Για να αναβαθμίσεις το στυλ σου και να αποκαταστήσεις τη φήμη του.

Ακροβατεί ανάμεσα στο χαλαρό t-shirt και στο πουκάμισο. Αποπνέει σοβαρότητα, κύρος και κομψότητα. Είναι συνώνυμο του preppy look και του σύγχρονου smart casual. Είναι σήμα κατατεθέν των αθλητών του τένις, αλλά και κορυφαίων style icons μιας άλλης εποχής, όπως Frank Sinatra, Clint Eastwood, James Deen και του «φανταστικού» τηλεοπτικού ήρωα Don Draper των Mad Men.

Με λίγα και απλά λόγια, το polo shirt είναι ένα από τα κλασικά κομμάτια του ανοιξιάτικου/καλοκαιρινού αντρικού στυλ. Το πιο στιβαρό κοντομάνικo μπλουζάκι, λόγω υφάσματος και design, που ταιριάζει ιδανικά τόσο μέσα στο στιλιστικά απαιτητικό περιβάλλον ενός γραφείου, όσο και σε μια βραδινή έξοδο.

Η σύντομη ιστορία του polo shirt

«Γεννήθηκε» στα 30s στα γήπεδα του τένις και «πατέρας» του θεωρείται ο René Lacoste, ο Γάλλος τενίστας που το 1926 και το 1927, κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο και κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε επτά τουρνουά πρωταθλήματος Γκραν Σλαμ.

Η «επιφοίτηση» για τη δημιουργία του ήρθε όταν συνειδητοποίησε ότι η ενδυμασία του αθλήματος ήταν άβολη και δεν επέτρεπε ευελιξία κινήσεων, με τους τενίστες να φορούν λευκό μακρυμάνικο πουκάμισο, μακρύ παντελόνι και γραβάτα.

Το 1926, ο Lacoste έπαιξε για πρώτη φορά τένις με πόλο μπλουζάκι στη διοργάνωση US Open στη Νέα Υόρκη, ενώ η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε το Lacoste polo shirts στις ΗΠΑ ήταν το 1952 και χαρακτηρίστηκε ως «το σύμβολο του κύρους του ικανότατου αθλητή».

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που αποδίδουν τη δημιουργία της polo μπλούζας στους Βρετανούς παίκτες του έφιππου πόλο στην Ινδία του 19ου αιώνα και στον John Brooks, εγγονό του ιδρυτή των Brooks Brothers, που είδε τις μπλούζες των παικτών πόλο, τις «δανείστηκε» και τις έκανε γνωστές στις ΗΠΑ.

Το ύφασμα

Η ύφανση του polo shirt ποικίλλει, μιας και μπορεί να είναι «καμωμένο» από φυσικά μέχρι συνθετική υλικά ή και μίξη των δύο. Ωστόσο, η καλύτερη, πιο δροσερή και υγιεινή επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα μπλουζάκι που να είναι φτιαγμένο από 100% βαμβάκι. Ακολουθούν, τα δυο είδη του βαμβακερού polo shirt:

> Πικέ: Ένα πικέ μπλουζάκι polo είναι πιο βαρύ, λόγω ύφανσης, άρα φοριέται καλύτερα σε επίσημες και επαγγελματικές περιστάσεις. Ωστόσο, λόγω των μικρών τρυπών που διαθέτει αφήνει το δέρμα να αναπνέει από κάτω, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καταπολέμηση του ιδρώτα.

> Ζέρσεϊ: Από την άλλη, ένα ζέρσεϊ polo δεν αφήνει τον ιδρώτα να βγει προς τα έξω και είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργηθούν στάμπες λόγω του ότι το δέρμα σου ιδρώνει μια ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα για παράδειγμα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη τρυπών, παρά το γεγονός ότι σαν ύφασμα το ζέρσεϊ είναι σαφώς πιο λεπτό και δροσερό από το πικέ.

Η γραμμή

Δεν είναι ούτε στενή, ούτε φαρδιά. Το σωστό polo shirt πρέπει να αγκαλιάζει αρμονικά τον κορμό σου και τα μανίκια να αγκαλιάζουν επίσης αρμονικά τα μπράτσα σου.

Οι σύγχρονοι κανόνες για να το φορέσεις με στυλ

> Μην σηκώνεις ποτέ το γιακά. Πρέπει να είναι πάντα κατεβασμένος και καλοσιδερωμένος.

> Μην φοράς από μέσα φανελάκι.

> Μην επιλέγεις polo shirt με τεράστια logo.

> Όταν το «παντρεύεις» με σακάκι, φρόντισε όλα τα κουμπιά είναι κουμπωμένα μέχρι πάνω.

> Επένδυσε στη μονοχρωμία και συγκεκριμένα στα κλασικά χρώματα (μπλε, μαύρο, λευκό, κόκκινο).

> Ένα polo shirt συνδυάζεται ιδανικά με slim παντελόνια και sneakers, όπως επίσης και με chino και τζην παντελόνια, αλλά και βερμούδες

 
Top