Έτσι θα παίξεις μπάλα με το εθνικό ποτό της Βραζιλίας.

Μπάλα, σάμπα, Caipirinha. Cachaça (απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου), lime και ζάχαρη είναι τα βασικά της συστατικά του cocktail που μεταφράζεται ως «μικρή χωριατοπούλα» και είναι το επίσημο ποτό της Βραζιλίας.

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια γύρω από την Caipirinha είναι πως σχεδόν κανείς δεν ξέρει πότε, πού και πώς πρωτοφτιάχτηκε. Ο επικρατέστερος αστικός μύθος πάντως αναφέρει πως την πρωτοέφτιαξαν στα τέλη του 19ου αιώνα πλούσιοι γαιοκτήμονες από την περιοχή Piracicaba, κοντά στο São Paulo για να έχουν ένα ποτό που θα ήταν συνδεδεμένο με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου.

Μια άλλη εκδοχή πάλι υποστηρίζει πως προέρχεται από μια συνταγή (από λεμόνι, σκόρδο και μέλι) που χρησιμοποιούσαν στο Alentejo της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της πρώτης μεγάλης πανδημίας του 20ου αιώνα, της ισπανικής γρίπης του 1918. Την τεχνογνωσία μετέφεραν στη Βραζιλία ναυτικοί και η συνταγή προσαρμόστηκε στο ποτό.

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, η Caipirinha είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά και τις χαλαρές στιγμές σχεδόν όσο ο Ronaldo (o παλιός ο καλός) και ο Romario με τα γκολ και ο Ronaldinho με τις ποδιές. Και έτσι θα φτιάξεις την αυθεντικότερη εκδοχή της.

Υλικά: 1/2 lime κομμένο σε σφήνες, 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχατη (ή 1 μεζούρα σιρόπι), 2 μεζούρες Cachaça.

Εκτέλεση: Συνθλίβεις το lime σε ένα ποτήρι με χοντρά τοιχώματα προκειμένου να πάρεις το χυμό και τα έλαιά του. Προσθέτεις την Cachaça και την ζάχαρη και ανακατεύεις μαζί με πάγο (συνήθως τριμμένο, αλλά για μια πιο αυθεντική εκδοχή, κανονικό). Σερβίρεις με καλαμάκι.

 
Top