Τις νιώθεις κάθε φορά που αναπνέεις: μερικές τρίχες που κρέμονται από τα ρουθούνια σου. Πέρα από το ενοχλητικό γαργαλητό που σου προκαλούν, αποτελούν και τη χειρότερη εικόνα του εαυτού σου μπροστά σε κόσμο.

Η εύκολη λύση: Τις τραβάς. Όμως αυτό, πέρα από το ότι πονάει πολύ έχει και επιπλέον συνέπειες για την υγεία σου. Οι τρίχες της μύτης λειτουργούν σαν φίλτρο για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα μικρόβια. Και όσο πιο πυκνές είναι, τόσο καλύτερα για το ανοσοποιητικό σου σύστημα, λέει μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ανοσολογίας International Archives of Allergy and Immunology, η οποία συσχετίζει την ύπαρξη τριχών στη μύτη με λιγότερα κρούσματα άσθματος και εποχιακής αλλεργίας.

Η σωστή λύση: Ψαλίδισέ τις τόσο όσο να μην κρέμονται με αντιαισθητικό τρόπο έξω από μύτη σου.

Υπάρχουν κι άλλα λάθη που κάνουμε όλοι μας, καθημερινά, στη ρουτίνα της προσωπικής μας υγιεινής. Παρακάτω θα τα εντοπίσεις όλα, μαζί με τους σωστούς (και υγιεινούς) τρόπους περιποίησης.


Η υγιεινή των αυτιών

Το κερί που δημιουργείται στους ακουστικούς πόρους αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό και στεγανωτικό υλικό. Όταν το απομακρύνεις με μια μπατονέτα αφήνεις τα αυτιά σου ανοχύρωτα σε μολύνσεις. Επιπλέον, η συνήθειά σου να σκάβεις πιο βαθιά από όσο πρέπει μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του έξω ακουστικού πόρου και του τυμπάνου -αυτό μπορεί να σε αφήσει κουφό, δείχνει μια μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο σωστός καθαρισμός: Χρησιμοποίησε μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή ένα κομμάτι χαρτί και ασχολήσου μόνο το κερί που έχει βγει προς τα έξω.



Η ευαίσθητη περιοχή της μύτης

Τα δάχτυλά σου είναι το πιο μολυσμένο σημείο του σώματός σου. Κάθε φορά που τα χώνεις μέσα στα ρουθούνια σου, επιτρέπεις σε αμέτρητα βακτήρια να εισχωρήσουν στους αεραγωγούς σου, κινδυνεύοντας παράλληλα να τραυματίσεις τα τοιχώματα της μύτης σου. Έρευνα από την Ολλανδία δείχνει ότι μια εκτεταμένη φλεγμονή στη ρινική βλεννογόνο εξαιτίας μόλυνσης, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε στρεπτόκοκκο πνευμονίας.


Το τρίψιμο των ματιών

Τα μικρά και εύθραυστα μέρη του ματιού συγκρατούνται στη θέση τους χάρη στα μικροσκοπικά νήματα κολλαγόνου. Όταν τρίβεις με δύναμη τα μάτια σου, η πίεση που δημιουργείται καταστρέφει το κολλαγόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση ή σχισμές στον κερατοειδή.

Άρθρο στο ειδικό ιατρικό περιοδικό Cornea, αναφέρει ότι το επίμονο τρίψιμο του ματιού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλεις να σου συμβεί - θα σε οδηγήσει άμεσα στο χειρουργείο προκειμένου να γλιτώσεις τη μόνιμη απώλεια κάποιου ποσοστού της όρασής σου.

 
Top