Θα είναι ο πρώτος αγώνας της σεζόν σε δημόσιους δρόμους μέσα σε πόλη


Ο 4ος Γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος Fo rmula 1 της FIA, θα γίνει από 27 - 29 Απριλίου στο Αζερμπαϊτζάν και η ομάδα Sauber F1 της Alfa Romeo, ετοιμάζεται πυρετωδώς για αυτόν, καθώς θα είναι ο πρώτος αγώνας της σεζόν σε δημόσιους δρόμους μέσα σε πόλη.

Αυτό αποτελεί πρόκληση για τις ομάδες που συμμετέχουν όσον αφορά στην διαχείριση των ελαστικών και στην εύρεση του σωστού σεταρίσματος για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των μονοθεσίων τους στις μεγάλες ευθείες και στις κλειστές στροφές.

Οι Marcus Ericsson, Charles Leclerc επιστρέφουν στο Μπακού με καλές μνήμες από τον αντίστοιχο αγώνα του 2017. Τότε ο Marcus Ericsson τερμάτισε 11ος στον αγώνα της F1 ενώ ο Charles Leclerc είχε μία μεγάλη επιτυχία στους αγώνες FIA Formula 2, όπου τερμάτισε 1ος και 2ος αντίστοιχα.Οι νεαροί οδηγοί δήλωσαν ότι:

Marcus Ericsson: «Ο αγώνας στο Μπακού θα είναι ο πρώτος αγώνας σε δρόμους πόλης τη φετινή σεζόν. Η διαδρομή είναι ενδιαφέρουσα, με μίξη από γρήγορα κομμάτια και απαιτητικές στροφές. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της διαδρομής είναι τα σφιχτά περάσματα κυρίως γύρω από το κάστρο.

Η πίστα είναι πολύ στενή εκεί οπότε πρέπει ο οδηγός να είναι εξαιρετικά ακριβής. Άλλη μία πρόκληση είναι να βρεθεί το κατάλληλο σετάρισμα του μονοθεσίου για τις απαιτήσεις του αγώνα. Η διαχείριση των ελαστικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα καθώς η πτώση στην απόδοση τους, λόγω υπερθέρμανσης αναμένεται εξαιρετικά υψηλή στην διάρκεια του αγώνα. Ανυπομονώ να βρεθώ στο Μπακού, για να συνεχίσω τη δυνατή απόδοση που είχαμε στους τρεις πρώτους αγώνες της χρονιάς».Charles Leclerc: «Αδημονώ να επιστρέψω στο Μπακού. Είχα ένα δυνατό αγώνα εκεί πέρυσι όταν αγωνιζόμουν στην Formula 2. Αισθάνομαι πολύ άνετα στην διαδρομή μέσα στην πόλη του Μπακού. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι αγώνες σε δρόμους πόλεων. Αποτελούν πρόκληση για τους οδηγούς, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Η ατμόσφαιρα εκεί είναι σπουδαία και η θέα της παλιάς πόλης και του κάστρου, εντυπωσιακή. Θα έχουν ενδιαφέρον όσα μάθουμε κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών για την διαχείριση των ελαστικών. Αυτό θα μας προετοιμάσει για τις προκλήσεις του αγώνα, και θα μας επιτρέψει να εργαστούμε ώστε να βρούμε τις σωστές ρυθμίσεις στο σετάρισμα της ανάρτησης και να αποδώσουμε καλά στον αγώνα. Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στο μονοθέσιο».Το πρώτο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν φιλοξενήθηκε στους δρόμους του Μπακού το 2016. Η διαδρομή πόλης, μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας, έχει μήκος 6km και σχεδιάστηκε από τον πολύ γνωστό αρχιτέκτονα, Hermann Tilke.

Το Μπακού είναι ένας από τους τρεις αγώνες σε δημόσιους δρόμους στο φετινό ημερολόγιο. Οι άλλοι δυο είναι σε Μονακό και Σιγκαπούρη. Οι μεγάλες ευθείες επιτρέπουν υψηλές ταχύτητες, αλλά επίσης απαιτείται καλή πρόσφυση, σταθερότητα στο φρενάρισμα και διαχείριση των ελαστικών. Τμήμα της πίστας διέρχεται από την παλιά πόλη του Μπακού, πρόκειται για ένα πανέμορφο σκηνικό και μία μοναδική ατμόσφαιρα.


Χαρακτηριστικά

Μήκος διαδρομής στην πόλη Μπακού / 6,001 χλμ

Απόσταση αγώνα 51 γύροι / 306.051 χλμ

Πρόγραμμα Κατατακτήριες δοκιμές στις 17:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα
Ελλάδος), Αγώνας 16:10 τοπική ώρα (15:10 ώρα Ελλάδος).

Νίκος Τσάδαρης
 
Top