Μήπως να περιόριζες σιγά-σιγά το junk food;
Στην εποχή που ένας ή πολλοί περισσότεροι λόγοι σε αγχώνουν, δεν είχες σκεφτεί μάλλον ποτέ πως ακόμη και η διατροφή σου θα μπορούσε να επιβαρύνει την πνευματική σου υγεία.
Όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία τονίζουν τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους παραγόντων. Μια από τις πιο πρόσφατες, που διεξήχθη με τη συνεργασία Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, τονίζει τον μεγάλο βαθμό συσχέτισης αυτού που καταλήγει στο στομάχι σου με τον τρόπο που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και ενεργείς. Αν π.χ. νιώθεις χάλια, έχει παίξει ρόλο σε αυτό και η σύγχρονη διατροφική σου ρουτίνα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, έκανε κάποια τεστ και πειράματα σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, για 16 ολόκληρες εβδομάδες έβαλαν τα τρωκτικά (αρσενικά και θηλυκά) να ακολουθούν μια δίαιτα με τροφές στις οποίες υπήρχε περιεκτικότητα 60% σε λιπαρά. Μετά από αυτό, όλα τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε συνθήκες ήπιους στρες για 18 ημέρες. Στην συνέχεια οι επιστήμονες πήραν DNA από τα κόπρανα των τρωκτικών, πριν και μετά την έκθεση στο στρες για να δουν πως επηρεαζόταν το εντερικό μικροβίωμα. Μέτρησαν επίσης την αγωνία που βίωναν τα ποντίκια.
«Αν και η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα αφορούν και τους ανθρώπους. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αγωνίας και κατάθλιψης, τα οποία σχετίζονται με το στρες. Η μελέτη δείχνει ότι μια πιθανή αιτία της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να είναι η διαφορά στον τρόπο αντίδρασης του εντερικού μικροβιώματος αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Το στρες μπορεί να είναι επιβλαβές με πολλούς τρόπους, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη είναι καινοτόμος ως προς το ότι συνδέει το στρες με συγκεκριμένες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Μερικές φορές θεωρούμε το στρες ως κατ' εξοχήν ψυχολογικό φαινόμενο αλλά προκαλεί διακριτές σωματικές αλλαγές» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Laura Bridgewater.