Η δύναμη των πρωινών και βραδινών συνηθειών στη ζωή σου και πώς θα τις διαμορφώσεις.


Παραδέξου το. Πόσες φορές δεν έχει τύχει στο τέλος της ημέρας να μην έχεις κάνει σχεδόν τίποτα απ' αυτά που είχες βάλει σαν στόχο; Απ' το να καθαρίσεις το σπίτι, το να πληρώσεις τους λογαριασμούς μέχρι να πας γυμναστήριο ή να κάτσεις επιτέλους να τελείωσεις όσα έπρεπε στη δουλειά. Κακά τα ψέματα αλλά όσο βαρετή και αν σου ακούγεται η λέξη ρουτίνα τόσο σημαντική είναι η ουσία της. Που σημαίνει ότι έχεις κάποιες συνήθειες που τις ακολουθείς πιστά σαν ευαγγέλιο, πρωί και βράδυ.

Αν κάπου στην παραπάνω εικόνα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις και να ξεκολλήσεις απ' τον φαύλο κύκλο της βαρεμάρας και ανοργανωσιάς και να αρχίσεις να λειτουργείς καθημερινά σαν πραγματικός άντρας.

Γιατί είναι απαραίτητη η ρουτίνα:

Φαντάσου ένα κορδόνι όπου έχουν περαστεί χάντρες. Αυτές αντιπροσωπεύουν τους στόχους, τις σχέσεις και τις προτεραιότητες σου. Αν το κουνήσεις χωρίς να είναι δεμένες μεταξύ τους θα πέσουν στο πάτωμα, αν όμως τις έχεις δέσει τότε θα παραμείνουν ενωμένες. Μεταφορικά μιλώντας κρατούν στο προσκήνιο τις προτεραιότητες που έχεις θέσει και σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος, χωρίς να παρεκκλίνεις απ' τους στόχους σου.

Τι σου προσφέρει λοιπόν η ρουτίνα;

Εξασφαλίζει ότι θα γίνουν τα σημαντικά πράγματα

Αν και γενικά πάντα μέσα στην ημέρα μπορεί να προκύψουν πράγματα εκτός ελέγχου, συνήθως μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα ξεκινήσουμε και θα τελειώσουμε την ημέρα μας. Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, τις πρωινές και βραδινές ώρες ώστε να κάνεις τα σημαντικά που έχεις βάλει σαν στόχο στο κεφάλι σου.

Σου δίνει χρόνο για παράλληλη απασχόληση

Στη σημερινή εποχή πολλοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια δουλειά που δεν τους ικανοποιεί - κάτι που δε σημαίνει ότι πρέπει να την παρατήσεις για αυτή που ονειρεύεσαι. Η καλύτερη ώρα για να ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς πιο πολύ είναι τα πρωινά ή τα βράδια, πριν ή μετά τη βασική δουλειά σου.


Μειώνει το άγχος και την κούραση

Κάθε μέρα καλούμαστε να πάρουμε ένα σωρό αποφάσεις, απλές, σημαντικές, ότι κι αν είναι πρόκειται για Α-Π-Ο-Φ-Α-Σ-Ε-Ι-Σ. Στο τέλος της ημέρας συχνά νιώθουμε εξαντλημένοι και καταλήγουμε σε λάθος επιλογές, επειδή κουράζουμε το μυαλό μας με διάφορα τέτοια πράγματα. Αν όμως έχεις αποκτήσει μια ρουτίνα δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να το σκεφτείς αλλά λειτουργείς στον αυτόματο. Ξέρεις για παράδειγμα ποιες μέρες θα πας στο γυμναστήριο και τι ώρα και δεν αγχώνεσαι γι' αυτό. Το ζουμί είναι ότι όσο λιγότερο πρέπει να σκεφτείς κάτι τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνεις. Και αυτό είναι η δύναμη της συνήθειας.

Σε κρατά προσγειωμένο

Δεν έχει σημασία πόσα απρόοπτα ή τρελά πράγματα μπορεί να σου τύχουν ή να κάνεις μέσα στην ημέρα. Αρκεί που το πρωί και το βράδυ έχεις ένα πρόγραμμα και ξέρεις τι θα κάνεις. Είναι κάτι που σου δίνει την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή σου.

Πώς θα δημιουργήσεις μια ρουτίνα στη ζωή σου

Καταρχάς, αν δεν έχεις ήδη, φτιάξε ένα πλάνο με τους στόχους σου. Αν για να φτάσεις σε αυτούς απαιτούνται κάποιες συνήθειες τότε φρόντισε να τις βάλεις στην καθημερινότητά σου, πρωί ή βράδυ. Αν ο στόχος σου είναι να μάθεις μια ξένη γλώσσα ξεκίνα την ημέρα σου αφιερώνοντας μισή ώρα στο διάβασμα.

Επίσης εκείνο που θα σε βοηθήσει είναι να έχεις ένα πρόγραμμα στον ύπνο. Μάθε πόσο χρόνο απαιτούν οι συνήθειες σου και προσάρμοσε τις ώρες που κοιμάσαι και ξυπνάς κάθε μέρα.


Μάθε ακόμη να προσαρμόζεσαι στα δεδομένα και τις αλλαγές στη ζωή σου. Είναι λογικό να έχεις άλλη ρουτίνα ως φοιτητής, άλλη ως εργένης εργαζόμενος και άλλη ως πατέρας. Η ευελιξία είναι πολύ σημαντική αλλά το παν είναι να συνεχίσεις να έχεις πρόγραμμα.

Τέλος, θα μπορούσες να πάρεις ιδέες από κάποιους πολύ πετυχημένους άντρες και να βάλεις στη ζωή σου μερικές ακόμη και απ' τις αλλοπρόσαλλες συνήθειες τους.

 
Top