Προφανώς και όλα έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το λέει και η επιστήμη.
Οκ, η φράση που λέει ότι βρήκες «τη μία και μοναδική» , αφού σίγουρα δεν υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό άτομο που αποτελεί το τέλειο ταίρι ίσως να ακούγεται αναχρονιστική και κάπως ξεπερασμένη. Ωστόσο, όπως θα έχεις πιθανότατα διαπιστώσει και από μόνος σου, με κάποια άτομα απλώς ταιριάζουμε περισσότερο.
Έτυχε, λοιπόν, να γνωρίσεις κάποια και από την πρώτη στιγμή να ένιωσες την απόλυτη έλξη και μία αδιαμφισβήτητη χημεία να υπάρχει μεταξύ σας; Και μετά να αναρωτιέσαι: Ήταν το βλέμμα, η αίσθηση του χιούμορ της ή τα κοινά γούστα στη μουσική και τις ταινίες; Η επιστήμη έχει την εξήγηση για το τι συμβαίνει πίσω από αυτό το «κλικ» και ισχυρίζεται ότι δεν φταίει κανένας από τους παραπάνω παράγοντες. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, η δυνατή αυτή έλξη που μπορεί να αισθανθείς για κάποιον σχετίζεται απλά με το γενετικό σας κώδικα.
Και εξηγούμε: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικό τους μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (HLA), το οποίο βοηθάει το ανοσοποιητικό να διαφοροποιηθεί μεταξύ των δικών του κυττάρων και εκείνων που ανήκουν σε ανεπιθύμητους ιούς και βακτήρια. Αυτό όμως, μπορεί να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την έλξη. Οι ερευνητές μελέτησαν το «πατρόν» της έλξης σε 254 ζευγάρια και κατέληξαν στο ότι τα ζευγάρια με διαφορετικά συμπλέγματα ιστοσυμβατότητας είχαν μεγαλύτερη ερωτική έλξη, συμπεραίνοντας ότι τα γονίδια σου είναι εκείνα που «αποφασίζουν» πόσο πολύ ελκύεσαι από τη σύντροφο σου.
Άρα, μήπως τελικά τα αντίθετα όντως έλκονται;
Σε αυτό ίσως οφείλεται και το ότι έχεις τρομερή αδυναμία και στη μυρωδιά της συντρόφου σου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια έλκονταν περισσότερο στη μυρωδιά του συντρόφου τους όταν τα συμπλέγματα ιστοσυμβατότητας τους ήταν διαφορετικά. Μπορεί αυτό το πόρισμα να φαίνεται σαν άλλο ένα fun fact που θα μοιραστείς με την παρέα σου, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει την εξέλιξη, τουλάχιστον στα ζώα.
Γιατί οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι αν δύο ζώα με διαφορετικά MHC (η ζωϊκή εκδοχή του δικού μας συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας) αγαπηθούν πολύ και αναμείξουν τα σωματικά τους υγρά, το μωρό τους θα γεννηθεί με ένα πάρα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.