Με καθυστέρηση, αλλά εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβίσί τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

«Εχω την πεποίθηση ότι οι επικεφαλής των Θεσμών μπορούν να μεταβούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, για να αρχίσουν οι συζητήσεις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναμένεται να εξεταστούν δύσκολα θέματα και θα χρειαστεί χρόνος, αλλά στόχος είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.«Θα είμαι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ηδη συζήτησα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και προ δύο ημερών είδα και τον Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσα οδηγίες για τις επικείμενες συζητήσεις», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ο Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν θέλει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Δυσφορία για τη στάση του ΔΝΤ
Με υψηλούς τόνους και σκληρή γραμμή ξεκινάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις διαπραγματεύσεις. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο δυο καυτά θέματα. Το ένα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το άλλο στο Δημόσιο, όμως και τα δύο αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το Ταμείο θα θέσει επί τάπητος τις ομαδικές απολύσεις, και αλλαγή της συμφωνίας για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί.
Το Ταμείο ωστόσο, φαίνεται έτοιμο να συνθηκολογήσει για το καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού, σε λογικά -για την Ελλάδα- πλαίσια. Ως εκ τούτου η πολιτική υψηλών τόνων, θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη σύγκλισης απόψεων μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στην εξοικονόμηση του 1% από Ασφαλιστικό, όχι όμως και στο δημοσιονομικό κενό, για οποίο θα δεχθεί τη συσχέτισή του με τις ενέργειες για ελάφρυνση του χρέους.
Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο περιθώριο του World EconomicForum στο Νταβός, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποσαφηνίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο το Ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να αυτοπεριοριστεί στη θέση του τεχνικού συμβούλου, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χρηματοδοτική συμμετοχή του.
Επιμένει σε περικοπές συντάξεων 15%
Έντονη δυσφορία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή διαρροή για απόρριψη του προσχεδίου του Ασφαλιστικού από το ΔΝΤ και αιτιάσεις νέων σκληρών μέτρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Huffington Post, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο επιμένει σε βαθιές περικοπές 15% μεσοσταθμικά στις συντάξεις, απορρίπτοντας την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αρνούνταν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με εκνευρισμό παρέπεμπαν στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διαρκή επικοινωνία και μπλόκο στις διαρροές που προκαλούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Αντιθέτως, η πηγή αυτή που μίλησε στη Huffington Post, είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.
Μολονότι το Ταμείο δεν έχει επισήμως εκφράσει ενστάσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα καταστήσει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.
Το ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς της πηγής αυτής. Παρέπεμψε όμως τη Huffington Post στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις εξετάζονται και η διαδικασία αξιολόγησής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

madata.gr
 
Top