Χρυσή ευεργέτιδα της Πάτρας και των ογκολογικών ασθενών η Ελένη Ζαφειροπούλου – Διγενοπούλου
Σε μια εποχή που οι έχοντες είναι απρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη προς όφελος της κοινωνίας, η Ελένη Ζαφειροπούλου – Διγενοπούλου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς διέθεσε 1.300.000 ευρώ για την αγορά ενός υπερσύγχρονου ιατρικού μηχανήματος με το οποίο εξοπλίστηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στη μάχη κατά του καρκίνου.

Πρόκειται για μια πράξη προσφοράς που δείχνει τον δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης και προσφοράς, τόσο στον ευάλωτο πληθυσμό όσο και στον θεσμό της δημόσιας υγείας. Το ειδικό μηχάνημα απεικονιστικής εξέτασης PET/CT θα εξυπηρετήσει πλήθος ογκολογικών ασθενών, που αναγκάζονταν να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσουν την πορεία της υγείας τους ύστερα από χημειοθεραπείες και άλλες μεθόδους καταπολέμησης κακοηθειών.

Τα εγκαίνια του πανάκριβου μηχανήματος, το οποίο λειτουργεί στη μονάδα Τομογραφίας Ποζιτρονικής Εκπομπής του νοσοκομείου, έγιναν πριν από λίγες ημέρες παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη και του ανεξάρτητου βουλευτή του νομού Νίκου Νικολόπουλου.

«Με τη δωρεά του μηχανήματος, οι ογκολογικοί ασθενείς της δυτικής Ελλάδας θα απολαμβάνουν πλέον ένα πλήρες θεραπευτικό πλαίσιο» δήλωσε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, που τέλεσε των αγιασμό των εγκαινίων και συνεχάρη τη δωρήτρια, προτρέποντας να μιμηθούν και άλλοι το παράδειγμά της. Η δωρεά του μηχανήματος PET/CT έγινε στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης και, κατ’ επέκταση, των αναγκών των ασθενών της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

H Ελένη Ζαφειροπούλου – Διγενοπούλου, η οποία έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πάτρα, είναι θεία της Αντας Παπαπάνου – Παπανδρέου και έχει προσφέρει σπουδαίο κοινωνικό έργο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας. «Η κυρία Διγενοπούλου συνεχίζει μια ένδοξη παράδοση της νεότερης Ελλάδος. Την παράδοση της ευεργεσίας, που συμβάλλει καταλυτικά στην πνευματική, επιστημονική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου» τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Νικολόπουλος.

Διπλή τομογραφία
Το μηχάνημα, που αποτελεί την τελευταία λέξης της ιατρικής τεχνολογίας, συνδυάζει δύο μεθόδους, την Ποζιτρονική Τομογραφία (ΡΕΤ) και την Αξονική Τομογραφία (CT) για τον εντοπισμό του καρκίνου σε επίπεδο κυττάρων. Για τη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία είναι ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά, χορηγείται στον ασθενή ενδοφλεβίως μια πολύ μικρή ποσότητα ουσίας, η οποία «φωτίζει» τις νοσούσες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο ακριβείς η διάγνωση και η σταδιοποίηση της ασθένειας, επιτρέποντας την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής. Μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών έχει δείξει ότι η συγκεκριμένη εξέταση συμβάλλει στη μεταβολή της αντιμετώπισης και της θεραπείας έως και στο 40% των περιπτώσεων.

dimokratianews.gr
 
Top