Καθορίστηκε το πλάνο, παρουσιάζεται προσεχώς στις ομάδες

Συναντήθηκαν στην Ελβετία οι ομάδες εργασίας που είχαν δημιουργηθεί για να πάρει την τελική του μορφή το FIBA Champions League. Η κυριότερη είδηση είναι πως η συμμετοχή στη διοργάνωση θα γίνεται αμιγώς με αθλητικά κριτήρια )κι όχι με κλειστά συμβόλαια όπως στην Ευρωλίγκα), κάτι που κρίνεται πολύ σημαντικό από τις ευρωπαϊκές λίγκες που δεν θέλουν να απαξιωθούν.

Η φάση των ομίλων θα είναι σαν το... Top 16 της Ευρωλίγκας, αλλά με τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων και συνολικά 14 αγωνιστικές. Οι τέσσερις πρώτοι περνούν στα προημιτελικά, ενώ οι άλλοι τέσσερις θα μετακομίσουν στην άλλη διοργάνωση της FIBA (το αντίστοιχο Eurocup).

Στους «16» και τα προημιτελικά θα γίνονται διπλά ματς, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση για το Final Four, που θα γίνεται τον Απρίλιο (28-30 η πρόβλεψη για τη σεζόν 2016/17). Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Champions League θα παίξουν από 14 ως 20 αγώνες, ενώ στο νέο Champions League οι ομάδες που θα φτάσουν στο Final Four θα δώσουν 35 ως 37 παιχνίδια.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στο FIBA Champions League με δύο ή τρεις ομάδες (σίγουρα δύο απευθείας και πιθανώς η τρίτη μέσω προκριματικών). Ήδη έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, που είναι και οι επικρατέστεροι για το νέο θεσμό μέσω του ελληνικού πρωταθλήματος.

Την... ιδιοκτησία της νέας λίγκας θα έχουν κατά το ήμισυ η FIBA, ενώ τα οκτώ μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας, VTB League, Γερμανίας και Αδριατικής Λίγκας) θα έχουν από 5% και τα υπόλοιπα πέντε (Βελγίου, Τσεχίας, Ισραήλ, Λιθουανίας και Πολωνίας) από 2%.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα υπάρξει στο Μόναχο συνάντηση κατά την οποία το πλάνο της FIBA θα παρουσιαστεί στις ομάδες, ενώ η επίσημη παρουσίαση της νέας διοργάνωσης στα ΜΜΕ θα γίνει 20-21 Μαρτίου στο Παρίσι.

Ήδη υπάρχει προσχέδιο για το καλεντάρι που θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2017/18, καθώς καθιερώνονται προκριματικά μεσούσης της περιόδου για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων κι εν προκειμένω του Μουντομπάσκετ του 2019. Τα διαστήματα 20-28/11, 19-27/2 (στη διάρκεια της σεζόν) και 26/6-3/7 (αμέσως μετά το τέλος τους) θα γίνουν προκριματικά, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει από την Ευρωλίγκα και εκεί θα υπάρχει ένα σημείο ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αντίστοιχα «παράθυρα» προκριματικών προβλέπονται και για το 2018/19 (10-18/9, 26/11-4/12 και 18-26/2). Η Ευρωλίγκα δεν έχει κάνει αντίστοιχη πρόβλεψη κι εκεί αναμένεται να υπάρχει ρήξη με τη FIBA και τις ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη, αλλά έχουν διεθνείς παίκτες.

Πηγή: sport-fm.gr
 
Top