Περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Αύγουστο, επιστροφές ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ. Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ, σε όσους ήδη από τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη, εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε, στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.

Το πράσινο φως για τις επιστροφές έδωσαν και οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης TV100 δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται να λάβουν επιστροφές ΑΚΑΓΕ θα τις λάβουν στους λογαριασμούς τους κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αίτηση και υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάθε χώρο που κερδίζει, τον αξιοποιεί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αλλά και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφερε ότι τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων σε 198.000 συνταξιούχους από παρακρατήσεις προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, 6 στους 10 δικαιούχους αναδρομικών, θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου, ποσό 150-350 ευρώ. Περίπου 2 στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ. Στο σύνολο θα επιστραφούν 51,51 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για 21 μήνες, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι αναδρομικών είναι περί το 16% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ και ειδικότερα όλοι όσοι είχαν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις τους, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν στο νέο ποσό της επικουρικής η οποία κόπηκε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ) όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, μετά την πληρωμής της 3ης Μαΐου, 144.727 συνταξιούχοι είδαν μηνιαίο κέρδος από 1 έως και 20 ευρώ το μήνα. Άλλοι 40.683 συνταξιούχοι είδαν από τον Μάιο αύξηση 20 έως 40 ευρώ το μήνα, ενώ μεγαλύτερα ποσά δηλαδή από 40 έως 60 ευρώ το μήνα δικαιώθηκαν 12.862 συνταξιούχοι. Το σύστημα εντόπισε και 77 “τυχερούς” που είχαν μηνιαίες αυξήσεις 60 – 83 ευρώ.

Πώς προέκυψε το «πρόβλημα»

Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση - περικοπή. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Τον επανυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, με αποτέλεσμα να αποδοθούν στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ σημαντικά μειωμένα ποσά κατά τον συγκεκριμένο μήνα (8/2016). Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση ήταν κλιμακωτή, η μείωση των συντάξεων είτε οδήγησε σε μικρότερο συντελεστή είτε ακόμη και σε μηδενική κράτηση, καθώς οι συντάξεις μειώνονταν κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας έστειλε εγκύκλιο με την οποία διατηρήθηκε το αρχικό ποσό κράτησης σε όσους δεν είχαν μείωση στο καθαρό ποσό αλλά στο μεικτό. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2016 επανέφεραν τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.

Οι συνταξιούχοι, διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει, άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στα Ταμεία, ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι. Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο «παραδέχθηκε» έμμεσα το «πρόβλημα» και επέστρεψε τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα.

Το όφελος από την αναδρομική διόρθωση του ΑΚΑΓΕ ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016. Αναδρομικά ποσά δικαιούνται τώρα όσοι είχαν μείωση μεγάλη ή μικρότερη στο μεικτό ποσό, αλλά δεν είχαν μείωση στο καθαρό από τον επαναυπολογισμό (δηλαδή κατά κύριο λόγο όσοι είχαν Συντελεστή Επανυπολογισμού ίσο με το 1).

Έτσι, για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που λάμβανε αρχική μικτή σύνταξη 324 ευρώ και πλήρωνε εισφορά ΑΚΑΓΕ 3%, δηλαδή 9,7 ευρώ, μετά τις μνημονιακές περικοπές του 2011 και 2012 των νόμων 4024, 4051, 4093, 4052 και μετά τον επανυπολογισμό του 2016 κι επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά, η νέα του σύνταξη υπολογίστηκε στα 211 ευρώ.

Όμως η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ των 9,7 ευρώ συνεχίστηκε και σταμάτησε μόλις τον περασμένο Μάιο, καθώς η νέα του επικουρική έχει πέσει κάτω από τα 300 ευρώ. Πλέον, ο συνταξιούχος παίρνει επικουρική αυξημένη κατά 9,7 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο θα λάβει αναδρομικά 204 ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: euro2day.gr

 
Top