Όσα πρέπει να ξέρεις πριν βουτήξεις με τέλειο στυλ από βράχια και βατήρες.


Οι επαγγελματίες cliff divers δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο λάθους την στιγμή που πρέπει να εκτελέσουν μια εντυπωσιακή βουτιά από έναν βράχο που βρίσκεται 20 ή 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Δυο από τους καλύτερους αθλητές του είδους, ο Βρετανός Ολυμπιονίκης Blake Aldridge και ο κορυφαίος των αγώνων All-American David Colturi, σου δίνουν τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετυχαίνεις πάντα εντυπωσιακές βουτιές από οποιοδήποτε ύψος.


Τόλμη και ηρεμία από τον Blake Aldridge


«Ποτέ μην σκεφτείς ότι είναι κάτι εύκολο. Μην επιχειρήσεις να βουτήξεις από μεγάλο ύψος αν ο εγκέφαλός σου δεν είναι 100% έτοιμος να δώσει το σήμα», λέει ο Aldridge.

«Από τη στιγμή που θα βρεθείς στο χείλος του βράχου το κύριο μέλημά σου είναι να θέσεις το φόβο, την αδρεναλίνη, τον ενθουσιασμό -και κάθε άλλη σκέψη- υπό πλήρη έλεγχο. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το μυαλό και το σώμα σου είναι σε τελείως χαλαρή κατάσταση και το βλέμμα σου επικεντρωμένο βαθιά “μέσα σου”, ανεξάρτητα από αν πηδάς για πρώτη φορά από μεγάλο ύψος. Ακόμη και όταν φύγεις από τον βράχο και βρεθείς στον αέρα, η ηρεμία πρέπει να είναι οδηγός του σώματός σου και η βουτιά να γίνει σαν πτήση με αυτόματο πιλότο. Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα που διαρκεί μόνο για ένα δευτερόλεπτο. Μετά από αυτό έρχεται η φάση της εισόδου στο νερό και το μυϊκό σύστημα πρέπει να κυβερνηθεί από εσένα τον ίδιο: πλήρης σύσφιξη των μυών από τον αυχένα μέχρι τις πατούσες, απόλυτη ευθυγράμμιση του κορμού, καλός έλεγχος γωνίας εισόδου στο νερό. Προετοιμάσου για έναν χείμαρο αδρεναλίνης μέσα στα κλάσματα του δευτερολέπτου που διαρκεί η είσοδος στο νερό και για τόνους συναισθημάτων ενθουσιασμού, ανακούφισης και χαράς κατά την ανάδυσή σου στην επιφάνεια».
inRead Advertisement by VIDADS since 2011



Όραμα και τεχνική από τον David Colturi


«Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι το κλειδί για να παραμείνεις συγκεντρωμένος πριν δοκιμάσεις μια μεγάλη βουτιά από βράχο. Ενώ βρίσκεσαι στην εξέδρα ή το βράχο προσπάθησε να οραματιστείς τον εαυτό σου να εκτελεί σωστά την βουτιά, εστιάζοντας στην αναπνοή σου», τονίζει ο Colturi.

«Μόλις νιώσεις ψυχολογικά έτοιμος βάλε το σώμα σου να κάνει τα υπόλοιπα: οι μύες σου πρέπει να γίνουν ένα συμπαγές σύστημα πτήσης, ώστε να πετύχεις αυτό που στο cliff diving ονομάζεται “rip”, δηλαδή να σχίσεις κάθετα το νερό χωρίς να δημιουργήσεις πολλά νερά και θόρυβο. Ακόμη και μια κακή απογείωση μπορεί να διορθωθεί την τελευταία στιγμή, αρκεί το σώμα σου να έχει απομνημονεύσει τη σωστή τεχνική: φέρε τον κορμό σου σε κάθετη θέση και τα πόδια σου διαρκώς ευθεία και κολλημένα μεταξύ τους. Η προπόνηση της στάσης σου από χαμηλότερα ύψη θα σε βοηθήσει σταδιακά να αποφύγεις μια πτώση με την κοιλιά ή την πλάτη».


 
Top