Το ξύρισμα των ποδιών πριν από το πεντικιούρ -ειδικά όταν ένας αθώος πρέπει να το κάνει αντί για σένα- είναι αυτονόητο. Αλλά αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή πράξη υγιεινής θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια άσχημη λοίμωξη, σύμφωνα με την δερματολόγο Dr. Lauren Ploch από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

«Το ξύρισμα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει μικρές ρωγμές στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης μετά το πεντικιούρ», εξηγεί η ειδικός.

Εάν τα βακτήρια, οι μύκητες ή οι ιοί «κρύβονται» σε έναν νιπτήρα πεντικούρ που δεν έχει καθαριστεί καλά, μπορούν να επωφεληθούν από τα κενά στην επιφάνεια του δέρματος και να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Το χειρότερο σενάριο, αναφέρει η Dr. Ploch, είναι ότι θα καταλήξετε σε βακτηριακή λοίμωξη, όπως αυτή που προκαλεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, διεισδύει βαθιά στο δέρμα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, οι περισσότερες μολύνσεις που σχετίζονται με το πεντικιούρ είναι σχετικά ανώδυνες εάν αντιμετωπιστούν νωρίς.

Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορείτε πάντα να γνωρίζετε εάν το σαλόνι ομορφιάς που επισκέπτεστε, καθαρίζει καλά τον εξοπλισμό του: «Ένας νιπτήρας μπορεί να φαίνεται καθαρός, αλλά ίσως φιλοξενεί βακτήρια, μύκητες και ιούς», αναφέρει η ειδικός.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η Dr. Ploch συμβουλεύει απλά να περιμένετε για να ξυρίσετε τα πόδια σας μετά το πεντικιούρ. Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από το σαλόνι ομορφιάς, εάν έχετε κάποια πληγή στα πόδια σας:

«Συνιστώ να περιμένετε μέχρι το δέρμα να θεραπευτεί εντελώς (μία έως δύο εβδομάδες) ή να κάνετε πεντικιούρ στο σπίτι».

Τα όμορφα νύχια είναι θέμα προσεκτικής και σωστής φροντίδας. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε:

* Να διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά.

* Να μην τα δαγκώνετε, ούτε να τα τραβάτε όταν σπάνε, γιατί αυξάνετε τις πιθανότητες βακτηριακών και μυκητιασικών επιμολύνσεων.

* Να βάζετε καθημερινά υδατική κρέμα στα νύχια και στα «πετσάκια» (επονύχιο). Οι κρέμες που περιέχουν γαλακτικό οξύ, ουρία ή φωσφολιπίδια μπορεί να δυναμώσουν τα νύχια, εμποδίζοντάς τα έτσι να σπάνε με το παραμικρό. Τα νύχια χρειάζονται ενυδάτωση ιδιαίτερα μετά την αφαίρεση του βερνικιού, γιατί τα περισσότερα αφαιρετικά βερνικιών περιέχουν χημικές ουσίες που τα αφυδατώνουν.

* Για να αποφύγετε τις μολύνσεις, να μην κόβετε ούτε να ωθείτε με δύναμη προς τα πίσω τα «πετσάκια», τα οποία βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν την περιοχή. Αν θέλετε να τα σπρώξετε προς τα πίσω, να το κάνετε απαλά και μόνο μετά το ντους. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μύκητες και βακτήρια, αλλά και καταστροφής της ρίζας του νυχιού.

* Είτε κόβετε είτε λιμάρετε τα νύχια σας, μην τα κονταίνετε πολύ. Φροντίστε ακόμα να τους δίνετε τετραγωνισμένο σχήμα, χωρίς να στρογγυλεύετε τις άκρες σας. Αν χρησιμοποιείτε λίμα, φροντίστε να την ωθείτε πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω και πάνω-κάτω.

* Μην αλλάζετε πολύ συχνά το χρώμα των νυχιών σας, γιατί το συχνό ξεβάψιμο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (π.χ. να τα κάνει εύθραυστα, να αλλάξει το χρώμα τους κ.λπ.). Ιδανικά δεν πρέπει να τα ξεβάφετε συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.



* Αν θέλετε να βάψετε τα νύχια σας με φωτεινό κόκκινο ή πορτοκαλί βερνίκι, αποφύγετε τον αποχρωματισμό τους βάζοντας μια έξτρα στοιβάδα βάσης. Αν αλλάξει η χροιά των νυχιών σας (γίνουν κιτρινωπά) από το βερνίκι, να ξέρετε ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες έως ότου ανακτήσουν το φυσικό τους χρώμα (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε στο μεσοδιάστημα το βερνίκι που προκάλεσε τον αποχρωματισμό).

* Να είστε προσεκτικοί με τα βερνίκια που περιέχουν συστατικά που δυναμώνουν τα νύχια. Τα συστατικά αυτά μπορεί να μειώσουν την ευκαμψία τους και να τα κάνουν να σπάνε πιο εύκολα.

* Διαλέξτε προσεκτικά που θα κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι πεντακάθαρος και τηρούνται αυστηροί κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης των χρησιμοποιούμενων εργαλείων. Θέστε στον εαυτό σας μερικά καίρια ερωτήματα: Είναι οι πάγκοι καθαροί; Πλένει η μανικιουρίστ τα χέρια της πριν ασχοληθεί με νέο πελάτη; Υπάρχουν βρώμικες πετσέτες πεταμένες δεξιά κι αριστερά; Πώς καθαρίζουν τα εργαλεία τους; Απολυμαίνονται τα ποδόλουτρα και τα φίλτρα μετά από κάθε πελάτη;

* Μην πηγαίνετε για πεντικιούρ με ξυρισμένα πόδια. Αν έχετε τριχοφυΐα στο κουντεπιέ ή στα δάκτυλα, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από το ξύρισμα για να πάτε για πεντικιούρ. Και αυτό, γιατί αν έχετε κάποια αμυχή από το ξύρισμα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

* Αν κάνετε συχνά μανικιούρ και πεντικιούρ σε ένα συγκεκριμένο ινστιτούτο ή κομμωτήριο, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε τα δικά σας εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται αυστηρά σε εσάς.



* Να χρησιμοποιείτε με μεγάλη προσοχή τα τεχνητά νύχια, διότι η κόλλα μπορεί να χαλάσει τα φυσικά νύχια ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Αν φοράτε τεχνητά νύχια, πρέπει να ξέρετε ποια προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν για την τοποθέτησή τους, ούτως ώστε αν παρουσιάσετε κάποιο εξάνθημα ή άλλη αντίδραση να μπορείτε να ενημερώσετε πλήρως τον δερματολόγο σας. Να θυμάστε ότι τα τεχνητά νύχια δεν είναι κατάλληλα για όσους είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις ή έχουν εύθραυστα νύχια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Για τα άτομα δίχως τέτοια προβλήματα, τεχνητά νύχια μπορούν να τοποθετούνται, αρκεί να μην χρησιμοποιούνται συνεχώς. Και αυτό, γιατί τα στερεωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην επιφάνεια των φυσικών νυχιών, τα λεπταίνουν και τα αποδυναμώνουν, με συνέπεια να γίνονται λεπτά και εύθραυστα. Προτιμότερο λοιπόν είναι να περιορίζετε τη χρήση τους σε 1-2 εβδομάδες και ύστερα να τα αφαιρείτε και να αφήνετε τα φυσικά σας νύχια να ξεκουραστούν για λίγο καιρό.

* Αν παρουσιάσετε είσφρυση όνυχος (ανάπτυξη ενός νυχιού μέσα στο δέρμα), μην προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας, αλλά απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο.

* Απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για αξιολόγηση αν παρουσιάσετε στα νύχια σας επίμονα συμπτώματα που συνοδεύονται από πόνο ή διόγκωση, αν τα νύχια αρχίζουν να αποχωρίζονται από τη βάση τους, αν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους, σκούρες καφέ γραμμές ή κόκκινες ραβδώσεις στον ιστό κάτω από αυτά ή αν εμφανίσετε μυρμηγκιές στο δέρμα γύρω τους. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μερικές φορές μπορεί να οφείλονται σε σοβαρές παθήσεις.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
 
Top