Ετήσιο φρεσκάρισμα

Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας για το καλοκαίρι γυρίστε τα ανάποδα και πατήστε τα όπως θα τα πατούσατε και από την πλευρά του πέλους τους. Με αυτόν τον τρόπο -μετά από μια βδομάδα- θα πέσει μεγάλο μέρος της σκόνης που έχει εισχωρήσει στη βάση τους και θα καθαριστούν καλύτερα. Με την ηλεκτρική σκούπα απορροφάτε τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς και αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιών.

Πολλές νοικοκυρές πριν αποθηκεύσουν τα χαλιά τους, τα τινάζουν στην βεράντα του σπιτιού τους. Αυτό όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αν το χαλί σκουπίζεται καλά και συχνά με ηλεκτρική σκούπα, άλλα μπορεί και να προκληθεί ζημιά στα στημόνια και τα υφάδια του χαλιού από τα δυνατά χτυπήματα.



Στη συνέχεια μπορείτε να φρεσκάρετε τα χαλιά σας με ξυδόνερο. Το λευκό ξύδι θα τα απολυμάνει επιφανειακά, θα απομακρύνει τη σκόνη και θα αναζωογονήσει τα χρώματά τους. Η αναλογία ξυδιού/νερού είναι 1/3 και εφαρμόζεται με ένα «πέρασμα» πανιού ή μαλακής βούρτσας –που έχετε τινάξει καλά- προς την φορά του πέλους του χαλιού. Στεγνώνετε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.

Φροντίστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να έχετε χρησιμοποιήσει τόσο νερό ώστε το χαλί να είναι μόνο λίγο και επιφανειακά βρεγμένο και σε καμία περίπτωση υγρό σε βάθος.

*(Πάντοτε πριν κάνετε οτιδήποτε να δοκιμάζετε την αντοχή των χρωμάτων σε ένα μικρό σημείο – άκρη του χαλιού).

Κρόσσια

Αν θέλετε να καθαρίσετε μόνο τα κρόσσια του χαλιού σας κάντε το ρολό αφήνοντας το λίγο ξετυλιγμένο και τοποθετείστε το κάπου ψηλά (άκρη πάγκου – τραπέζιού) με τα κρόσσια να κρέμονται ελεύθερα εκτός αυτού.

Το πλύσιμο στα κρόσσια γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού με τη βοήθεια απαλού καθαριστικού για μάλλινα ρούχα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι. Συνίσταται πολύ καλό ξέβγαλμα του απορρυπαντικού και καλό στέγνωμα πριν την αποθήκευση.

Μην επιχειρήσετε να τα λευκάνετε με χημικά (χλωρίνη, λευκαντικά με βάση το χλώριο) γιατί υπάρχει περίπτωση να τα «κάψετε» και να σαπίσουν. Είναι κάτι που επιδιορθώνεται αλλά βέβαια κοστίζει αρκετά, ειδικά στη περίπτωση των χειροποίητων χαλιών.
 
Top