Πήγαινε στη Χίο και βρες τα ζωγραφισμένα σπίτια , αλλά και τον Ανάβατο που στέκει στον γκρεμό και απήλαυσε την πιο γνήσια μαστίχα.
Η Χίος είναι αυτό που λέμε το μυροβόλο νησί του Αιγαίου και έχει μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Ένα νησί, που έχει ευωδιά μαστίχας , υπέροχες παραλίες, μαγική  αρχιτεκτονική  και δεκάδες άλλους  «κρυμμένους θησαυρούς».Στο εκπληκτικό Πυργί της Χίου θα δεις  τα ζωγραφιστά κτίρια στους πέτρινους δρόμους που θα σε αφήσουν άφωνο.

Μαύρα Βόλια στη Χίο, η μαύρη παραλία του νησιού που δεν υπάρχει όμοια της.
Τα Μαύρα Βόλια είναι μία ιδιαίτερη παραλία, μοναδική στον πλανήτη. Ξεχωρίζει για  τα ολόμαυρα βότσαλά της, που προέκυψαν από έκρηξη κοντινού ηφαιστείου κατά την αρχαιότητα. Η παραλία είναι γνωστή και ως Μαύρος γιαλός και βρίσκεται νοτιοδυτικά στη Χίο 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός. Τα νερά είναι σχεδόν πάντα παγωμένα ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βότσαλων. Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται κοντά στο , ανενεργό τώρα πια, ηφαίστειο Ψάρωνας, στο οποίο χρωστάει τα στρογγυλά, γυαλιστερά, μαύρα βότσαλά της.

Πήγαινε να δεις που παράγεται η διάσημη μαστίχα και δοκίμασε εκπληκτική μαστίχα.
Στα Μεστά, στο ομορφότερο μαστιχοχώρι της Χίου θα δεις από κοντά πώς παράγεται και πώς επεξεργάζεται η μοναδική στον κόσμο, η μαστίχα Χίου.  Υπέροχα αρώματα κατακλύζουν τα δρομάκια. Κάνε τη βόλτα σου στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού και δοκίμασε παραδοσιακό λουκούμι, μαστίχα «υποβρύχιο» και φυσικά  την τοπική «σούμα».

Σε πέτρινο κώνο βρίσκονται σπιτάκια σε σχήμα κύβου με μαύρες κηλίδες στα παράθυρα στο δημοφιλή Ανάβατο.
Ο Ανάβατος  ή αλλιώς ο «Μυστράς» της Χίου, βρίσκεται στην πλευρά ενός απόκρημνου βράχου, στην καρδιά του νησιού . Ο οικισμός του Ανάβατου αποτελείται από τρία τμήματα :την Ακρόπολη, στην κορυφή του βραχώδους εξάρματος, το Μεσοχώρι και το Νέο Χωριό, που απλώνονται στην ανατολική κλιτύ του βράχου. Τα κτίσματα  είναι μικρά, διώροφα ως επί το πλείστον, τα λιγοστά ανοίγματα, τοξωτά και μικρού μεγέθους, τοποθετούνται στον όροφο, οι δε υπαίθριοι χώροι είναι ελάχιστοι.

Στενά δρομάκια, πέτρινοι τοίχοι και τεράστια περιβόλια από την εύφορη κοιλάδα της Χίου θα σε μαγέψουν.
Νότια της πόλης εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα της Χίου, γνωστή σαν Κάμπος, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Ο Κάμπος διαθέτει υπόγεια νερά, αλλά και πάρα πολύ  γόνιμο έδαφος. Από τον 14ο αιώνα εδώ έχτιζαν οι πλούσιοι Γενοβέζοι και έπειτα οι πλούσιοι Χιώτες.
 autotriti.gr
 
Top