα να τα αφαιρέσεις.



Μπαταρία



Οι σύγχρονες μπαταρίες είναι κλειστού τύπου και συνεπώς δεν απαιτείται έλεγχος των υγρών τους. Αναλόγως την μπαταρία που έχεις επιλέξει, η μέση διάρκεια ζωής τους είναι 2 έως 3 χρόνια. Στο καπάκι της μπαταρίας αναγράφεται συνήθως η ημερομηνία τοποθέτησης οπότε και μπορείς να πάρεις μία ιδέα για το αν πλησιάζει η ημερομηνία αλλαγής, Ωστόσο μπορείς να έχεις και το νου σου και σε συμπεριφορές του οχήματος που συνιστούν ότι θα χρειαστεί αλλαγή όπως η αδυναμία του κινητήρα στην εκκίνηση ή το αδύναμα φώτα ή ηλεκτρονικά εντός της καμπίνας.


Υαλοκαθαριστήρες – Φώτα



Τέλος κάνοντας έναν συνολικό έλεγχο στο αυτοκίνητο σου, μπορείς να ελέγξεις ακόμα και σημεία που θεωρείς επουσιώδη όπως αν οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε καλή κατάσταση. Η σωστή λειτουργία των φώτων στο αυτοκίνητο είναι επίσης μεγάλης σημασίας καθώς εξασφαλίζουν καλύτερη ορατότητα και βοηθούν τους άλλους οδηγούς να παρακολουθούν την πορεία του αυτοκινήτου μας ή την αλλαγή κατεύθυνσης.


Θεωρώ ότι ο παραπάνω έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα από όλους μας. Επίσης μόλις ολοκληρώσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου θα σου πρότεινα να ελέγξεις και το απαραίτητο φαρμακείο καθώς μπορεί να υπάρχουν υλικά που χρειάζονται ανανέωση. Η ασφάλεια στον δρόμο αφορά όλους μας για να μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα τις απεριόριστες διαδρομές που μας προσφέρει η χώρα μας.

 
Top