Ένας χρήσιμος οδηγός με εννέα tips για να κοστουμαριστείς με στυλ και με το απαραίτητο coolness τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.


Ξεγνοιασιά, ανεβασμένη διάθεση, βουτιές στη θάλασσα, αραλίκι στην αμμουδιά με μια μπύρα στο χέρι, πουκαμισάκια κοντομάνικα, βραδινές τσάρκες, πάθη και λάθη της μιας βραδιάς, κοινωνικές υποχρεώσεις. Πολλές από δαύτες. Μα πάρα πολλές. Τόσες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς φέτος πρέπει μάλλον να πλανάρεις τις διακοπές σου ανάλογα με το σε πόσους γάμους και βαφτίσια πρέπει να δώσεις το «παρών».

Ένα ακόμη καλοκαίρι λοιπόν είναι εδώ και εμείς στο Askmen είμαστε έτοιμοι να σου αποκαλύψουμε τους σημερινούς τρόπους για να κλέψεις τις εντυπώσεις στις επίσημες εμφανίσεις σου, φορώντας κοστούμι όταν έξω σκάει ο τζίτζικας και ο ήλιος σε λιώνει σαν κεράκι.


Προσοχή στο ύφασμα που θα επιλέξεις

Έχεις τρεις επιλογές: Πρώτον, να προτιμήσεις ένα κοστούμι που να είναι κατασκευασμένο από 100% βαμβάκι ή από βαμβάκι και λινάρι, ώστε να είσαι άνετος και δροσερός, ακόμη κι στις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Δεύτερον, να διαλέξεις ένα κοστούμι που να είναι φτιαγμένο από το λεγόμενο «cool wool», ένα είδος μαλλιού που διαθέτει τη μαγική σχεδόν ιδιότητα να διατηρεί αυτόν που το φορά ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Και τρίτον, να επιλέξεις το πιο καλοκαιρινό απ' όλα τα κοστούμια: το δροσερό λινό. Το μοναδικό αληθινό μειονέκτημά του δεν είναι ότι τσαλακώνει, αυτό λύνεται. Αλλά πως αν δε φορεθεί σωστά και ποιοτικά, υπάρχει κίνδυνος το αποτέλεσμα να φαίνεται παλιομοδίτικο.


Μην φοβηθείς το mix & match

Από τους μεγαλύτερους οίκους μέχρι τους διασημότερους μόδιστρους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις στις κολεξιόν τους να πρωταγωνιστεί το mix & match στο tailoring. Τουτέστιν, άλλο χρώμα και ύφασμα σε σακάκι, άλλο σε παντελόνι. Το σετάρισμα θα είναι πάντα μια διαχρονική ασφαλής επιλογή, αλλά το να «σπάσεις» το σετ και να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει για να φτιάξεις ένα δικό σου είναι η τελευταία λέξη της μόδας.


Παίξε με το χρώμα και τα σχέδια

Μαύρο, navy blue, ανθρακί/γκρι. Τα τρία all time classic χρώματα στο κοστούμι. Τι θα έλεγες όμως αν ξέφευγες για λίγο από τα τετριμμένα και δοκίμαζες να βάλεις χρώμα στη ζωή σου. Για την ακρίβεια, στο κοστούμι σου. Το κοστούμι statement ή αλλιώς το 3ο κοστούμι είναι εκείνο που κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο χρώμα, όπως είναι το πράσινο, το καμηλό, το ροζ ή το κόκκινο της βουργουνδίας και σε εκκεντρικό σχέδιο, για παράδειγμα καρό, πουά, λαχούρι ή φλοράλ.
... Αλλά και με την απόχρωση

Διαλέγοντας δύο κομμάτια που έχουν το ίδιο χρώμα, αλλά διαφορετική απόχρωση. Δηλαδή, ένα σακάκι που να είναι μπλε σκούρο για παράδειγμα και ένα παντελόνι που να είναι μπλε.


Πες «όχι» στο γιακά

Και πες «ναι« στο μάο πουκάμισο. Όσοι γνωρίζουν από μόδα, το χαρακτηρίζουν ως το πιο ενδιαφέρον πουκάμισο που θα μπορούσες να έχεις στη γκαρνταρόμπα σου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και άδικο δεν έχουν. Το πουκάμισο χωρίς γιακά αποτελεί την πιο cool τάση του είδους και ενδείκνυται για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

... Αλλά «ναι» στα αξεσουάρ (με μέτρο)

Στόλισε με σύνεση το σύνολό σου, επιλέγοντας γραβάτα ή παπιγιόν και ποσέτ, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν σου πόσο επίσημο είναι το dress code της περίστασης.

Αν ο γάμος που θα παρευρεθείς θα γίνει σε νησί και συγκεκριμένα σε ένα ξωκλήσι στην παραλία, τότε ένα βαρύ κλασικό κοστούμι σίγουρα θα σε κάνει να δείχνεις εκτός τόπου και χρόνου. Προτίμησε στην περίπτωση αυτή, πιο ελαφριά υφάσματα, όπως είναι ένα λινό ή ένα βαμβακερό κοστούμι και ξεφορτώσου την γραβάτα οπωσδήποτε.


Κρέμασε ένα παντελόνι με πιέτες στη ντουλάπα σου

Το πιο αναπάντεχο come back στην αντρική μόδα ζητάει την προσοχή σου και το παντελόνι με πιέτες στη γκαρνταρόμπα σου. Προτού καταλήξεις σε κάποιο κομμάτι που θέλεις να κάνεις δικό σου και βάλεις το χέρι στην τσέπη, φρόντισε να έχεις «σπουδάσει» όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που ορίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία παντελονιών. Όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν παντελόνια με μονή πιέτα, κομμάτια με διπλή ή, αντίστοιχα, σε στενή ή σε (πολύ) άνετη γραμμή.


Ρίξε ένα blouson jacket στους ώμους σου

Είναι άνετο, είναι ελαφρύ, είναι η ιδανική επιλογή αν δεν θέλεις να φορέσεις σακάκι ή blazer. Το blouson jacket θα προσδώσει smart casual αισθητική στο επίσημο look σου και το απαραίτητο coolness σε εσένα τον ίδιο.
Διαφοροποιήσου στο παπούτσι

Αν η περίσταση απαιτεί να είσαι μεν ντυμένος στην πένα, αλλά το black tie δεν είναι το επίσημο dress code, τότε κάνε τη διαφορά συνδυάζοντας το κοστούμι σου, όχι με ένα από τα συνηθισμένα καλά παπούτσια, αλλά με ένα ζευγάρι δερμάτινα λευκά sneakers ή εσπαντρίγιες.

 
Top