Οι μάστορες του μπάρμπεκιου σου δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Μια από τις πιο αγαπημένες αντρικές συνήθειες, ειδικά αν έχεις περάσει τα δεύτερα -αντα, είναι να φιλοξενείς φίλους στην αυλή του σπιτιού σου για μπάρμπεκιου. Κυριακή με λιακάδα, μπύρες από το πρωί και φυσικά κρέας. Πώς όμως θα καταφέρεις να εκτοξεύσεις την ικανότητά σου στην τέχνη του μπάρμπεκιου, τόσο πριν όσο και μετά το ψήσιμο; Μερικοί από τους μετρ του ψησίματος έχουν κάποιες συμβουλές να σου δώσουν.
Χρησιμοποίησε το λίπος

Παρόλο που δεν μπορείς ή δε θέλεις να τρως το λίπος από τις μπριζόλες σου, το έχεις πληρώσει και δεν επιθυμείς να πάει χαμένο. Όπως υποστηρίζει ο σεφ Troy Guard από τον όμιλο εστιατορίων TAG, το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσεις τη σχάρα. Το αφαιρείς από το κρέας και τρίβεις με αυτό τη σχάρα. Πέρα από τα υπολείμματα που απομακρύνονται, μένει και μια άλλη γεύση στο grill.

>>> Τρεις συνταγές για BBQ που κάνουν τη διαφορά
Μπορείς να καθαρίσεις με οτιδήποτε

Για να αφαιρέσεις το βαρύ λίπος από την ψησταριά χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία σε καθαριστικά και να τρίβεις με τις ώρες, χρησιμοποίησε καφέ. Αυτό προτείνει ο Lauren Haynes, expert καθαρισμού στην Star Domestic Cleaners: «Τοποθέτησε τη σχάρα σε μια λεκάνη με φρέσκο ​​καφέ. Άφησέ την εκεί για μια ώρα και στη συνέχεια σκούπισε με το σφουγγάρι. Ξέπλυνε με ζεστό νερό και θα μοιάζει σαν καινούρια.». Ένα άλλο τρικ σύμφωνα με τον Ray Lampe (a.k.a. Dr. BBQ) είναι να χρησιμοποιήσεις ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο ή μισό κρεμμύδι σαν σφουγγάρι για να τρίψεις τη σχάρα, όσο αυτή είναι ακόμη ζεστή.
Think big

«Ξέχνα το filet mignon και εξοικονόμησε χρήμα και χρόνο στις μπριζόλες σου. Γι αυτό προτείνω όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοπές» συμβουλεύει ο Andre Natera, σεφ στο Omni Barton Creek Resort & Spa στο Austin του Texas.

H κατάλληλη προετοιμασία είναι η μισή δουλειά

Όταν καλείς φίλους για αν ψήσετε στην αυλή, οφείλεις να περάσεις και λίγο χρόνο μαζί τους - μην μονοπωλήσει η σχάρα το ενδιαφέρον σου. Το σημείο - κλειδί για αυτό λοιπόν είναι να έχεις οργανωθεί σωστά από πριν. Όπως προτείνει και ο Leland Avellino, executive chef στο Dinosaur Bar-B-Que, φρόντισε κάποια κρέατα να είναι ψημένα από πριν ώστε απλά να τα ζεστάνεις στη σχάρα και μερίμνησε να έχεις ετοιμάσει τις σάλτσες.

Η πάπρικα η σωστή

Πώς θα πετύχεις την απόλυτη καπνιστή γεύση στο κρέας σου; Τη δουλειά την κάνει η σάλτσα πάπρικας σύμφωνα με τον Doug Psaltis, σεφ και συνιδιοκτήτη στο Bub City του Chicago. «Το μείγμα για το κρέας είναι κάτι που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι στο εστιατόριό μας και θα συμβούλευα κάποιον να κάνει το ίδιο. Πάπρικα, αλάτι, καστανή ζάχαρη, κρεμμύδι, σκόρδο σε σκόνη, chili και ελάχιστη ποσότητα από πιπέρι cayenne είναι τα συστατικά μαζί με νερό και λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο. Περνάς με αυτή τη σάλτσα το κρέας πριν τη σχάρα και απολαμβάνεις το αποτέλεσμα» είναι η άποψη του Psaltis.


Μαρινάρισμα με ακτινίδιο. Γιατί όχι;

Η μαρινάδα η σωστή πρέπει να έχει οπωσδήποτε οξέα που διασπούν τους δεσμούς μεταξύ των μυϊκών ινών του κρέατος, κάνοντάς το πιο μαλακό, καθώς και μυρωδικά και μπαχαρικά που δίνουν γεύση και άρωμα. Αυτό ενδεχομένως το γνώριζες. Ίσως να μην ήξερες όμως πως το ακτινίδιο μειώνει το χρόνο του μαριναρίσματος στο μισό. Το kiwi λοιπόν είναι πλούσιο σε ακτινιδίνη, ένα ένζυμο που διασπά γρήγορα τις ίνες του κρέατος. Το ακτινίδιο λοιπόν είναι αυτό που προτιμά και για το κρέας της η διαιτολόγος και συγγραφέας Rebecca Scritchfield: «Είναι η βάση για όλες τις μαρινάδες μου για βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, γαρίδες ή ψάρια στη σχάρα. Μπορείς εύκολα να φτιάξεις τη δική σου μαρινάδα με δυο λιωμένα ακτινίδια, δυο κουταλιές ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι, αλάτι και πιπέρι». Δοκίμασέ το.

 
Top