Επιστήμονες σου αποκαλύπτουν ένα πονηρό ψυχολογικό τρικ για να είσαι πάντα ο κερδισμένος της συζήτησης.


Είτε είσαι εκείνος ο τύπος που καβγαδίζεις με τον κολλητό / την κοπέλα / τους γονείς / τους συναδέλφους σου μέχρι να γίνεις κατακόκκινος από τα νεύρα σου και να περάσει τελικά το δικό σου, γιατί πολύ απλά δεν παλεύεσαι αγόρι μου, είτε εκείνος που υποχωρεί ησύχως, αλλά μέσα του βράζει από θυμό, υπάρχει μία οικουμενική αλήθεια: Σε κανέναν δεν αρέσει να βγαίνει ο λάθος σε μία συζήτηση.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα εμπλακείς σε ένα ντιμπέιτ, καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου το εξής συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πρόσφατη επιστημονική μελέτη: το να συμφωνείς πέραν του δέοντος με τον / τους συνομιλητή / τές σου είναι το καλύτερο ψυχολογικό κόλπο για να του / τους αλλάξεις γνώμη και όχι το να παραδέχεσαι πως έχεις λάθος.


Αυτό απέδειξαν ψυχολόγοι που ζήτησαν από 150 Ισραηλινούς να χωριστούν σε δύο ομάδες και να παρακολουθήσουν δύο διαφορετικά βίντεο με θέμα την διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να δει ένα βίντεο που ουσιαστικά πρότεινε να συνεχιστεί η διαμάχη, αφού οι άνθρωποι του Ισραήλ διέπονται από αμετάκλητες ηθικές αρχές και ο πόλεμος διέπεται από τις αρχές αυτές, ενώ η δεύτερη ομάδα ένα κλιπ που περνούσε ουδέτερα μηνύματα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που παρακολουθήσαν το πρώτο βίντεο, εν αντιθέσει με εκείνους που είδαν το δεύτερο, παρουσίασαν σημάδια αλλαγής της στάσης και της σκέψης τους, με το 30% να δηλώνει πρόθυμο να επαναπροσδιορίσει την άποψή του για τη διαμάχη.

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ αποτελούν το έθνος με τις μεγαλύτερες ηθικές αξίες στον κόσμο είναι κάτι που πιστεύουν οι άνθρωποί του. Συνεπώς, αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε τη βασική αρχή τους και να την μετατρέψουμε σε κάτι παράλογο. Για σένα που το βλέπεις απ' έξω, μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά για εκείνους δεν είναι, καθώς αναφέρεσαι σε ένα θεμελιώδες πιστεύω τους», εξηγεί ο καθηγητής Eran Halperin, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Συμπέρασμα: Για να κερδίσεις μια διαφωνία, άσε στην άκρη τα «ναι, κάνω λάθος» ή «έχω δίκιο εγώ και μόνο εγώ, που να πάρει» και γύρισε υπέρ σου την συζήτηση, λέγοντας πολύ απλά «έχεις δίκιο», χτυπώντας τον συνομιλητή σου εκεί που πονάει με το γάντι πάντα.

Κακός; Μάλλον, έξυπνος.

 
Top