Ένας χρήσιμος και χρηστικός οδηγός για να μάθεις να παίζεις στα δάχτυλα το παιχνίδι του mix&match με τα patterns.


Όσο κι αν η μονοχρωμία αποτελεί σταθερή αξία για ένα κομψό ντύσιμο και ασφαλή επιλογή για μια προσεγμένη εμφάνιση, δύσκολα μπορεί να προχωρήσει το στυλ σου ένα βήμα παραπέρα και να σε εξελίξει ενδυματολογικά. Ο λόγος προφανής.

Με τον καιρό λοιπόν να «ανοίγει» σιγά – σιγά και το καλοκαίρι να πλησιάζει, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να ξεκινήσεις να βάζεις τα prints στη γκαρνταρόμπα σου. Συγκεκριμένα, τα κλασικά σχέδια και μοτίβα, που βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο της αντρικής -και γυναικείας- μόδας.

Στον χρήσιμο και χρηστικό οδηγό που ακολουθεί μπορείς να βρεις: πρώτον, τα πέντε διαχρονικά patterns, δεύτερον, τους κανόνες που οφείλεις να ακολουθείς για να συνδυάζεις σωστά τα prints μεταξύ τους χωρίς το αποτέλεσμα να παραπέμπει σε Αποκριάτικη μεταμφίεση και τρίτον, τρία στιλάτα παραδείγματα με printed looks για κάθε περίσταση.

Τα prints
Καρό

​Από τα πιο δημοφιλή μοτίβα του αντρικού στυλ, καθώς αποπνέει στιβαρότητα και φινέτσα, το καρό το συναντάμε σε όλα τα στυλ ντυσίματος, από το επίσημο και τα κοστούμια, μέχρι το casual με τα πλεκτά πουλόβερ και το workwear look με τα φανελένια πουκάμισα.

Ταιριάζει ιδανικά σε: πανωφόρια, πουκάμισα και blazer.

Συνδυάζεται ιδανικά με: άλλα καρό και μικροσχέδια.
Πιε ντε πουλ

​Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ξάδερφο του καρό, μιας και το πιε ντε πουλ -το ονόμασαν έτσι μιας και το σχέδιο του μοιάζει με το πάτημα που αφήνει το πόδι της κότας- έλκει την καταγωγή του από τη Σκωτία και η υφή του είναι πάντα μάλλινη. Είναι ένα σχέδιο ιδιαίτερο και διαχρονικό, που ακροβατεί στα όρια του συντηρητικού.

Ταιριάζει ιδανικά σε: πανωφόρια, blazers, κοστούμια και παντελόνια κοστουμιού

Συνδυάζεται ιδανικά με: μονόχρωμα σχέδια (πουά) και pinstripes (κάθετες λεπτές ρίγες).
Ρίγες

​Αν και το αντρικό στυλ ανέκαθεν αγαπούσε τις οριζόντιες ρίγες, τα τελευταία χρόνια οι κάθετες είναι εκείνες που έχουν κερδίσει την καρδιά των σχεδιαστών μόδας και την προτίμηση του κοινού. Για την ακρίβεια, οι pinstripes, οι κάθετες λεπτές ρίγες, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είσαι ψηλότερος απ' ότι πραγματικά είσαι και κατ' επέκταση πιο αδύνατος. Προτίμησε τις οριζόντιες ρίγες σε παντελόνια και τις κάθετες σε μπλούζες, μιας και η πλειοψηφία των αντρών βάζει κιλά στην κοιλιά.

Ταιριάζει ιδανικά σε: παντελόνια, κοστούμια, t-shirts.

Συνδυάζεται ιδανικά με:γεωμετρικά σχέδια και άλλες ρίγες.


Πουά



Μερικές δεκαετίες πριν, η τάση του polka dot ήταν καθαρά γυναικεία υπόθεση, με το πουά να αποτελεί το ίσως πιο αγαπημένο μοτίβο των γυναικών, που συνδέθηκε με τα ζουμερά pin up girls και τη δεκαετία του '40. Σήμερα, οι βούλες στα ρούχα έχουν βρει τη θέση τους στην αντρική γκαρνταρόμπα και προτιμώνται κυρίως στα αξεσουάρ, ενώ λόγω του στρογγυλού σχήματός τους συνδυάζονται με γραμμικά patterns.

Ταιριάζει ιδανικά σε: κάλτσες, γραβάτες, ποσέτ και πουκάμισα.

Συνδυάζεται ιδανικά με: pinstripes και καρό.
Λαχούρια

​Πρόκειται για το περίτεχνο print με καταγωγή από την Ινδία, που έκαναν μόδα οι Beatles με τα paisley πουκάμισά τους στα 60s. Επειδή είναι εκ φύσεως ένα σχέδιο που κάνει «φασαρία», επιβάλλεται το πάντρεμά του με λιτά μοτίβα, όπως είναι τα πουά και οι ρίγες.

Ταιριάζει ιδανικά σε: κάλτσες, γραβάτες, ποσέτ και μαγιό.

Συνδυάζεται ιδανικά με: πουά, ριγέ και animal prints.



Οι κανόνες του mix&match στα prints
Συνδυάζοντας το ίδιο σχέδιο

Το κλειδί για να δημιουργήσεις ένα στιλάτο συνδυασμό ίδιων prints, δηλαδή καρό με καρό και ρίγα με ρίγα είναι να δώσεις βάση στο μέγεθος. Όταν για παράδειγμα, φοράς ένα κοστούμι με μεγάλα καρό σχέδια, επιλέγεις να το ταιριάξεις με ένα ρούχο με μικρά καρό σχέδια. Ίδιο μοτίβο, διαφορετικό αντίθετο μέγεθος. Σημαντικό είναι επίσης, να φροντίσεις το σύνολό σου να κινείται στον ίδιο χρωματικό τόνο.


Συνδυάζοντας διαφορετικά σχέδια

Ισχύει και εδώ, ο κανόνας τόσο της τονικότητας των χρωμάτων, όσο και του μεγέθους. Υπάρχει όμως ένας ακόμη στον οποίο οφείλει το στυλ να υπακούει, όταν πρόκειται να παντρέψεις διαφορετικά μοτίβα μεταξύ τους: τα patterns σου να είναι όσο πιο διαφορετικά γίνεται. Πάρε για παράδειγμα, τις ρίγες με τα λουλούδια και τα καρό με τα λαχούρια.


Τρία printed looks για κάθε περίσταση
To επίσημο look

Ένα καρό κοστούμι αποτελεί διαχρονική αξία. Επίλεξε λοιπόν ένα σε ανοιχτόχρωμη κλασική απόχρωση, όπως είναι αυτή του ανοιχτού γκρι και συνδύασέ το με τα επίσης διαχρονικά ριγέ και πουά στα χρώματα του λευκού και του μαύρου.


Το smart casual look

Δύο είναι τα μυστικά εδώ: πρώτον, τα διαφορετικά prints να «στολίζουν» παντελόνι και πανωφόρι ή ό,τι λειτουργεί σαν αυτό και δεύτερον, το ρούχο που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο να είναι ένα κομμάτι κλασικό. Για παράδειγμα, φλοράλ πουκάμισο που φοριέται ανοιχτό σαν ζακέτα με λευκό t-shirt και pinstriped παντελόνι.



To casual look

Ο συνδυασμός διαφορετικών patterns μεταξύ τους ταιριάζει άψογα στο streetwear look. Τι καλύτερο λοιπόν από το να «παντρέψεις» ένα μονόχρωμο hoodie με ένα παντελόνι με κάθετη, φαρδιά ρίγα -από τα πιο στιλάτα κομμάτια της φετινής σεζόν- και ένα καρό blazer ή άνορακ.
 
Top