Κράτα πρόχειρα ονόματα και τηλέφωνα για να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο.


Ένας άντρας που σέβεται τον εαυτό του ξέρει πως θα κριθεί σε βάθος χρόνου από τις ικανότητές του στο να αντεπεξέρχεται σε δυσκολίες και προκλήσεις, στο να βρίσκει τις λύσεις και να βάζει τάξη στο χάος. Σωστά; Σωστά!

Επειδή μοιραία κάποια στιγμή θα κληθείς να «σώσεις τη μέρα» (και όχι πάντα τη δική σου), θα πρέπει να εφοδιαστείς με τα βασικά εργαλεία επιβίωσης. Με τα στοιχεία αυτών που θα καλέσεις για σε ξελασπώσουν δηλαδή.

Σου παρουσιάζουμε τις απαραίτητες καταχωρήσεις που οφείλεις να έχεις, αν όχι στις ταχείες κλήσεις, σίγουρα στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού σου.



Διάβασε σχετικά:
Ο Δικηγόρος


Σε αντίθεση με πολλές από τις κατηγορίες που θα καταγραφούν στη συνέχεια, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστείς παραπάνω από έναν δικηγόρο, ανάλογα με την κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Κάποιος που ειδικεύεται στα μεσιτικά, κάποιος που χειρίζεται διαζύγια ή ακόμα και κάποιος που ασχολείται με μικρές επιχειρήσεις αν είσαι στο ξεκίνημα της start up σου, ποτέ δε ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η ζωή.

Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων να αντιμετωπίζει με φόβο τους δικηγόρους και να αποφεύγει οτιδήποτε σχετίζεται με νόμους και ποινές, αλλά με το να έχεις πρόχειρους αριθμούς τηλεφώνων στην ατζέντα σου θα είσαι ένα τηλεφώνημα μακριά από το να αντιμετωπίσεις το οποιοδήποτε επείγον ζήτημα, αντί να ψάχνεις απεγνωσμένα στο ίντερνετ και σε τηλεφωνικούς καταλόγους.


Ο λογιστής

Παρ'όλο που η μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που σε βοηθούν να υπολογίζεις τα φορολογικά σου σε διευκολύνει να κάνεις μόνος σου την άχαρη αυτή δουλειά, αξίζει σίγουρα να βρεις έναν έμπιστο επαγγελματία που θα μπορέσει να σώσει μερικά από τα λεφτά και θα βεβαιωθεί ότι όλες σου οι κινήσεις είναι νόμιμες.

Όπως και με την περίπτωση του δικηγόρου, είναι καλό να χρησιμοποιήσεις συστάσεις από συνεργάτες και συναδέλφους, και μόλις βρεις κάποιον ζήτησε να δεις άδειες και ρώτησε σε τι ακριβώς ειδικεύεται, για να δεις αν ταιριάζει στην περίπτωση σου.



Ο μπαρμπέρης


Όταν τα μαλλιά και τα μούσια έχουν αρχίσει να μακραίνουν σε ενοχλητικό σημείο, οι περισσότερο άντρες αρκούνται στο να κουρευτούν ή να τριμάρουν τα μούσια τους στο οποιοδήποτε κομμωτήριο αλυσίδας μπροστά από το οποίο τυχαίνουν να περνούν απ'έξω εκείνη τη στιγμή και να δεχθούν ό,τι προτείνει ο κουρέας.

Η καλύτερη επιλογή όμως, ειδικά όταν κάνεις την είσοδο σου στην αγορά εργασίας και προσέχεις περισσότερο την εμφάνιση σου, είναι να βρεις έναν καλό και έμπιστο μπαρμπέρη που μπορεί να καταλάβει τι θέλεις και να σου δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Ο κρεοπώλης

Αντί να προμηθεύεσαι το κρέας της εβδομάδας από σουπερμάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, οφείλεις να έχεις τον δικό σου κρεοπώλη, κάποιον που θα εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια σε ό,τι σου προτείνει, από τις καθημερινές ανάγκες μέχρι τις προμήθειες για ένα σωστό barbeque με τους φίλους το Σαββατοκύριακο. Και αν αναρωτιέσαι αν υπάρχει όντως διαφορά στη γεύση, ε ναι, λοιπόν υπάρχει.

Μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά σίγουρα η διαφορά στη γεύση, στην ποικιλία των επιλογών αλλά και όλα εκείνα τα tips που θα σου δώσει για το σωστό ψήσιμο, πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο.



Ο ράφτης


Το κλειδί μιας ωραίας εμφάνισης, από την πιο σπορ μέχρι την πιο επίσημη, είναι σίγουρα το ρούχο «να πέφτει» σωστά πάνω στο σώμα σου. Αυτό είναι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν πας για ψώνια. Όμως, ενώ σωματότυποι και μεγέθη υπάρχουν πολλά, τα περισσότερα έτοιμα ρούχα είναι τυποποιημένα και η γραμμή τους συχνά δεν μας κολακεύει όλους. Ψάξε λοιπόν να βρεις έναν καλό ράφτη που θα μπορεί να φέρει «στα μέτρα» σου τα ρούχα που ήδη έχεις. Είναι σίγουρο ότι θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο από το να ψωνίσεις καινούργια.

Είναι σημαντικό να του πεις τι σου αρέσει να φοράς, τους συνδυασμούς που συνήθως κάνεις ή και τι άλλα ρούχα έχεις ώστε να μπορέσει να σε συμβουλέψει σωστά αλλά και να μάθει τα γούστα σου γενικότερα.


Ο μηχανικός αυτοκινήτων

Δύσκολη δουλειά να βρεις μηχανικό για το αυτοκίνητο και να είναι εμπιστοσύνης. Συχνά, χρειάζεται να περάσεις από ένα σωρό συνεργεία για να καταλήξεις σε αυτόν που θα κάνει τη δουλειά και σωστά και οικονομικά. Αν τον βρεις, θα είναι σχέση ζωής. Όχι μόνο θα σου λύσει τα προβλήματα του αυτοκινήτου σου, αλλά θα σε μάθει και τι πρέπει να προσέχεις ή πώς να καταλαβαίνεις όταν κάτι δεν πάει καλά.

Όταν θα φτάσετε σε αυτό το σημείο, η σχέση σας θα έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο, θα είναι σαν την επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον τακτικό έλεγχο. Ο τέλειος μηχανικός αυτοκινήτων είναι αυτός που έχει γνώσεις, είναι τίμιος και οικονομικός και μένει σχετικά κοντά σου.


Ο τεχνίτης

Ξέρω τι θα πεις: είναι πολύ δύσκολο να βρεις σωστό και συνεννοήσιμο μάστορα. Πολλοί είναι καλοί στη δουλειά τους αλλά έχουν πρόβλημα να ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα ή να μπορέσουν να σου δώσουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούν. Αν καταφέρεις να βρεις έναν τεχνίτη εμπιστοσύνης, μην τον αφήσεις να φύγει. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες ειδικότητες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ., αλλά υπάρχουν κι αυτοί που μπορούν να κάνουν λίγο απ' όλα: από βασικά πράγματα όπως π.χ. έναν φράχτη μέχρι μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση του μπάνιου. Και όχι μόνο αυτό.

Θα σου πουν με ειλικρίνεια όταν κάτι δεν θα το καταφέρουν μόνοι τους και θα χρειαστούν ίσως τη βοήθεια ειδικού. Θα είναι ξεκάθαροι και με αυτά που θα σε χρεώσουν που ίσως να είναι και λίγο περισσότερα από κάποιο ειδικό συνεργείο, αλλά θα είναι "ο δικός σου άνθρωπος" που θα μάθει το σπίτι σου και θα μπορείς να τον εμπιστεύεσαι για να επιδιορθώσει κάτι ακόμη και όταν λείπεις.

Για να βρεις τον σωστό τεχνίτη μην εμπιστεύεσαι το διαδίκτυο. Ρώτα καλύτερα φίλους και γνωστούς ή τους γείτονες και δοκίμασέ τους πρώτα με μικρές δουλειές και επιδιορθώσεις.



Ο επαγγελματικός μέντορας

Οι άντρες πάντα χρειάζονταν μέντορες για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Σήμερα ειδικά με τις απαιτήσεις, τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας και τον σκληρό ανταγωνισμό, είναι απαραίτητος ένας σωστός σύμβουλος που θα σου δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις π.χ. για να μπορέσεις να επιλέξεις τη δουλειά που σου ταιριάζει αν έχεις διάφορες προτάσεις, να σε συμβουλέψει για το πώς να ζητήσεις αύξηση ή να κυνηγήσεις τη θέση που ονειρεύεσαι. Ο προϊστάμενός σου δεν αποτελεί την καλύτερη λύση αν και, θεωρητικά, είναι ο επαγγελματικός σου μέντορας.

Προτίμησε κάποιον που δεν θα εξαρτάται από αυτόν και ο μισθός σου. Δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος από σένα. Ένας πρώην συνάδελφος ή πρώην προϊστάμενος που εκτιμάς και εμπιστεύεσαι μπορεί να σου μιλήσει ξεκάθαρα για το πώς βλέπει την εργασιακή σου πορεία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι είσαστε στο ίδιο μήκος κύματος, να σε γνωρίζει καλά και να μπορεί να δει τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτήρα σου για να σε συμβουλέψει σωστά.



Ο ηλικιωμένος γείτονας

Σε κάθε γειτονιά υπάρχει τουλάχιστον ένας. Ξέρει τους πάντες και τα πάντα. Μπορεί να σου πει με σιγουριά τι δέντρο είναι αυτό έχεις στην αυλή σου γιατί ήταν εκεί όταν το φύτεψαν. Ή να σου προτείνει την καλύτερη ταβέρνα της περιοχής. Ή να σου φτιάξει το ποτιστικό. Θα έρθει να συστηθεί μόλις μετακομίσεις στη γειτονιά ή θα τριγυρίζει συνέχεια έξω. Μπορεί κάποιες φορές να σου φανεί ενοχλητικός ή αδιάκριτος αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Το να γνωρίζεις τους γείτονές σου σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής. Αν είσαι φιλικός μαζί τους, τότε κι εκείνοι θα νοιάζονται για σένα και θα προσέχουν το σπίτι σου, ειδικά σε περιόδους που λείπεις, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.

 
Top