ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ -ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
«Για την απαράδεκτη και απαξιωτική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των γονέων πυροσβεστικών υπαλλήλων, σχετικά με τον τρόπο χορήγηση των γονικών άδειων » 
Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος γιατί με το προεδρικό Διάταγμα 72 που εκδόθηκε στις 26 Ιουλίου 2017, συνεχίζει τους απαράδεκτους περιορισμούς στη χορήγηση των γονικών αδειών, στις πυροσβέστριες και τους πυροσβέστες.    
Συγκεκριμένα διατηρείται η διάταξη που διακόπτει και αναστέλλει την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, μέσα στην αντιπυρική περίοδο (από 15 Ιουνίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου), που μας είχε επιβάλλει η κυβέρνηση με το Π.Δ. 82/2016.
Η κυβέρνηση με την πρόσφατη «γενναιόδωρη»  και άκρως «εκσυγχρονιστική» τροποποίηση του Π.Δ. 72/2017 εξαιρεί μόνο τις γαλουχούσες μητέρες και αυτές με την προϋπόθεση να προσκομίσουν βεβαίωση Ιατρού, προκειμένου να «αποδείξουν ότι γαλουχούν».
Το Π.Δ. 72/2017 θεσμοθετήθηκε, παρά το γεγονός ότι στις 31 Ιανουαρίου 2017 εκδόθηκε έγγραφη απάντηση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, σε αναφορά αξιωματικού, όπου επικαλούμενη το σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία (ν. 3896/2010), το ευρωπαϊκό δίκαιο, τη δικαιοσύνη, την νομιμότητα, την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών, την ίση μεταχείριση στην εργασία, την προστασία μητρότητας - πατρότητας και της οικογενειακής ζωής, έκανε λόγο για μη εφαρμογή αλλά και για κατάργηση των παραπάνω περιορισμών στην άδεια ανατροφής τέκνου.
Φυσικά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά η σιωπή της κατά τα άλλα λαλίστατης Ε.Α.Π.Σ. και όσων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ. είχαν υπόψη τους, εκ θέσεως, την συγκεκριμένη απάντηση που δόθηκε στον συνάδελφο Αξιωματικό και δεν αξιοποίησαν τις προϋποθέσεις που δημιουργούσε, για να αρθούν οι κατ’ εξαίρεση, (σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), περιοριστικοί όροι στην χορήγηση των γονικών αδειών για τους υπάλληλους του Π.Σ.
Οι άδειες ανατροφής τέκνου και άλλες γονικές άδειες και διευκολύνσεις για τους πυροσβέστες, θεσμοθετήθηκαν το 2014 μετά από παρεμβάσεις και αγώνα ετών, αποκλειστικά και μόνο, από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Θεσμοθετήθηκαν όμως, με ελλιπή εφαρμογή και εναρμόνιση, σε σχέση  με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
Και η σημερινή κυβέρνηση διαχωρίζει και εξαιρεί για ακόμα μια φορά τους πυροσβέστες από όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με τον τρόπο χορήγησης των γονικών άδειων.
Επιπλέον, στερεί για 3 μήνες, από τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τη δυνατότητα να είναι δίπλα στα νεογέννητα παιδιά τους. Ειδικά σε μια περίοδο που καλούνται  να ανταπεξέλθουν κάτω από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αντίξοες εργασιακές συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στη σωστή ανατροφή των τέκνων τους.
 Έτσι προτίθεται η κυβέρνηση να μπαλώσει τα κενά και τις μεγάλες ελλείψεις του Π.Σ. σε προσωπικό,    
 με περικοπές και κατάργηση των δικαιωμάτων μας;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την άμεση κατάργηση όλων των περιορισμών στις γονικές άδειες και διευκολύνσεις για τους πυροσβέστες, που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.
• Να επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι του Π.Σ. που αναστάλθηκε η γονική τους άδεια, στα γονικά τους καθήκοντα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Με τους αγώνες στον εργασιακό μας χώρο, την ικανοποίηση και του συγκεκριμένου δίκαιου αιτήματος.
• Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα, πλήρη και ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
Για  την  Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική  Γραμματεία

 
Top