Ήταν το πρώτο σήμα που έλαβε από το κέντρο του ΕΚΑΒ το πλήρωμα του ασθενοφόρου Β19 το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου.

Μια 27χρονη στην περιοχή του Ρέντη είχε ωδίνες τοκετού και έπρεπε να μεταφερθεί σε μαιευτήριο.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, κατέβασαν τη νεαρή γυναίκα από το σπίτι στο ασθενοφόρο με το ειδικό κάθισμα μεταφοράς ασθενούς.

Όταν διαπίστωσαν ότι η στιγμή του τοκετού πλησιάζει άνοιξαν σειρήνα και φάρο προκειμένου να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν στο Αλεξάνδρας.

Ο Γιώργος ανέλαβε να οδηγήσει και ο Παναγιώτης έμεινε πίσω με την ετοιμόγεννη.

«Ήμασταν στη μέση της διαδρομής όταν προέβαλλε το κεφάλι του παιδιού και κατάλαβα ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τον επείγον τοκετό. Είχα άγχος γιατί είχα την ευθύνη για δύο ζωές. Μπορούσαν να υπάρξουν πάρα πολλές επιπλοκές» λέει στο CNN Greece o διασώστης του ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Πετρίδης.
Ο διασώστης ακολούθησε πιστά όσα είχε μάθει και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του. Ήταν η πρώτη φορά που βοηθούσε σε έναν τοκετό και μάλιστα κάτω από αυτές συνθήκες.

«Η γυναίκα πονούσε αφόρητα αφού δεν της είχε χορηγηθεί κάτι. Σκεφτείτε ότι ήταν σε ένα κινούμενο όχημα. Ήταν ρίσκο να σταματήσουμε για να κάνουμε τον τοκετό. Αν το παιδί γεννιόταν και δεν ανέπνεε ή αν συνέβαινε κάποια επιπλοκή θέλαμε να ήμασταν όσο πιο κοντά γινόταν στο νοσοκομείο» δηλώνει ο Παναγιώτης.

Υπήρξαν όμως μια στιγμή κατά την διάρκεια της διαδρομής που οι γονείς του νεογνού και ο διασώστης του ΕΚΑΒ λαχτάρησαν.

«Για κάποια δευτερόλεπτα τρόμαξα γιατί το παιδί δεν έκλαψε κατευθείαν, αυτό συμβαίνει βέβαια, έπρεπε να καθαρίσω τον αεραγωγό του από το αμνιακό υγρό. Μόλις έκλαψε ένιωσα ανακούφιση, αρχίσαμε να χαμογελάμε. Είχε γεννηθεί ένα υγιέστατο κοριτσάκι» λέει συγκινημένος στο CNN Greece, o Παναγιώτης Πετρίδης.

Ο συνάδελφος του, ο Γιώργος είχε ειδοποιήσει για την γέννα που έγινε μέσα στο ασθενοφόρο το Κέντρο του ΕΚΑΒ και εκείνο με την σειρά του είχε επικοινωνήσει με τονοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

«Όταν μπήκαμε στο προαύλιο του νοσοκομείου, το προσωπικό βγήκε έξω, ήρθαν αμέσως οι νοσοκόμες και μαίες για να βοηθήσουν. Με το που ανοίξαμε τις πόρτες του ασθενοφόρου και με είδαν με το νεογνό, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί κατάλαβε τι είχε συμβεί και άρχισε να μας χειροκροτά και να μας επευφημεί» μας περιγράφει.



πηγή: ΕΚΑΒNEWS

Όταν η μητέρα ήταν πλέον στα χέρια των γιατρών ο διασώστης του ΕΚΑΒ που την βοήθησε να φέρει στον κόσμο το κοριτσάκι της αναζήτησε, όπως μας λέει, το βρέφος στην αίθουσα νεογνών:

«Πήγα και βρήκα το μωρό γιατί ήθελα να το δω καλύτερα και να σιγουρευτώ ότι είναι καλά και ζωντανό. Αυτό είναι που σε καίει σε αυτή την δουλειά. Μια μαία προσφέρθηκε να με βγάλει μια φωτογραφία με το κοριτσάκι για το έχω να το θυμάμαι».

Το περιστατικό αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής φροντίδας.

 
Top